Torsdag den 12. Oktober


Budget vedtaget af bredt politisk flertal

Der var fyldt god op på tilhørerpladserne, da Gladsaxe byråd i går aftes vedtog kommunens budget for de kommende år.

Her var lærere fra Gladsaxes skoler mødt for at protestere mod den planlagte effektivisering af lærernes arbejdstid.
Seks ud af syv partier er med i den brede aftale om kommunens økonomi, som bl.a. omfatter et nyt genoptræningscenter, en multihal og en ny daginstitution i Mørkhøj, ligesom der er sat penge af på budgettet til kompetenceudvikling på ældreområdet og køb af flere
institutionspladser til voksne med særlige behov.
Den socialdemokratiske gruppeformand, Trine Græse:
"Det var vigtigt for os, at vi fik en bred budgetaftale. Fordi det giver ro i arbejdet når budgettet skal udmøntes. Det er vigtigt for vores borgere og personale at vi sammen kan udstikke rammer for de kommende års arbejde. Når man er seks partier der indgår budgetaftale kan man naturligvis ikke få alt man ønsker sig, man tager noget med, man måske ikke selv lige ville have valgt. Man bøjer sig for hinanden og det synes jeg, man har gjort på smukkeste vis. Jeg kunne godt stå her og fremhæve enkelte punkter frem for andre, hvad jeg synes var vores fortjeneste og andre ikke var så glade for. Men det ville ikke være passende. Når man har indgået et forlig, tager man hele pakken og bakker også om op det, der var de andres forslag. Det væsentlig for socialdemokraterne er, at hverdagen fungerer for borgerne. Og det kan den med det her budget. Det sikrer Gladsaxes høje serviceniveau samtidig med, at vi også i år har set på, om der var nogle områder der kunne effektiviseres. Vi får flere børn, ældre og opgaver og der er fundet plads til det hele i budgettet. Det kan vi godt være stolte af. Grundlaget for at det kan lade sig gøre er, at vi i Gladsaxe i mange år har været gode til at se på, om borgernes penge bruges rigtigt. Og mange partier i mange år har været villige til, at tage et medansvar".
 
Også venstre er godt tilfreds med Gladsaxes budgetforlig: "Det vigtigste i år har været, at Gladsaxe Kommune har fået tilpasset sin økonomi til de opgaver, der er fulgt med reformerne. Derfor er vi også meget tilfredse med, at alle byrådets partier på nær ét enkelt står bag de kommende års udvikling. Det er også vigtigt at understrege, at der samtidigt med en opbremsning i driftsudgifterne opretholdes et højt serviceniveau. Foruden disse rent talmæssige opgørelser er der i budgetforliget en lang række såkaldte budgetnoter. Der er måske flere, end der plejer at være. Og venstre tager gerne ansvaret for at have bragt en hel del af dem til veje. Budgettet for 2007 er et samlet forlig, hvor der har været forhandlet på kryds og tværs. En af dem er, at vi har fået gennemført at indsatsen for en bedre integration og beskæftigelse bliver prioriteret højt og bliver forbedret. I hvert af årene 2007 og 2008 bliver der afsat 500.000 kroner til en særlig indsats for etnisk ligestilling. Målet er helt klart, nemlig at alle kommer ud på arbejdsmarkedet. Det betyder også, at der bliver iværksat en særlig indsats overfor kontanthjælpsmodtagerne, så de har mulighed for at opnå varig beskæftigelse og forsørge sig selv. I venstre har vi længe talt for, at der bliver sat turbo på folkesundheden. Vi kan f.eks. se, hvordan fedmeproblemerne vokser og vokser. Derfor mener vi, det er nødvendigt at sætte mere gang i forebyggelsen, og at der gøres noget ekstraordinært for sundhedsområdet, som nu er blevet Gladsaxes eget ansvar. Derfor er vi tilfredse med, at det er prioriteret i budgettet. For venstre har det også været vigtigt, at vi øger fokus på tilfredsheden blandt de ældre. Derfor har det været vigtigt for os, at sikre en nærmere gennemgang af brugertilfredshedsundersøgelsen på ældreområdet", lød det fra venstres Ebbe Skovsgaard, som desuden glæder sig over at der i Gladsaxe er politisk vilje til effektivisering, f.eks. af lærernes arbejdstid.
Urimeligt og uforståeligt mener lærerne, som var mødt talstærkt op i byrådssalen:
"Vi protesterer mod budgetforliget. De vil skære 2 mio. De vil effektivisere vores arbejde, og det er lidt svært at forstå. De vil kræve meget mere arbejde til samme løn", lød det fra lærerne.
 
