Fredag d. 19. januar 2007


Overvægtige børn og voksne

Gladsaxe borgerne er for overvægtige, det tyder de første resultater af den sundhedsprofil, som kommunen er ved at få tegnet, på. Kommunen er i samarbejde med et forskningsinstitut ved at undersøge borgernes kost, rygning, alkohol og motionsvaner. Formålet er i sidste ende at skabe en sundhedspolitik som rammer plet, og dermed forbedre chancerne for at forebygge kroniske og dødelige livsstilssygdomme. Selvom sundhedsprofilens resultater stadig er ved at blive færdigbehandlede, peger de første resultater dog på at overvægt bliver en stor udfordring de næste år, fortæller sundhedskoordinator Morten Ørsted Rasmussen.
"Mange af Gladsaxes borgere er meget overvægtige, men undersøgelsens resultater tyder også på at de gerne vil ændre på det. Kommunen er allerede i gang med at fokusere på overvægt som et indsatsområde, især hos børn. Men det bliver formentlig et område vi vil sætte mere fokus på de kommende år".
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet)

Behandlingsdom til kværulant

En 38-årig mand, i dag bosat i Odense, er ved byretten i Odense blevet idømt ambulant psykiatrisk behandling i op til fem år, og med mulighed for indlæggelse i op til et år, hvis det skulle være nødvendigt. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Den 38-årige er i Gladsaxe mest kendt for en årelang kamp eller hetz mod politikere og ansatte i Gladsaxe kommune, der kulminerede med, at den 38-årige op mod seneste kommunalvalg opstillede sit eget parti, Liste levebrød.
I mails og på sin internet-hjemmeside blev de offentlige personer kaldt for ’lovbrydere’, ’utroværdige’ og ’samfundsnassere’. Det fandt domsmandsretten i Odense helt i orden, ligesom sætningen ’inkompetent, primitiv og ubegavet menig ansat’ heller ikke fandtes for krænkende eller fornærmende.
Derimod var det ikke i orden at kalde nogen for ’kriminel’, afgjorde retten.
Hovedsigtelsen mod den 38-årige var i øvrigt ikke trakasserierne fra Gladsaxe, men derimod mandens truende mails til store danske virksomheder under Muhammed-krisen. Da den var på sit højeste, sendte den 38-årige mails indeholdende brændende koraner og firmalogoer til blandt andet Novo Nordisk og A.P. Møller. ’Returner venligst en rigtig god grund til, hvorfor undertegnede ikke bør presse jer på pengepungen ved distribution af nedenstående billede til de arabiske medier’, skrev han i mailen til virksomhederne.
Det førte efterfølgende til en tre måneder lang varetægtsfængsling af den 38-årige.
En mentalundersøgelse af den 38-årige fastslog sidste år, at han er ’selvhævdende, selvovervurderende, paranoid og kværulantisk forrykt’, hvilket var medvirkende til behandlingsdommen.
Ifølge Fyens Stiftstidende har manden efter løsladelsen haft gode personlige forhold og fået arbejde.

Flere praktikpladser til erhvervsuddannelseselever

Flere praktikpladser betyder også bedre muligheder for elever på erhvervsuddannelserne med anden etnisk baggrund end dansk. Teknisk Erhvervsskole Center, mundret kaldet TEC, kunne for nylig meddele at skolen har indgået 30 % flere praktikaftaler for 2006 end for det det foregående år. Det siger leder af TEC i Gladsaxe, Susanne Mortensen.
Stigningen i antallet af praktikaftaler har ifølge Susanne Mortensen flere forklaringer. Den samfundsmæssige udvikling har medført en større efterspørgsel på arbejdskraft og en tilsvarende større elevsøgning til erhvervsuddannelserne.

50.000 kroner til Industrikulturens År

2007 er udnævnt til Industrikulturens År af Kulturarvs Styrelsen, og i den forbindelse har Byrådet afsat 50.000 kroner til projekter i Gladsaxe. Kulturkonsulent i Gladsaxe Kommune Helena Jørgensen mener der er et utal af muligheder, lige fra film og koncerter, til vandreture i byen og udstillinger om byens udvikling. For Gladsaxe var en af foregangskommunerne i industrisamfundet og det bærer hele byplanlægningen præg af i dag. Industrikulturåret begynder officielt den 25. januar.

Strategi for indkøb i byrådet
Gladsaxe kommune kan og skal spare en million kroner årligt ved at købe mere effektivt ind.
Det fremgår af en ny indkøbsstrategi, der er på vej gennem det politiske system i øjeblikket.
Forleden blev strategien diskuteret i økonomiudvalget, hvor fra sagen blev begæret i byrådet af Enhedslisten, der ikke kunne komme igennem med højere miljømæssige og menneskelige krav.
Partiet ville gerne have indført en passus om, at kommunen skal prioritere køb af miljømærkede eller miljøvurderede produkter, selv om de på kort sigt er dyrere i indkøb.
Det kunne der ikke skabes flertal for, lige som en formulering om, at produkterne ikke må være produceret under umenneskelige forhold, heller ikke kom med.
Derfor skal indkøbspolitikken nu en tur omkring byrådet.

AB – Nordsjælland på kunstgræs

Fodboldklubberne i Gladsaxe skal udenbys for om vinteren at komme til at spille på noget, der tilnærmelsesvis ligner græs, nemlig kunststofbaner.

Det gælder også for AB, der på søndag spiller årets første træningskamp på kunstbanen i Værløse mod et af topholdene i superligaen, FC Nordsjælland. Nordsjælland, der blandt andre har de to brødre og tidligere AB-spillere Danny og Kenni Olsen med i truppen.
Kampen spilles kl. 10 på en af kunststofbanerne i Værløse, for de flere af slagsen, og der er gratis adgang.