Tirsdag den 20. Juni 2006


Farlig skolevej

Børnene i Gladsaxe føler sig utrygge på vej til og fra skole viser en ny undersøgelse fra Vej-og Parkafdelingen i Gladsaxe Kommune. Og det er især morgentrafikken den er gal med. Der er for mange biler, og de viser ikke hensyn til de gående børn.
Vej og Parkafdelingen har spurgt 1200 skoleelever i 4. og 7. klasse om hvordan de opfatter deres vej til og fra skole og børnene har udpeget flere steder i kommunen som farlige.
Det er blandt andet ved de store gennemkørselveje, at der er problemer. Bilisterne holder ikke tilbage for børnene ved fodgængerovergangene, og flere steder kører bilisterne overfor rødt lys.
Men også ved skolerne er der store problemer og det er elevernes egne forældre, som udgør den største trussel på skolevejen. Vej- og trafik - ingeniør Johnny Wilche, Gladsaxe Kommunes Vej- og Parkafdeling, fortæller, at det blandt andet skyldes adfærdsproblemer hos bilisterne. De har simpelthen for travlt med at komme af sted, til at tage hensyn til skolebørnene.
" Det har en selvforstærkende effekt. Børnene føler sig utrygge over trafikken ved skolen, og siger det til deres forældre. Og så siger forældrene til sig selv, når de ser alle bilerne, her skal mit barn ikke gå, jeg kører dig. Det er en ond cirkel".
Det lokale trafiksikkerhedsråd har kørt kampagner på både Stengårds og Dyssegårdsskolen for at få forældrene til at lade bilen stå derhjemme og lære børnene at gå eller cykle til skole. Og kampagnerne virker. 60 procent af bilerne forsvandt i den tid kampagnerne løb. Men lige så snart kampagnen stopper, kommer bilerne igen. 11 procent af børnene i Gladsaxe bliver kørt i skole hver dag.
I første omgang vil Vej-og Parkafdelingen undersøge hvad der ligger til grund for bilisternes adfærd. Næste skridt er at søge om bevilling til at ændre på forholdene ude i trafikken og det sker efter sommerferien.

Kommune: Nej til mere udsigt

Embedsværket i Gladsaxe kommune har klaget over den fredning af Bagsværd Søpark, der betyder rydning af de fleste store træer, herunder en ellesump, der tager en del af udsigten.
Og udsigt er netop, hvad der skal genskabes på stedet, har Fredningsnævnet for Københavns Amt bestemt - og dermed følges den oprindelige fredningsbestemmelse for området.
Men det er for vidtgående at lave parken om til en græsplæne med kun enkelte træer og buske, lyder det fra den kommunale forvaltning, der har sendt en foreløbig klage over nævnsafgørelsen. Foreløbig, fordi klagefristen udløb i går, og fordi politikerne i økonomiudvalget først i dag tager stilling til sagen.
Men mon ikke udvalget følger embedsfolkenes ønske om en fredning, der efterlader et mere varieret udtryk, som det kendes i dag – og med plads til ellesumpen.
Københavns Amt har i øvrigt fulgt Gladsaxes eksempel og klaget over Fredningsnævnets afgørelse.

Bedragere ud af bagdøren

4-6 personer i arbejdstøj i en restaurationsvirksomhed i Gladsaxe fik forleden umanerlig travlt med at komme ud af bagdøre og vinduer, da skattekontrollen sammen med blandt andet politi og udlændingestyrelse kom på besøg.
Foruden de ulovlige medarbejdere blev der også konstateret flere mangler i restaurantens regnskabsføring.
Der er ved tidligere lejligheder blevet konstateret sort arbejde i restauranten, og virksomheden har derfor været pålagt at føre logbog over de ansatte - men heller ikke den var ført efter forskrifterne.
Fire andre virksomheder i Gladsaxe havde ligeledes problemer med regnskabet og mandskabet. En postulerede eksempelvis at have første arbejdsdag, men modtog samtidig sociale ydelser.
I alt fik 11 restauranter, frisører og detailforretninger i nordvest-kommunerne besøg af myndighederne, der i øvrigt vil genbesøge virksomheder med urent mel i posen.

Nyt byggeri i rådhushaven

Endnu et nyt byggeri er på vej i Gladsaxe – denne gang lige midt i Rådhushaven.
Det unikke byggeri går i gang lørdag d. 19. august, og det er miljøgruppen Lokal Agenda 21 som på Gladsaxedagen vil bygge et to meter højt Tiltrækningstårn:
"Det er simpelthen et hjem til alt lige fra humlebier, fugle, flagermus og pindsvin m.m. De kan bruge det som fuglebad, foderbræt og meget andet. Sådan en multifunktionalistisk sjov ting, som man altså vil kunne se gradvist skyde frem under kulturfesten", fortæller Jesper B. Larsen.

Stolebibliotek

I disse dage er der næsten lige så mange stole på Gladsaxe Hovedbibliotek, som der er bøger. For udover de stole der står på helt normal vis rundt omkring på biblioteket, er der nemlig hele tre udstillinger med de firbenede møbler. Der er både billeder af stole, malerier af stole og keramik-stole. Og ifølge Hanne Lund Hansen fra Hovedbiblioteket er det en ret overvældende stole-tid der i øjeblikket florerer på biblioteket: "Måske er det bare fordi vi fokuserer på stole lige for tiden, men det virker som om en masse er optaget af stole i Danmark. Så sent som i dag fik jeg en henvendelse fra en helt fjerde kunstner, der havde læst om vores stole-udstillinger på internettet, og som fortalte at hun også lavede stole-kunst".