Torsdag den 14. september


Flere boliger på vej trods Ø-protest

Der kan stadig findes nye steder at bygge boliger i Gladsaxe.
For få år siden mente mange ellers, at nu var kommunen fuldt udbygget. Men der bygges på livet løs på tidligere parkeringspladser og græsplæner, ligesom små villaer rives ned til fordel for eksempelvis rækkehuse, og små erhvervsejendomme bliver til fleretagers bygninger med både boliger og erhverv.
Seneste eksempel på det sidste er på vej lige overfor Stengård station på Gammelmosevej. Her ligger i dag et par småvirksomheder i en bygning på én etage. Det ønsker et boligudviklingsselskab ændret til en treetagers ejendom med erhverv i stueetagen og så to etager ovenpå med i alt 15 lejligheder på hver 132 m2.
Men placeringen af boligerne klos op af jernbanen er ikke just hensigtsmæssig, mener Enhedslisten, der i økonomiudvalget i denne uge stemte imod det lokalplanforslag, der skal åbne op for de nye boliger.

Dyre forureninger

Forurenede grunde kommer nu til at koste Gladsaxe kommune op mod fire millioner kroner at få oprenset.
Grundene ligger i Mørkhøj erhvervskvarter og blev egentlig solgt tilbage i 2001. Den gang blev der på den konto smækket godt 25 millioner i kommunekassen. Men i salgsbetingelserne stod, at kommunen skulle undersøge grundene for forurening, hvilket blev fundet på 12 af grundene.
De undersøgelser blev afsluttet i 2005 og siden er der ikke sket noget, andet end at nogle af de afværgemetoder, som man ventede at bruge mod forureningen, har vist sig ikke at være helt så effektive som ventet.
Derfor må der nye undersøgelser til, førend en egentlig bekæmpelse kan finde sted.
Forureningerne består blandt andet af olie, opløsningsmidler og kulbrinter.

Båden og byrådet

I gennem mere end 20 år har Steen Rasmussen haft en båd stående til vinteroplag hjemme i haven på Mørkhøjvej. Men ifølge en ny lokalplan for området er det forbudt at have
uindregistrerede biler og campingvogne og større både stående til oplag.
Lokalplanen var til vedtagelse i byrådet i går aftes og her mødte Steen Rasmussen op for at overbevise politikerne om, at båden skal have lov at blive stående:
"Jeg er utrolig ked af, der er opstået de her problemer omkring den båd. I 1979 spurgte jeg forvaltningen, om det kunne lade sig gøre at bygge en båd i haven. Der var intet til hinder for at det kunne jeg gøre. Senere har jeg været i byplanafdeling og spurgt, om der er sket noget ugunstigt for mig og min båd. Op igennem 80´erne byggede jeg så båden, talte jævnligt med de lokale beboere, og de ingen havde noget imod jeg byggede den her båd. Tværtimod. Båden søsætter jeg i 90´erne og tager den hjem om vinteren til klargøring. Da lokalplanforslaget kom frem her i forsommeren udarbejdede jeg en seddel til de lokale, om der var nogen der havde noget imod, jeg havde den båd. Og der var opbakning til, at jeg fortsat kunne have den, ikke en eneste havde noget imod det".
Sagen delte byrådet i to næsten lige store lejre. Lars Abel, det konservative folkeparti: "Vi har ikke noget imod at være med til at få vores kommune til at se pæn ud. Men det er jo også levende mennesker der bor der. Og jeg kan ikke se vi skal til at lave "engelske haver" og tilstande hvor man skal klippe græsset på den ene eller anden måde og ikke må bruge de omgivelser vi er i". De konservative stillede et ændringsforslag, som gik ud på at oversende den konkrete sag til trafik- og teknikudvalget med henblik på en personlig dispensation. Venstre foreslog at tillade oplag af både om vinteren, mens enhedslisten foreslog at de grundejere som havde oplag før lokalplanforslaget kom fortsat må have det stående.
Ingen af ændringsforslagene fik dog opbakning fra det radikale venstre: "De vil gå ind og danne præcedens for alle andre haveejere som måtte have lyst til at have oplag i deres have. Det vi gør her er at ændre en lokalplan og sørge for den stemmer overens med de forskrifter der er for, hvordan man har oplag i sin have. Steen Rasmussen, jeg er glad for at høre du har nogle gode naboer og I godt kan finde ud af at snakke sammen om tingene. Derfor synes jeg egentlig du har en rigtig god sag. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at beder du om personlig dispensation så vil du sandsynligvis også kunne opnå det", lød det fra Cheri-Mae Williamson.
Den samlede lokalplan blev vedtaget med 13 stemmer mod 12.

Aktivcenteret holder åbent hus for første gang

For første gang siden åbningen i marts 2005 holder Aktivcenteret på Telefonvej åbent hus for publikum. Centerets brugere, som er 25 foreninger, inviterer indenfor til visesang, dans, mad og musik i morgen lørdag, fortæller leder af Aktivcenteret Ivan Klitte.
" Man kan opleve alt fra afghansk kultur over dansk folkedans, til bridge og paella.
Nu har borgerne muligheden for at komme op og kigge og så kan man efterfølgende melde sig ind i foreningerne. Men i første omgang vil vi gerne vise hvad vi kan og hvilken fantastisk indretning Gladsaxe Kommune har lavet i de gamle lokaler fra telefonfabrikken Automatic".
Dagen starter kl. 10 og slutter kl. 16.