Fredag d. 27. April 2007


Byggeri for højtragende?

Et nyt planlagt byggeri langs Søborg Hovedgade har delt byrådets partier i to lejre.
Den kommende butiks- og boligbebyggelse skal ligge på strækningen mellem Søborg
Hovedgade og Andersen Nexøvej ved Kollektivhuset. Et område, lokalpolitikerne for så vidt er enige i trænger til fornyelse.
Men, byggeriet foreslås opført i op til 5 etager plus en penthouseetage. Og netop spørgsmålet om højde gav anledning til debat, da byrådet 1. behandlede lokalplanforslaget.
Flere partier mener nemlig, projektet er for stort og bastant til området. Susanne Palsig, SF:
 
"Søborg Hovedgade er et af Gladsaxes hovedstrøg. Og værd at bevare som handelsgade og en gade, hvor der bor mange mennesker. Og der er åbenbart mange bygherrer, der godt vil bygge boliger og butikker på hovedgaden. Og bygge tæt, vil jeg godt tilføje. Sf er ikke imod at der bygges yderligere på Søborg Hovedgade. Vi kunne godt bruge nogle flere tilgængelige boliger med elevatorer til seniorer. Og her kommer boligerne til at ligge tæt på offentlig trafik og dagligvareindkøb. Det er en god ting, jeg kan love, at om 5 – 10 år bliver der virkelig mangel på den slags boliger i Gladsaxe. Men hvor tæt skal man bygge. Og hvor godt falder byggeriet ind mellem naboen. Det er det, vi som byrådsmedlemmer skal vurdere. Det her projekt ligger på hjørnet af Søborg Hovedgade og Andersen Nexøvej. Og det er en centralt beliggende grund, hvor der ligger 4 små huse fra dengang hovedgaden var ny. Area ejendomsudvikling vil nu opføre en etagebebyggelse med butikker i stueetagen og boliger ovenpå. Det kræver en ny lokalplan, fordi det plangrundlag der gælder i øjeblikket kun giver mulighed for at opføre et byggeri med en bebyggelsesprocent på 110, og det svarer til ca. 2 1/2. etage. Det vil bygherren jo ikke lade sig nøje med, og det kan jeg da godt forstå (..) Sammen med enhedslisten og det radikale venstre er vi gået imod lokalplanforslaget, fordi vi mener det fremlagte projekt er for stort et hus på det her sted".
 
Sammen med det radikale venstre og enhedslisten stillede SF et ændringsforslag om, at det nye byggeris facade ikke må være højere end Kollektivhusets , og at selve bebyggelsen bliver en etage lavere end foreslået i lokalplanen. Ændringsforslaget blev nedstemt, men fik
opbakning fra dansk folkeparti. De konservative og venstre undlod at stemme. Ebbe
Skovsgaard:
"Kollektivhusets facade har en højde på 15,3 meter. Og det nye foreslåede byggeri en højde på 16,5 meter. Der vil altså blive et spring på 1,2 meter. Tager man og går en tur langs Søborg Hovedgade eller mange andre steder i mange andre byer hvor der er niveauforskelle som på Søborg Hovedgade hvor vi har en stigning på gaden, vil man se, at der altid vil være niveauforskelle mellem de enkelte bygninger. Så det er der ikke noget mærkeligt i. Så er der selve totalhøjden på byggeriet. Kollektivhusets er 18 meter, nybyggeriet inkl. penthouseetage vil blive 20 meter. Altså en forskel på 2 meter. Og penthousetagen er trukket tilbage fra facaden. Der hvor vi i venstre kan få lidt betænkeligheder er mht. den måde det er beskrevet at de skal ske en aftrapning af byggeriet ned mod Andersen Nexøvej, hvor bygningen skal aftrappes fra 20 til ca. 12 meter. Det er nok en problemstilling, der skal analyseres lidt nærmere. Og vi venter på, hvilke reaktioner der kommer fra borgerne", lød det fra venstres gruppeformand Ebbe Skovsgaard.
 
Lokalforslaget er i offentlig høring frem til d. 3. juli.

For mange biler omkring stadion

Der er alt for mange biler omkring ABs Stadion, både til søndagskampe og til hverdag, og de generer den øvrige trafik og de omkringboende. Derfor bør kommunen etablere flere parkeringspladser, mener Pernille Dueholm, som er formand for Bagsværd Grundejerforening.
"Når der er stævner, er der ofte parkerede biler på alle villavejene, og det generer blandt andet cyklisterne, som ikke kan komme forbi. Men der er god mulighed for at lave parkeringspladser i området, fx er vejen udenfor AB tre –sporet og der kan man etablere parkering nemt ogbilligt". Borgmester Karin Søjberg Holst er ikke umiddelbart glad for tanken om at lave skråparkering udenfor stadion.

