Fredag den 17. Marts 2006


Kulturkanon skal afsløre Gladsaxes identitet

Gladsaxe skal have sin egen kulturkanon. Det har et flertal i kommunens kulturudvalg netop besluttet. Men hvorfor skal vi det? Det spurgte vi kulturudvalgsformanden fra det konservative folkeparti, Lars Abel, om. Vi fangede ham i en telefonboks i Aalborghallen: "Vi vil have borgernes bud på hvad der er Gladsaxes identitet. Hvad er borgerne glade for og stolte over i Gladsaxe? Det kan måske give inspiration til andre borgere, så de måske finder ud af, at der faktisk ligger noget lige rundt om hjørnet der er spændende, men som de aldrig har opdaget". De første skridt på vejen mod den lokale kulturkanon er Gladsaxedagen i midten af august, hvor borgerne kan komme med forslag til Gladsaxes bevaringsværdige kultur.

Beboere må vælge vejnavn

Beboerne på den lille del af Ilbjerg Allé i Mørkhøj, der skal have nyt navn, får nu lov til selv at komme med forslag.
Men ligesom de to mulige navne, der allerede er bragt frem, så skal beboerne vælge blandt stednavne fra landsdelen Salling i Limfjorden, som også har været inspirationskilde til andre veje i området.
Årsagen til vejnavneændringen er, at Ilbjerg Allé er blevet delt i to, da vejstykket foran skolen er blevet lukket til fordel for en legeplads.
Det giver konstant usikkerhed hos udrykningskøretøjer og i øvrigt generelt hos besøgene overfor, hvilken af vejenderne, man skal køre til, for at komme det rigtige sted hen.
Inddragelsen af beboerne blev besluttet på trafik- og teknikudvalgets møde mandag. Samme udvalg skal også endeligt godkende det nye navn.

Ny hjemmeside til bibliotekerne

Gladsaxe bibliotekerne var et af de første biblioteker herhjemme der fik sin egen hjemmeside på internettet. Det var i 1997.
Nu er tiden inde til at lancere en ny og mere tidssvarende hjemmeside.
Gladsaxebibliotekerne.dk. Med nyt design, flere muligheder, og med mere vægt på dialog med brugerne, fortæller Birgit Linander fra Gladsaxe bibliotekerne.

Flere børn og voksne skal op på cyklen

Med forårets forhåbentlig snarlige komme er også cykelsæsonen ved at gå i gang.
Og to sideløbende kampagner – "vi cykler til skole" og "vi cykler til arbejde" - skal få endnu flere børn og voksne til at træde i pedalerne.
Pernille Bramstrup, grønt IDÉcenter:
"Vi håber jo at det vil få flere børn til at cykle til skole, når forældrene i forvejen har meldt sig til at cykle til arbejde. Og vi laver en konkurrence skolerne imellem, og til sidst ser vi på, hvilken skole, der har klaret sig bedst. Jeg tror eleverne synes, det er sjovt at konkurrere med de andre klasser om, hvem der kan få flest kilometer i pedalerne".
De to kampagner løber af stablen i maj måned.

Metallurg besøger Museet Kroppedal

På Museet Kroppedal i Tåstrup kan man for tiden se en særudstilling om rige grave fra Københavns Vestegn, og i weekenden kan man komme til at møde noget så sjældent som en metallurg. Museumsinspektør Linda Boye fortæller: "Vi byder på en særdeles interessant weekend, hvor vi har inviteret en metallurg, han er ingeniør og hedder Arne Jouttijarvi. Han kommer og gør de besøgende kloge på, hvordan man få mere viden ud af de smykker vi har fundet i de rige grave som vi udstiller. Udstillingen der kan ses frem til den 17. april hedder Den Rige Vestegn og her vises der rige grave fra den Københavnske Vestegn fra perioden 200 til 300 e.Kr., altså det der hedder yngre romersk jernalder. I de grave der har de døde fået deres personlige genstande med, og nogle af dem har været særdeles rige. Nogle af smykkerne er fremstillet på en måde som viser at man rent teknologisk har været på et særdeles højt stade. Og hvis man bare ser på sølvet, så kan man jo se at det er smukt og flot, og at genstanden er fint forarbejdet og godt bevaret. Men hvis metallurgen kigger nærmere på sølvet i sit mikroskop, så kan man få indblik i hvor sølvet kommer fra. Men udover at han kan se på sølvet, så kan han også se på fremstillingsmetoder. Han kan se hvordan, man har hamret det ud, og han kan se hvilke værktøjer, man har brugt. Og det er jo ny viden, man kan få egentlig bare ved, at se på en genstand der ligger i en grav i Danmark".
Det er lørdag og søndag mellem kl. 14.00 – 17.00 at man kan se hvordan metallurg Arne Jouttijarvi arbejder.