Torsdag den 11. Maj 2006


Kommunestrategi vedtaget i byrådet

Et næsten enigt byråd vedtog i går aftes de vigtigste politiske målsætninger for
Gladsaxe de kommende år.
Som en af de få i landet har Gladsaxe en kommunestrategi for overordnede målsætninger og udvalgte indsatsområder, et papir som giver også borgerne og virksomhederne et fingerpeg om, hvad de kan forvente af Gladsaxe kommune.
 
Men i enhedslisten mener man der er mangler i den nye kommunestrategi som betyder, at byrådet fremover, frygter listen, vil kunne afvise forslag om forbedringer indenfor nogle af de områder, som ikke står beskrevet i kommunestrategien. Søren Søndergård:
"Alle de forslag vi har stillet er blevet afvist. Så kan man selvfølgelig sige "nå men det må så være fordi, de der forslag fra enhedslisten er helt ude i hampen. Det er simpelthen bare rød revolution i Gladsaxe og det kan vi ikke være med til". Så må vi jo så gå dem igennem og så, om det kan være rigtigt. Vi kan f.eks. tage det første forslag vi stiller: Der bliver lagt vægt på, at der skal være valgfrihed. Det støtter vi. Så tilføjer vi, at borgerne skal sikres en godt offentlig service med høj grad af valgfrihed mellem forskellige offentlige tilbud på samme ydelser. Vi siger altså, at også indenfor de offentlige servicetilbud skal der være valgfrihed. Er det ikke noget alle partier går ind for? Eller ligger der i virkeligheden her en skjult dagsorden der går ud på, at valget skal stå mellem et offentligt tilbud og en række private tilbud? Er det ikke muligt at vælge mellem forskellige offentlige tilbud? Det er det eneste vi skriver. Men det kan ikke accepteres". Enhedslisten havde ca. ti ændringsforslag til kommunestrategien. Ingen er forslagene blev vedtaget.
 
Men borgmester Karin Søjberg Holst forsikrede, at hun har forsøgt at imødekomme så
mange ønsker fra partierne som muligt:
"Og jeg synes faktisk også det er lykkedes mig at få mange ændringer med. Det har selvfølgelig ikke været muligt at tage alt med. Der var nogle bidrag der måske ligefrem var modstridende og andre det var så lidt mere principielle overvejelser der gjorde sig gældende. Dette er en sag hvor alle, i hvert fald ind til det seneste, har gjort sig umage for at være med. Og det betyder selvfølgelig, at man ikke kan få alt med (..). Jeg mener, der i vid udstrækning er taget hensyn også til enhedslisten".
 
Kristian Niebuhr, dansk folkeparti:
"Hovedparten i kommunestrategien er rigtig godt for Gladsaxes borgere. Det er godt at borgerne på den måde kan følge med i hvad byrådet forhåbentlig samlet står bag. (..) Hvis man kigger i den kommunestrategi vi har for ´04 - ´05 står der i forordet at "når byrådet har tilsluttet sig kommunestrategien, så betyder det at byrådsmedlemmerne i fællesskab har forpligtet sig til at sætte yderligere fokus på hvad borgernes får fra kommunen". Når sætningen står på den måde mener dansk folkeparti ikke det kan være rigtigt, at enkeltpartier går ind og tager mærkesager med ind i kommunestrategien. Det føler vi er sket".
Kommunestrategien blev vedtaget med 22 stemmer ud af 25, enhedslisten stemte som de eneste imod.

Sorte jobudsigter for 800

Kontanthjælpsmodtagere i Gladsaxe vender den tunge ende nedad, når det gælder kompetencer og ressourcer, der matcher arbejdsmarkedets krav.
Det viser en såkaldt matchvurdering af 1.150 kontanthjælpsmodtagere, der netop har været fremlagt i det politiske beskæftigelses- og integrationsudvalg.
Vurderingen opererer med fem grupperinger, hvor gruppe 1 umiddelbart passer fint ind på arbejdsmarkedet og så nedad til match 5, som omfatter borgere, der ikke kan anvendes i en ordinær jobfunktion.
Omkring 800 kontanthjælpsmodtagere vurderes at ligge i match 3, 4 og 5, og kan derfor kun i begrænset omfang eller slet ikke passe ind på arbejdsmarkedet.
350 borgere ligger i grupperne 1 og 2 og besidder dermed, ifølge vurderingen, både kompetencer og ressourcer, der er fuldt ud tilstrækkelige til at varetage ordinære jobs.
Dermed bliver det også noget nemmere at opnå et af resultatkravene til den kommunale jobformidling, nemlig at andelen af kontanthjælpsmodtagere, der overgår til selvforsørgelse, skal øges med mindst 15% i forhold til sidste år.
I første kvartal 2006 er det lykkedes for i alt 107 kontanthjælpsmodtagere at gå fra hjælp til selvforsørgelse.

Selvbetjente biblioteker i fremtiden

Mere selvbetjening og mindre personale. Det er fremtiden på Hovedbiblioteket i Gladsaxe efter ledelsen har set sig nødsaget til at svinge sparekniven. Og lånerne har taget selvbetjeningen til sig i en grad så bibliotekerne allerede nu kan mærke effekten. Bibliotekschef Charlotte Plenge: "Biblioteket skal spare 900.000 fra i år og frem til 2008, og indførelsen af selvbetjening har på hovedbiblioteket været medvirkende til at vi har kunnet spare to stillinger i år". Senere i udsendelsen fortæller Charlotte Plenge, hvordan bibliotekerne i fremtiden bliver mere digitaliserede og selvbetjente, og hvorfor den udvikling er en fordel for os lånere.

Blod afslørede indbrudstyv

Det var en noget uheldig indbrudstyv, der torsdag morgen omkring kvart i fem stak af fra et bræk i et cafeteria på Gladsaxe Møllevej.
En politipatrulje kom nemlig forbi i det samme og fik øje på den bortløbende tyv.
Politifolkene fik fat på tyven, der storblødte fra et sår på hånden. Da der også var blod i karmen ved det smadrede vindue, så var der ikke så meget at rafle om, og den kun 17-årige indbrudstyv måtte bekende sin brøde.
Den unge tyv er ikke kendt af politiet i forvejen.

St. Bededagsmagasin

I morgen er det jo Store Bededag, og Nyhedsmagasinet udgår derfor af programfladen og erstattes af vores efterhånden traditionelle St. Bededagsmagasin..
Resten af fredagen ser ellers normal ud med programmer som Budskaber om livet, Kulturmix, Elvis’ venner og 20 andre udsendelser i tidsrummet 6.30-20.
Hele ugeprogrammet, inklusive weekenden, kan ses her på hjemmesiden.