Genbrug dit affald

Det handler om at finde en sammenhæng mellem miljøforbedringer, bedre borgerservice og økonomi. Midt i denne treenighed står et nyt udspil fra Vestforbrænding, som vil genbruge affald frem for at brænde det. Udspillet indeholder en række konkrete initiativer, som giver bud på hvordan ca. 120.000 tons affald hvert år kan genanvendes frem for at ryge i ovnen. Det vil koste den nette sum af ca. 60 mio. kr., som dog ikke afskrækker bestyrelsen fra Vestforbrænding. Det siger vicedirektør Birger Johansson fra forbrændingsanstalten.
Derudover erhvervsretter Vestforbrænding de nye tiltag. Det går i første omgang ud på at få virksomheder til at indlevere mere af den pap som i dag smides i containeren til brændbart affald.
Birger Johansson tilføjer at Vestforbrænding fungerer som videnindsamler i forhold til genanvendelse af affald, men at bolden spilles videre til kommunerne, hvor beslutningerne om at føre initiativerne ud i livet skal træffes.

Færre Gladsaxe-borgere

Hvor vi var 62.000 i 2005, er vi i dag kun 61.737. Til gengæld er der sandsynlighed for at der i de nærmeste år vil blive født lidt flere børn end tidligere. Det viser de nyeste statistikker fra bogen Gladsaxe i tal. Gladsaxes store befolkningsboom var i 1969, hvor der levede over 75.000 mennesker i byen. I dag er vi 61.735 indbyggere, og det er en nedgang på 300 fra forrige år.
Der blev født 790 nye borgere, det er en stigning på 89 fra året før. Til gengæld døde 717 i 2005, så der blev født lidt flere borgere, end der afgik ved døden. Der er 2.324 børn mellem 0-2 år, og man forventer at antallet af små børn vil stige frem til 2008 og dernæst falde igen.
Der er 64 daginstitutioner for børn under 6 år, med i alt 3475 pladser. Herudover er der 184 dagplejepladser. Der er 14 kommuneskoler, med i alt 6.164 børn, og 5 privatskoler med 1.544 børn. Der er i alt 33.958 familier i gladsaxe, og hovedparten er uden børn, nemlig 25.648. De 8.195 familier har børn, og heraf er 1.682 enlige mødre og 264 enlige fædre.
Af de 61.735 borgere, boede de 6.767 i parcelhus og lidt færre boede i rækkehus. 17.255 boede i etageejendom.
I 2006 var der 1.178 ledige – det er en nedgang på 333 – fra året før. Af dem var de 128 akademikere, 122 var handels- og kontorfunktionærer, mens 411 var ikke-forsikrede ledige.
Der var 2.295 arbejdssteder i gladsaxe i 2005. og næsten 50.000 skattepligtige personer, heraf tjente de 6.380 mere end 400.000 kroner om året. 2.859 tjente under 25.000 kroner.
Borgerne kan køre på 224, 3 km veje. af dem er de 14 km statsejede, og hele 162 kilometer vej ejet af kommunen. Private fællesveje er 15 kilometer.
Byen har fire biblioteksfilialer, og der blev købt lidt færre bøger i 2005 end i 2004.
Man forventer at der kommer flere ældre, hvor der i dag er knap 10.000 som er over 65, vil tallet være stigende i hvert fald frem til 2021 hvor der vil være 11.306 over 67 år.
Til dem der har behov for det, er der 516 ældreboliger og 8 plejehjem med plads til 537.

Ny pris til modtageren af Gladsaxe Musikpris

Giverne af Gladsaxe Musikpris så ikke helt forkert i marts, da de uddelte årets pris til den 19-årige Andreas Brantelid. Tirsdag den 24. april modtog han førstepræmien i konkurrencen Paulo Cello Competition, som fandt sted i Helsinki i Finland. Andreas Brantelid vandt foran 77 deltagere fra 31 lande, og modtog førsteprisen på 15.000 euro. Da den 19-årige cellist modtog Gladsaxe Musikpris spurgte vi ham hvor meget det egentlig betyder at få en pris.
"Det betyder meget økonomisk, når man studerer, og så er det et klap på skulderen. Jeg har altid vidst det var musikken, der var vigtigt for mig", svarede den unge prismodtager som er bosat i Stockholm.