Borgmester Karin Søjberg Holst, socialdemokraterne, sagde om den planlagte effektivisering:
"Vi har mange gode og engagerede lærere i Gladsaxe. Det får vi også brug for, når den nye skolepolitik skal gennemføres. Men lærerne er bundet af en meget restriktiv tjenestetidsaftale, som koster penge uden at vi forstår nytteværdien. Jeg er overbevist om, at det gennem forhandlinger er muligt, både at skabe større frihedsgrader og at spare nogle penge. Og så understreger jeg, at de penge der måtte bliver sparet i det kommende skoleår, bliver i folkeskolen".
 
Netop effektiviseringen af lærernes arbejdstid er en af de primære årsager til at enhedslisten ikke kan stemme for budgettet i år. Trine Henriksen:
"Jeg er tit blevet spurgt om "alle andre kommuner skal spare så frygtelig meget, hvorfor kan I ikke gå med til bare en lille besparelse på 2 mio. på lærerområdet?" Det kan vi ikke, fordi vi for det første synes, det er unødvendigt, urimeligt og ren ideologi. Det er mere et spørgsmål om en principiel linie om, at man synes der skal rendes stærkere, være mere kontrol osv. Det er ikke kun et spørgsmål om økonomi det her, det er også et spørgsmål om ren ideologi. Og det rammer ikke kun lærerne, det er noget, der rammer en masse andre faggrupper. Og det er altså en linie, vi er imod. Og så er man altså nødt til at sætte hælene i og sige "så vil vi ikke være med".
Enhedslisten fremsatte i stedet et ændringsforslag til budgettet med bl.a. flere ressourcer til folkeskolen og mere personale på omsorgscentrene. Søren Søndergaard:
"Efter enhedslistens opfattelse står vi i en meget vigtig politisk diskussion. Den handler om hvor vi skal hen med velfærdssamfundet. Skal vi fastholde og udbygge den offentlige velfærd, hvor der tages hånd om børn, ældre, syge og handicappede. Eller ønsker vi at nedprioritere den offentlige sektor, for at give mere plads til markedskræfter og acceptere øget ulighed blandt borgerne? Vores budgetlægning i Gladsaxe er en del af den diskussion. Vi har fra enhedslistens side fremlagt et budget, som er fuldt ud finansieret og med en kassebeholdning på over 61 mio. i 2010. Hvert byrådsmedlem står nu overfor et klart politisk valg. Skal vi prioritere mere velfærd for borgerne eller skal vi spare op til eventuelle senere skattenedsættelser? Vi i enhedslisten har truffet vores valg".
 
Dansk folkeparti er med i en budgetaftale for første gang siden 2000. Gruppeformand Kristian Niebuhr: "Vi er glade for det budgetforlig der er indgået. Det er et godt budgetforlig for Gladsaxe og for Gladsaxes borgere. Dansk folkeparti er tilfredse med de forhandlinger vi har været med i, forhandlinger hvor der er blevet givet og taget fra alle de deltagende partier og dansk folkeparti havde den opfattelse, at alle de deltagelsen partier var glade for budgettet og at alle partier havde andel i budgettet. De kan godt være det er på grund af, dansk folkeparti ikke altid er med i de budgetter der er blevet vedtaget, at vi havde den opfattelse, at alle partier havde andel i budgettet, det var man samlet om. Derfor undrede vi os over, at knapt var blækket tørt på underskrifterne før flere partier var ude og nærmest tage patent på budgettet og det var deres skyld, budgettet kom til at se ud som det budget, vi skal vedtage her i dag. Dansk folkeparti vil ikke med på den vogn, vi vil ikke begynde at fortælle, hvad vi vil have æren for og hvad vi ikke vil have æren for. Dansk folkeparti har indgået et budgetforlig, det er vi glade for, det bakker vi op om, både roserne og tornene".
 
