Tirsdag d. 20. Februar 2007


Danskere bange for kriminalitet

Danskerne er bange og føler sig mere plaget af kriminalitet end de fleste andre europæere, det viser en rundspørge fra analyseinstituttet Gallup Europe.
Undersøgelsen viser, at danskerne føler sig mere udsatte for almen kriminalitet som fx biltyverier, overfald og indbrud, end de sydlandske medlemslande som italienerne og grækerne.
I alt 2000 danskere er blevet spurgt om deres oplevelse af kriminalitetsniveauet, og danskernes frygt for kriminalitet er hele 30 procent højere end gennemsnittet i EU-landene.
En ting er hvor meget høj man tror, kriminaliteten er. Noget andet er den reelle virkelighed.
Ud af Gallup-undersøgelsens 800 adspurgte københavnere har 24 procent af oplevet mindst en type kriminalitet i løbet af det sidste år. Det er højere end både Istanbul og Zagreb. I New York har 23 procent af borgerne haft kriminalitet tæt på inde livet i løbet af det sidste år, - det er en procent lavere end København.
Rent faktisk er kriminaliteten i Gladsaxe faldende, det viser politiets årsrapport for de sidste ti år. Indbrud i lejligheder og villaer samt biltyveri er den type kriminalitet, der er mest af.
Trods fald over de sidste ti år er der i på de sidste to år sket en stigning i antallet af villa-indbrud. I 2005 var der 223 indbrud i villaer, mens der i 2006 var 343. Men antallet er stadig det næstlaveste siden 2001. Også med hensyn til indbrud i lejligheder har der været en stigning, om end lille: 81 anmeldte at der var indbrud i deres lejlighed i 2005, mod 89 i 2006.
Til gengæld er antallet af indbrud i virksomheder halveret: Fra 260 i 2005 til 139 i 2006.
I 2006 blev der stjålet 114 biler i kommunen, hvilket er et lille fald på 5 i forhold til året før.
Antallet af røverier er også faldet, i gladsaxe var der 38 røverier sidste år. De fleste røverier er gaderøverier mod en person, og den type er steget med tre tilfælde på et år:
Antallet af voldssager er også faldet. I 2006 var der 105 anmeldelser, hvor der i 2006 kun var 83. Også den grove vold er faldet – med 20 procent, hvilket svarer til tendensen på landsplan.

Halvering i antallet af anbragte børn

Siden 1999 har Gladsaxe kommune halveret antallet af børn der er anbragt uden for hjemmet. Hvor der for 8 år siden var 220 børn anbragt i plejefamilier, er der i dag kun ca. 119.
Og det svarer godt overens med kommunens målsætning siger Jens Trane, leder af familieteamet, Gladsaxe Kommune. "Man prøver at støtte hele familien i at arbejde med de problemer det enkelte barn har. Man tager udgangspunkt i familien som en helhed og prøver at løse problemerne inden for den ramme. Samtidig er kommunens vifte af tilbud blevet udvidet, vi tilbyder alt fra intensive forløb, til støttesamtaler og åben rådgivning.

Røveri mod Mørkhøj-bager

Gladsaxe politi søger vidner til et væbnet røveri i fredags mod bageren på Mørkhøjvej 103.

To hætteklædte drenge truede med en kniv og stak af med et mindre beløb fra kassen.
De to beskrives som mørke, omkring 16-17 år gamle og begge bar sorte hættetrøjer.
Udenfor ventede en vagtpost, der beskrives som mørk, 18-19 år og omkring 180 cm høj.
Politihunde gik umiddelbart efter røveriet kl. 16.20 spor i området. Sporene førte mod Tinghøj, men forsvandt pludseligt, formentlig fordi gerningsmændene er steget ind i en bil.
Oplysninger til Gladsaxe nærpoliti på 3954.1448.

Musikpris til ung cellist

Som 3-årig fik han sin første cello. Som 6-årig besluttede han sig for at blive musiker. Og som 12-årig begyndte priserne og legaterne så at regne ned over ham.
Årets modtager af Gladsaxe Musikpris, 19-årige Andreas Brantelid, betragtes som et af
Danmarks største strygertalenter nogensinde.
Han har blandt andet modtaget Jacob Gades Legat og Victor Borges Musikpris og vundet indtil flere talentkonkurrencer, blandt andet en stor europæisk festival for unge musikere og konkurrencen Øresundssolist. Og lørdag d. 24. marts kan han så føje endnu en pris til
samlingen, når Gladsaxe Musikpris overrækkes ved en koncert i festsalen på Høje Gladsaxe skole.

Blog med holdninger

Som det første byrådsmedlem i Gladsaxe har venstres Lone Yalcinkaya oprettet en såkaldt BLOG på internettet. Det har hun først og fremmest gjort for at komme i dialog med
borgerne. Men det er også en protest imod hvad Lone Yalcinkaya betegner som "en ensidig og partisk informationsstrøm fra Gladsaxe rådhus":
"Ofte ser man det som et budskab fra rådhuset, når der f.eks. kommer pressemeddelelser ud. Men det er ikke altid hele billedet der bliver præsenteret. F.eks. ift. de høje huslejestigninger for de socialt udsatte grupper, der har der ikke været plads til f.eks. venstres holdninger. Jeg vil tage de emner op, hvor jeg ikke føler venstres holdninger bliver repræsenteret i de meddelelser der kommer ud til offentligheden fra rådhuset. Det er sjældent man kan komme ud og komme i dialog med borgerne i Gladsaxe, og jeg håber man vil benytte muligheden for at komme med indlæg til debatten, det kan man gøre anonymt, på min hjemmeside", lyder det
fra venstres byrådsmedlem.