Torsdag d. 22. Februar 2007


Karakterer: 19. plads til Gladsaxe

Karaktergennemsnittet for elever i Gladsaxe, der sidste år var til afgangsprøve i 9. klasse, placerer kommunen på en samlet 19. plads blandt de på det tidspunkt i alt 271 eksisterende kommuner.
Det viser en opgørelse fra Cepos.
Årets placering er lidt bedre end den gennemsnitlige de seneste fem år, hvor Gladsaxe ligger på en 26. plads.
Øverst på listen finder vi kommuner som Gentofte, Søllerød, Lyngby-Taarbæk og Birkerød, mens bunden udgøres af kommuner som Højreby, Bredebro, Rødby og Nysted.
På den interne top ti i Gladsaxe finder vi fire privatskoler med Bagsværd Gymnasiums Grundskole og Kvikmarken helt i top. Topplaceringen i Gladsaxe rækker på landsplan til hhv. en 19. og en 80. plads til de to skoler.
Øverst placerede kommunale skole er Søborg skole med en 3. plads lokalt set og en plads som nummer 106 på landsplan.
De øvrige skoler på Gladsaxe top ti’en er; Bagsværd Friskole, Høje Gladsaxe skole, Enghavegård, Gladsaxe Privatskole, Søndergård skole, Buddinge skole og Marielyst skole.
Lavest placerede Gladsaxe-skole både lokalt og på landsplan er Mørkhøj skole, der med 7,58 i snit kommer på en plads som skole nummer 1.287 til forskel fra Bagsværd Gymnasiums Grundskoles snit på 8,82.
Samtlige tal, placeringer og udregningsmetoder kan ses på hjemmesiden karakter.dk.

Ældrekollektiv står tomt på 8. måned

Ældrekollektivet Gyngemosegård på Mørkhøjvej, som indtil juni sidste år husede 4 ældre beboere, står nu tomt på 8. måned. De ældre måtte flytte med en måneds varsel, fordi kommunen havde besvær med at leje husets ledige lejemål ud. Dermed blev det for dyrt for kommunen at bevare kollektivet. Planen er at huset skal overgå til bofællesskab for unge udviklingshæmmede og den slags tager tid, siger formand for Handicap og Psykiatriudvalget Susanne Palsig.
"Man bor jo meget tæt, det drejer sig om at finde mennesker der kan lide at bo tæt sammen, og det tager et stykke tid. Men der er konkret 6 i kikkerten til boligerne. Det er altid ærgerligt at se gode boliger at stå tomme. Men pointen er, at man ikke kunne leje ud til de ældre, og så er det god økonomisk fornuft at dreje det over til et bofællesskab for unge udviklingshæmmede".
Tidligere bisidder for beboerne i ældrekollektivet Birthe Klamer mener det er respektløst overfor de forhenværende beboere at huset stadig står tomt.
"De ældre troede, de kunne blive boende til de skulle på plejehjem eller til naturlig afgang, men måtte flytte i løbet af en måned. Hvorfor skulle de ud i løbet af en måned, hvorfor fik de ikke mere tid til at vænne sig til tanken om at de skulle flytte? De havde boet sammen i mange år. Det er ikke en ordentlig måde at behandle ældre på", siger hun.
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Økonomisk støtte til sportsaktiviteter til nydanske familier

Mindrebemidlede familier med anden etnisk baggrund end dansk, skal have økonomisk hjælp til deres børns idræts- og sportsaktiviteter. Det mener tidligere medlem af Integrationsrådet og nuværende medlem af socialdemokratiet i Gladsaxe Mehmet Ali, som ofte oplever at familierne ikke prioriterer børnenes fritidsaktiviteter. Og det er et problem, for det er også gennem den slags aktiviteter at integrationen sker, siger han.
" Økonomi er et problem for mange af de familier, så hvis det koster noget at sende børnene til sportsaktiviteteter er det ofte der, der bliver skåret. Man kunne vurdere de enkelte familiers økonomiske grundlag, og fx fritage for betaling, så børnene også kan få del i fritids-aktiviteterne. Idræt er ikke bare motion, det sociale spiller en vigtig rolle. Selvfølgelig er det særbehandling, men positiv særbehandling vil gavne netop denne gruppe, for normen i Danmark er at man har del i et forenings- og fritidsliv, og det skal de unge af anden etnisk baggrund også have mulighed for".
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Åbning af nyt jobcenter

I dag tilføjes et nyt kapitel i historien om kommunale institutioner i Gladsaxe Det sker når borgmester Karin Søjberg Holst indvier det nye Jobcenter Gladsaxe med en tale for indbudte borgere, virksomheder og samarbejdspartnere. Arrangementet løben af stablen mellem kl. 16 og 18 i Jobcentrets lokaler på Gladsaxevej 372.
Det nye jobcenter er et resultat af kommunalreformen som trådte i kraft d. 1. januar. AF blev ved den lejlighed nedlagt, og kommunerne overtog AF’s tidligere forpligtelser i forhold til beskæftigelsesindsatsen.

Skoledistrikt Bagsværd til debat

Hvor mange skoler skal der være i Bagsværd-området fremover?
Det er et spørgsmål, der skal besvares i dette forår - i første omgang af en kommunal embedsmandsgruppe og siden af skolebestyrelser og borgere i de berørte distrikter, der tæller skoler som Bagsværd, Værebro, Søndergård og Stengård skole.
Især Søndergård skole er i spil, fordi den for store deles vedkommende består af for længst nedrivningsberettigede barakker.
Skal der bygges en helt ny skole i stedet, eller kan de øvrige skoler klare det fremtidige behov for elevpladser? Eller måske er der helt andre løsninger.
Arbejdsgruppens materiale skal godkendes på børne- og undervisningsudvalgets møde den 17. april og derefter følger en tre ugers høringsperiode, siger udvalgets formand, socialdemokraten Trine Græse.
Skolerådet holder møde om sagen den 19. april, efterfulgt af et borgermøde den 26. april og den endelige høringsfrist er så den 8. maj.
 
(hør interview i lydudgaven)

Så kom vinteren

Gladsaxe vågnede i går op til rigtigt vintervejr:
I kommunens driftsafdeling havde man indkaldt alt disponibelt mandskab. "Vi startede i nat ved 2-tiden med at feje på cykelstier og salte vejene" fortalte driftsleder Ole Nyberg onsdag morgen. "Vi har en vagtordning i vinterhalvåret, hvor vi rykker med tre cykelstitraktorer og fire lastbiler og salter. Derudover har vi mulighed for at kalde landmænd ind, der har vi 18 traktorer".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)