Onsdag d. 18. April 2007


Selvhjælpshandling på Moseskrænten

Sagen om brandtomten fra 1995 på Moseskrænten i Søborg er nu slut.
Efter flere års tovtrækkeri med husets ejer skred Gladsaxe kommune kort efter påske til en såkaldt selvhjælpshandling. Det betyder i dette tilfælde, at kommunen for ejers regning satte en entreprenør til at rydde grunden for udrangerede biler, byggemateriel, faldefærdige mure, tomme tønder, bildøre og alskens husgeråd.
Der ligger adskillige retssager og utallige møder mellem ejer og kommune bag, inden sagen kom så vidt. Grunden og det udbrændte hus lå i flere år og lignede et tableau fra en borgerkrig, til stor gene for naboer og forbipasserende. Ejeren har af uransagelige årsager aldrig haft lyst til enten at renovere huset eller til helt at rive det ned, så et nyt kunne komme op.
Naboklager førte til flere påbud fra kommunens side om at få ryddet op på grunden, få lagt tag på huset og få fjernet et ulovligt placeret skur. Retten i Gladsaxe har behandlet sagen af flere gange, og Østre Landsret stadfæstede i eftersommeren sidste år den seneste byretsdom fra året før.
Samtidig begyndte ejeren at pille huset ned, men efterlod blandt andet en høj muret kælder, nogle biler, et skur, en garage og, for at sige det mildt, en hel masse ragelse.
Og det var alt det, der på halvanden dag blev fjernet ved kommunens selvhjælpshandling i dagene efter påske.
Sagen Moseskrænten 1 er dermed slut – og en ny sag eller æra kan begynde.

Kommunens plan mod overvægt

Gladsaxe Kommune har en plan. En plan mod overvægt blandt børn og unge.
En undersøgelse har vist at hver femte elev i 9. klasse vejer for meget, og dét førte sidste år til Projekt Flik Flak, som går ud på at forebygge og behandle overvægt hos børn.
Nu har kommunen søgt om satspuljemidler fra sundhedsstyrelsen til blandt andet et nyt
samarbejde med idrætsforeningerne omkring overvægt, fortæller projektkoordinator i sundhedsplejen Susanne Friis.
Kommunen får svar på sin ansøgning d. 1. juli.

Konkurrence er godt

Interesse fra private udbydere på kerneområder i velfærdssektoren som ældrepleje og børnepasning er gavnlig. Det medfører konkurrence og tjener i sidste ende brugerne.
Det siger Venstres Ebbe Skovsgaard. Hans partifælde, formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Rudersdal kommune, Erik Fabrin, udtalte for nylig at eksempelvis børnepasning og ældrepleje dårligt kan udliciteres til private virksomheder. De tænker nemlig i for høj grad på profit.
Men pris- og kvalitetsbevidtshed er forenelig, ifølge Ebbe Skovsgaard, som siger at kommunerne tilpasser sig konkurrencesituationen, til gavn for borgerne.

Byråd: Hospitalsplan, multihal og etagebyggeri

En ny hospitalsplan. En ny multiidrætshal og fritidsklub i Mørkhøj. Og et nyt etagebyggeri på Søborg Hovedgade.
Der er mulighed for debat, når politikerne i aften mødes omkring det runde bord i byrådssalen på rådhuset.
Her skal byrådet bl.a. drøfte kommunens høringssvar til Region Hovedstadens forslag til hospitalsplan. En plan, som kommunens social- og sundhedsforvaltning overordnet vurderer, vil betyde "et løft for Gladsaxe borgerne, både i forhold til hensigtserklæringerne omkring nærhed og kvalitet samt ønsket om et sammenhængende patientforløb", lyder det bl.a. i dagsordenen for mødet. Enhedslisten og det konservative folkeparti har begge fremsat ændringsforslag til høringssvaret. Enhedslisten ønsker fødeafdelingen på Gentofte hospital bevaret. Det samme gør de konservative som bl.a. også ønsker at sikre en høj kvalitet døgnet rundt i den akutte behandling, et område, partiet ikke mener, fungerer optimalt i dag.
Politikerne skal i aften også drøfte det videre forløb omkring Projekt Gyngemosen, den ny multiidrætshal og fritidsklub i Mørkhøj. Det er bl.a. nu der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som f.eks. skal komme med forslag til trafikale løsninger i forbindelse med etableringen af en ny hal og fritidsklub, en styregruppe og en dialoggruppe.
Der er også et enkelt kommuneplantillæg og lokalplanforslag til 1. behandling i aften, det gælder for et område langs Søborg Hovedgade og et bolig- og butiksbyggeri på 4 – 6 etager.
Stationen her sender som altid direkte fra byrådsmødet fra klokken 18 og vi genudsender
debatten torsdag formiddag fra kl. 9.30.

Lokal forsker opdager fem nye fiskearter på Galathea-ekspeditionen

En lokal Gladsaxe-borger er netop gået i land efter en lang sejlads med Galathea Ekspeditionen, og undervejs opdagede han hele fem nye fiskearter. Docent emeritus Jørgen Nielsen er 75 år og var dermed ekspeditions ældste deltager. Ekspeditionens formål var at løse ålens gåde, man tror at den europæiske ål gyder i Saragassohavet, og derfor ville man fange en sådan ål. Det lykkedes ikke.
"Min opgave var at hjælpe med at finde ud af hvilken slags fisk der i øvrigt blev fanget. Af de 25 dybhavsfisk vi fangede, var de 5 ubeskrevne arter. Det er meget spændende".
Af de øvrige fisk var Jørgen Nielsen især optaget af at fange en såkaldt slangebrosme, som han selv opdagede for 30 år siden ved den Mexicanske Golf. De ny-opdagede fiskearter skal navngives af Jørgen Nielsen og kommer formentlig til at blive opkaldt efter Galathea eller skibet Vædderen. Galathea-ekspeditionen lægger endeligt til kaj ved Langelinie den 25. april. Hør mere om Jørgen Nielsens oplevelser senere i Nyhedsmagasinet.