Mandag den 8. Maj 2006


Svageste får huslejesmæk

Huslejestigninger på mellem 10 og 24%. Det er realiteten for nogle af de økonomisk svageste grupper i Gladsaxe, nemlig de borgere, der bor i de kommunale botilbud på Buddingevej, Ellekilde og Kagsåhuse.
Årsagen skal findes hos administrationsfirmaet DAN Ejendomme Gladsaxe, der frem til januar i år administrerede boligerne for kommunen.
Firmaet har imidlertid ikke fulgt lovens bogstav i forhold til at sammensætte den rigtige husleje, og henlæggelser til vedligeholdelse har ikke hidtil været indregnet i huslejen.
Det opdagede den nye administrator, og de korrekte huslejer er sat i kraft fra 1. maj.
Beboerne på Kagsåhuse, som får den største stigning, har protesteret overfor kommunen.
I en klage udtrykker de forundring over, at de skal stå til ansvar overfor en tidligere administrators manglende henlæggelser, ligesom de gerne vil have en begrundelse for, hvorfor kommunen ikke har grebet ind.
Alle berørte beboere er på en eller anden form for overførelsesindkomst, og får forskellige grader af kompensation for huslejestigningen. Trods det, skal den hårdest ramte finde 700 kroner på sit budget hver måned. Mange penge for de fleste, og ekstremt mange penge for en på kontanthjælp.
Sagen har været politisk behandlet som orienteringssag i psykiatri- og handicapudvalget. Og selvom der ikke var enighed dér, så har kommunen ikke lovhjemmel til at gå ind at hjælpe beboerne.
Social- og sundhedsforvaltningen blev først opmærksom på problemet, da den nye administrator overtog boligerne.

Novozymes stresser mindre

Omkring en tredjedel af alle danskere på arbejdsmarkedet er stressede. Det er ikke tilfældet blandt medarbejderne på Søborg-virksomheden Novozymes. Virksomheden er netop blevet kåret til Danmarks bedste arbejdsplads for andet år i træk, og det skyldes blandt andet at man har specifik fokus på at bekæmpe stress, fortæller Novozymes’ danske personalechef, Birgitte Gade: "For os er det vigtigt at vores medarbejdere har en god balance mellem deres arbejdsliv og deres privatliv. Det giver bedre medarbejdere og desuden er vi også overbevist om at det kan betale sig for virksomheden, at forebygge stress. Undersøgelser viser, at stress fører til, at man laver flere fejl og kan ende med at medarbejderen bliver sygemeldt. Og det er dyrt for virksomheden.".

Ny form for tilsyn på plejehjem

Proceduren for tilsyn på Gladsaxes plejehjem er blevet ændret.
Det sker efter bl.a. Gladsaxes ældreråd har udtalt, at de ikke mener formen på tilsynsbesøgene og den efterfølgende rapportering er tilstrækkelig informativ til at give et rimeligt indtryk at forholdene på plejehjemmene.
Fremover vil de tilsynsførende eksempelvis spise frokost med beboerne, og de efterfølgende samtaler vil ikke længere foregå ud fra et spørgeskema med begrænsede svarmuligheder men i stedet tage udgangspunkt i en såkaldt interviewguide med mulighed for uddybning af svar. Og det er en forbedring, tror enhedslistens Emilce Nielsen:
"Det tror jeg fordi jeg mener, man vil kunne læse mere ud af dét, der kommer på skrift bl.a. Og fordi man har mulighed for at sidde sammen med beboerne i en spisesituation. Det tror jeg, vil give os et meget godt indtryk af, hvordan det fungerer. Et bedre indtryk end vi har kunnet få før i tiden", siger Emilce Nielsen.
"Når du interviewer ældre på plejehjem, er det ofte meget lidt de kan fortælle – medmindre der er pårørende med (…) Men jeg har altid holdt møder med det menige personale også, og jeg tror jeg via de møder har fået flere informationer om hvordan arbejdsgangen og situationen er er på plejehjemmet. Og jeg har fået at vide, hvilke konsekvenser de beslutninger vi som politikere tager har på dagligdagen på plejehjemmet. Og den mulighed mister jeg nu. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor vi politikere ikke må tale med personalet. Jeg synes det er en informationskilde, vi bliver frataget nu", siger Emilce Nielsen, medlem af Gladsaxe byråd for enhedslisten.

Ny teaterforening holder generalforsamling

I kølvandet på lukningen af Gladsaxe Teater opstod Gladsaxe Teaterforening, med det mål at kæmpe for at der fortsat skal være teater i Gladsaxe kommune. I aften har foreningen stiftende generalforsamling. Medlem af initiativgruppen Bent Mouritzen fortæller: "Jeg håber, at vi får valgt en bestyrelse af ildsjæle, der er parate til at knokle for at få det her i gang. For det kommer til at kræve en masse arbejde. Især i starten". Generalforsamlingen starter i aften kl 19.30, og alle interesserede er velkomne.

Ansat stjal fra spillemaskiner

En 22-årig mand er ved retten i Gladsaxe blevet idømt to måneders ubetinget fængsel.
Dommen får han for ved flere lejligheder at have bedrevet underslæb mod en spilleforretning i Søborg i løbet af sidste år.
Han havde til opgave bl.a. at fylde spillemaskinerne med poletter og tage de rigtige mønter ud. Den trafik var ikke lige regelret og regelmæssig, og det lykkedes for den 22-årige at hente 55.000 kroner hjem, inden ejeren fattede mistanke.
Men da ejeren fandt, at maskinerne gav for lidt i overskud, gennemgik han regnskaberne nøjere og fandt frem til, at det kun være den unge ansatte, der kunne stå bag snyderiet.
Den 22-årige udbad sig i retten betænkningstid med henblik på en eventuel anke af dommen.