Det konservative folkeparti gik til budgetforhandlinger med sundhedspolitikken øverst på dagsordenen: "Som et led i strukturreformen overtager vi fra 1.1. et væsentligt medansvar for sygdomsbehandling, vi bliver direkte ansvarlige for den forebyggende indsats, som skal sikre at færrest mulige borgere bliver syge eller skal opholde sig i sygehusvæsnet alt for længe. Sundhedspolitikken har også fået en vigtig plads i budgetforliget. Forebyggelsescentret er på vej, og genoptræningscentret har fået en central plads i budgettet for det kommende år. Vi havde gerne set, at problemerne med at finde egnede lokaler havde været løst, vi mener det haster med at finde en løsning, så borgerne ikke bare får den genoptræning de har krav på, men at det kommer til at foregå i egnede lokaler, gerne den snart gamle retsbygning på Fremtidsvej. Vi har så tydeligt som det nu har været muligt peget på de store og desværre stærkt voksende behov der er for at imødegå folkesygdommene, som rammer et stigende og alt for stort antal af vore borgere. Vi stillede forslag om, at der skulle afsættes midler med henblik på at begrænse følgesygdomme i forbindelse med type 2 diabetes, vi ønskede der blev afsat et beløb til selve indsatsen foreløbig i 2007-2008 samt, at der blev udarbejdet en analyse af, hvilken økonomisk gevinst der vil være ved tidlig opsporing af diabetes. Der blev ikke afsat midler hertil, men vi har taget det første om end beskedne skridt ved ansættelsen af en konsulent som skal tage sig af diabetes 2. Vi vil fortsat i social- og sundhedsudvalget være med til at dyrke forebyggelsespolitikken", sagde den konservative Eva Michaelsen.
 
Budgettet i år rummer en række gode elementer på mange af SF´s mærkesager, siger Susanne Palsig:
"En ny pulje til skolerne til PC udlån. Puljen til funktionsændringer på skolerne fastholdes på 15 mio. til og med 2090. Borgerrettede aktiviteter i det grønne aktivitetscenter, ikke bare noget at være sammen i også noget at være sammen om og for. Et driftstilskud til Gladsaxe Ny Teater på 1,5 mio. i budgetoverslagsårene, SF støtter at der fortsat findes et kreativt teatermiljø omkring Gladsaxe Ny Teater. 2 mio. ekstra pr. år til købspladser for voksne med særlige behov. Og sikring af 1,5 mio. til kompetenceudvikling på ældreområdet. 200.000 årligt til aflastningspladser for psykisk syge, et akut beredskab for at undgå hospitalsindlæggelse på Nybrogård, en af de institutioner Gladsaxe overtager til årsskiftet. En forlængelse af skoleåret på musik- og billedskolen. Og en pulje til at bringe indvandrere i beskæftigelse".
 
For det radikale venstre har det især været vigtigt at få fjernet en række af de oprindelige
finansieringsforslag i borgmesterens budgetudspil:
"Og det lykkedes da også at få visitationskriterierne pillet ud. Og i 11. time var det også muligt for de ældre at modtage rengøring. Men mht. Effektivisering af lærernes arbejdstid holdt det mere hårdt. Dog synes vi det nuværende udspil er langt bedre end det tidligere. Alt det der spares i 2007 og indtil 1.8 2008 vil tilfalde skoleområdet. Først efter 1.8 2008 skal de egentlige besparelser finde sted. Selvom de radikale gerne havde givet lærerne helt fred fra yderligere krav, hvilket regeringen med sin testpolitik stiller rigeligt af, så var det det tætteste vi kunne komme på vores ønske. Vi kan sammen med lærerne trøste os med, at vi indgår blandt de forligspartier som sidder ved bordet sammen med de fleste øvrige, der som det senere skulle vise sig nødvendigt at der kom ændringer til budgettet", sagde Cheri-Mae Williamson. ", som også er glad for den pulje på en halv million som er afsat til en styrket, beskæftigelses rettet integrationsindsats.