Torsdag d. 25. januar 2007


Satte ild til lejlighed to gange

En 57-årig kvinde med bopæl i Værebro Park i Bagsværd blev i går morges indlagt på brandsårsafdelingen på Rigshospitalet med svære forbrændinger efter for anden gang samme nat at have sat ild til sin lejlighed.
Første gang blev politi og brandvæsen tilkaldt af naboer ved halv et-tiden. Ilden blev slukket, og kvinden kørt til Gentofte hospital til observation for røgforgiftning.
Den 57-årige forlod imidlertid hospitalet og er formodentlig gået i nattefrosten uden meget tøj på kroppen tilbage til lejligheden. Her havde politiet allerede været for at undersøge, om hun skulle være kommet tilbage, men betjentene var kørt igen.
Klokken fem var der imidlertid igen brand i lejligheden, og naboer alarmerede politi og brandvæsen. Kvinden blev fundet med en lighter i hånden, liggende livløs og stærkt forbrændt i trappeopgangen. Kvinden er stadig indlagt med forbrændinger og vil blive stillet for retten in absentia, sigtet efter straffelovens paragraf om forsætlig brandstiftelse.
Kvinden er to gange tidligere blevet dømt for brandstiftelse.

Sundhedsprofiler: Historisk chance for forebyggelse

Gladsaxe og de øvrige kommuner i Region Hovedstaden har fået en historisk chance for at sætte forebyggelse på dagsordenen.

Det mener forskningsleder ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Allan
Linneberg fra Glostrup Hospital, som i øjeblikket samarbejder med kommunerne om en
omfattende kortlægning af borgernes almene sundhedstilstand og sundhedsvaner. De såkaldte sundhedsprofiler:
"Der er alt for mange mennesker som bliver syge af sygdomme, som faktisk kan forebygges. Og der er en social ulighed som viser, at der er en gruppe i samfundet, som ikke kan forstå sundhedsbudskaberne eller måske har de ikke de overordnede ressourcer til at gøre noget ved det. Derfor har vi en samfundsmæssig forpligtelse til at gå ind og hjælpe de her grupper. Og under alle omstændigheder har vi en mulighed for at få en samfundsmæssig gevinst, hvis vi bare kan forebygge nogle af de her sygdomme. Sundhedsprofilerne kan også bruges til at samle viden ind om effekten af forebyggelse. Fordi vi har tænkt os at registrere de tiltag med henblik på forebyggelse der bliver iværksat i de enkelte kommuner. Når vi så laver en ny sundhedsprofil i Region Hovedstaden om f.eks. 4 år, så kan vi se, hvilke kommuner, der har gjort det godt. Hvor der har været effekt, og om det kan relateres til den indsats der er gjort".
Gladsaxe er som tidligere nævnt i Nyhedsmagasinet en af de første kommuner i regionen som har fået en lavet en sundhedsprofil, og resultatet af den bliver snart offentliggjort.

Tværkommunalt samarbejde om Mølleåens genopretning

Gladsaxe og seks andre kommuner har indledt et længerevarende samarbejde om at forbedre Mølleåens økologiske tilstand. Baggrunden er en ny miljølov som sigter på at forbedre truede vandområder. Mølleåen løber ca. 200 meter gennem Gladsaxe, og er desuden en del af Bagsværd Sø, derfor er Gladsaxe en aktiv deltager i samarbejdet med at forbedre vandløbets tilstand, fortæller leder af Naturteamet i Gladsaxe og medlem af projektgruppen for Mølleåens vandforbedring Lene Madsen.

"Gladsaxe kan medvirke til Mølleåens genopretning ved at skaffe mere vand til åen, og i den tværkommunale projektgruppe undersøger vi de forskellige muligheder, derefter beslutter vi hvad der er mest fornuftigt at gøre". De syv kommuner har indtil år 2015 til at forbedre Mølleåens tilstand.

Stor vikingegravplads fundet

På en mudret mark i Tåstrup har Arkæologerne fra Kroppedal museum fundet 75 grave fra vikingetiden. Gravene er fra slutningen af 700 tallet og begyndelsen af 800 tallet, og er formentlig en del af en større gravplads. Måske den største vikingegravplads på Sjælland. Mange af de gaver de døde har fået med sig på rejsen til dødsriget er fundet i gravene.
De mange spændende fund kan ses på Kroppedal museum fra den 30. januar.