Fredag den 22. september


Ja eller nej til fritidshjemmet Solsikken

Driftsaftalen med den privatejede fritidshjem Solsikken i Kagså-kvarteret er på vej til at blive opsagt af Gladsaxe kommune.
Den umiddelbare baggrund er et faldende antal børn, der søger institutionen.
Fra Solsikkens side mener man, at det er fordi kommunen ikke henviser børn dertil. Kommunen siger omvendt, at institutionsvalget er forældrenes, og at det er dem, der svigter.
Historisk har Gladsaxe de seneste årtier så at sige centraliseret fritidstilbud til børn i skolealderen til netop at ligge ved skolerne.
Men i et brev til kommunen spørger Solsikkens bestyrelsesformand Helle Nielsen, hvorfor det er bedre at have børn i en SFO beliggende i et industrikvarter, hvor Gladsaxe skole jo ligger, frem for at bruge Solsikken i børnenes nærmiljø.
Foruden de geografiske og pædagogiske uenigheder, så giver bestyrelsesformanden i brevet udtryk for, at Solsikken nærmest er blevet frosset ud af kommunen. Fx bliver institutionen ikke nævnt som et tilbud i den kommunale håndbog og figurerer heller ikke på skolens hjemmeside.
Men det er ikke kun på det faglige niveau, der er uenighed.
Da børne- og undervisningsudvalget forleden behandlede sagen om opsigelse af driftsaftalen kunne der heller ikke der opnås enighed. Tre partier, SF, Venstre og konservative, undlod helt at stemme, socialdemokraterne støttede opsigelsen, mens Enhedslisten sagde nej og begærede sagen rejst i byrådet.
 
(hør interview med udvalgets formand, socialdemokraten Trine Græse, i lydudgaven)

Rollemodeller søges til drenge i Høje Gladsaxe

Utilpassede drenge kan undgå at ende i bande-kriminalitet og fængsel hvis man tager fat i dem tidligt nok. Derfor søger Fritids og Ungdomsklubben Høje Gladsaxe voksne mænd til at være rollemodeller for en gruppe drenge i alderen 12-14 år, fortæller projektleder Sheddy Bhatti.
"Drengene har søstre og mødre derhjemme til at give dem omsorg, men de mangler mandlige velfungende rollemodeller, som kan hjælpe dem med at se hvordan det danske samfund fungerer. De skal med ind i samfundslivet, ikke bare være tilskuere til det".
Rollemodellerne skal hjælpe drengene med fritidsliv, lektier og kulturliv, og have løbende kontakt med drengene. Sheddy Bhatti vurderer at man skal bruge ca. 4 timer om ugen pr dreng. Mænd som har lyst til at være rollemodel skal henvende sig til Sheddy Bhatti i Fritids og Ungdomsklubben Høje Gladsaxe.

Nyt håb for Buddinge Batteri

Nu er håbet for at gøre Buddinge Batteri i Gladsaxe til et åbent rekreativt område med historisk værdi steget betragteligt.
Med statens interesse for at sikre og bevare hele Københavns befæstning i sin helhed, herunder også Buddinge Batteri, så er risikoen for at der kommer til at stå nybyggeri i stedet for historisk monument stort set forsvundet.
Statens ejendomsselskab Freja har ellers solgt området til en investor, der vil bygge boliger på stedet, sådan set lige for snuden af Gladsaxe kommune, der længe gerne har villet købe batteriet for at retablere og åbne det for offentligheden.
Med det storstilede bevarelsesprojekt, som nu er kommet frem, hvor staten går ind med 175 mio. og hvor yderligere 50 mio. kroner skal komme fra andre investorer, herunder også Gladsaxe, så er der tale om et vægtigt projekt.
Men faktum er altså samtidig, at batteriet er solgt til en privat, og at der desuden i øjeblikket kører en fredningssag på det. Så lige i morgen skal Gladsaxe-borgeren ikke forvente at kunne komme til på Buddinge Batteri.

Foreninger får måske bedre tilskudsmuligheder

Foreninger i Gladsaxe, der modtager tilskud via folkeoplysningsudvalgets kulturpulje eller initiativpulje, har ikke tidligere just været motiverede til at søge støtte andre steder fra også.
Hvis foreningen alligevel har fået økonomisk hjælp andre steder fra, eksempelvis fra amt, private fonde eller virksomheder, så er beløbet simpelthen blevet modregnet i det kommunale tilskud. Altså en masse besvær uden at få en øre mere ud af det.
Den problematik skal folkeoplysningsudvalget diskutere i næste uge, hvor fire modeller for, hvordan foreningerne kan bedre økonomien bliver lagt frem.
Mest vidtgående er forslaget om at give frit slag, forstået på den måde, at tilskud andre steder fra slet ikke vil påvirke kommunens tilskud. Et andet går på, at foreningen kan beholde halvdelen, mens resten skal modregnes.
Folkeoplysningsudvalget mødes på onsdag.