Onsdag d. 27. Juni 2007


Sort arbejde og sort omsætning

14 ud af 19 virksomheder skal nu have deres skatte- og momsforhold undersøgt nærmere. De 19 virksomheder, der falder indenfor kategorierne restauranter, pizzeriaer, blomsterhandlere og frisører, fik alle besøg af politi, arbejdsdirektorat, kommune og skattefolk ved en fællesaktion i sidste uge.
Foruden de kritisable skatte- og momsforhold, så stødte kontrollen på en person, der angiveligt havde første arbejdsdag, fire i arbejde samtidig med, at de modtog dagpenge, fire fik sociale ydelser, tre var venner og familie, der lige gav en hånd med og to forsvandt helt, da de fik øje på aktionsfolkene.
I otte virksomheder var dagens salg ikke blevet registreret i tilstrækkeligt omfang, og et sted manglede kasseapparatet helt.
Sidste uges kontrol var led i regeringens Fairplay-kampagne, der sætter fokus på holdningen til virksomhedssnyd, socialt bedrageri og brugen af sort og illegal arbejdskraft.

Statistik på indvandrere

Indvandrerne i Gladsaxe og deres efterkommere bosætter sig primært i de to store bebyggelser, Høje Gladsaxe og Værebro Park.
Det er derfor heller ikke overraskende, at koncentrationen af tosprogede elever er størst på Høje Gladsaxe skole og Værebro skole, hvor mere end hver tredje elev har anden etnisk baggrund end dansk. På Bagsværd skole og Gladsaxe skole har hvert femte barn indvandrerbaggrund, mens der på Stengård skole og Søndergård skole skal findes næsten 20 danske børn, førend der dukker en med indvandrerbaggrund op.
De statistiske oplysninger ligger som bilag i det forslag til en integrationspolitik, der netop er sendt til høring i kommunen.
Her kan man også læse, at de tosprogede elever har dårligere resultater i læseprøver end deres kammerater med dansk som modersmål. Og jo højere op i skolesystemet, de kommer, jo ringere bliver resultaterne.
Den største indvandrergruppe i Gladsaxe er pakistansk. Dernæst følger lande som Tyrkiet, det tidligere Jugoslavien, Iran og Somalia, i alt små 3.000 personer.
70% af dem tilhører lavindkomstgruppen med en indtægt på under 200.000 kroner om året. Og kun godt 10% tjener mere end 300.000 om året.
På sundhedsområdet viser statistikken flere rygere og overvægtige blandt indvandrere, der til gengæld er mere afholdende, når det gælder alkohol.
Indvandrerkvinder er ikke mere kriminelle end deres danske kønsfæller. Det samme kan ikke siges om indvandrermænd, der er mere end dobbelt så kriminelle i forhold til danske mænd.

Problemer med oprensning af forurenede grunde

Når man finder grunde med jordforurening i Gladsaxe kan der i mange tilfælde gå flere år hvor grunden ligger hen, før der bliver renset behørigt op. Det skyldes at alle fund af jordforureninger, som skal oprenses ved offentlig finansiering, i første omgang anmeldes til Region Hovedstaden. Her udfærdiges så en prioriteret liste, og Gladsaxe-grundene er blot en del af regionens sager.
Formand for Miljøudvalget, Trine Henriksen fra Enhedslisten, siger at et andet stort problem er at oprensningsområdet i regionen er underfinansieret. Der er blot 30 mio. kr. til opgaven i budgettet, men behovet er betydeligt større, siger Trine Henriksen
Et andet problem er at lovgivningen på området kun giver mulighed for at påbyde en forureningssynder at oprense en grund for egen regning hvis svineriet er sket efter år 2001. Men ofte kan det være svært at placere et ansvar, forklarer Trine Henriksen.

Blå kort på blanket

Det kommer til at knibe for rejselystne danskere at nå at få fingre i det blå sundhedskort, inden turen går udenlands.
Siden kortet blev omtalt i tv-programmet Kontant i maj måned, har 400.000 danskere bestilt kortet, og det betyder ventetider på levering på flere uger.
Firmaet, der laver kortene, har ellers aftalt en leveringstid på max. otte dage, men det var ud fra en forudsætning på 32.000 udstedte kort årligt. Nu handler det om mere end en tidobling på bare en måned.
Gladsaxe kommune, og landets øvrige kommuner, har fået besked på at udstede midlertidige beviser på danske blanketter.
Spørgsmålet er blot, hvor langt det rækker på et hospital i langbortistan.
De nøjagtige regler for brug af henholdsvis det blå og det gule kort kan studeres nærmere på indenrigs- og sundhedsministeriets hjemmeside.

Nye naturfagslokaler

Naturfagslokalerne på fire Gladsaxe-skoler bliver over de næste par år renoveret og nyindrettet for små tre millioner kroner. Både Vadgård, Enghavegård, Marielyst og Høje Gladsaxe skole bliver tilgodeset med bl.a. nye borde og stole og generel istandsættelse.
Byggearbejderne ventes igangsat sidst på året og ibrugtagning kan ske i løbet af 2008, hvis licitationen og den politiske behandling kommer til at gå som planlagt.

Kendt lokalt ansigt udstilles på Arken

En velkendt lokal personlighed kan i løbet af sommeren opleves i billede og lyd på kunstmuseet Arken. Det drejer sig om forfatteren og foredragsholderen Irma Henriksen.
Arken afholder netop nu en udstilling med titlen Menneskebilleder i dag. Her kan publikum blandt udstillingens andre værker se et ældre billede af en afklædt Irma Henriksen. Billedet suppleres af lydfiler på en såkaldt IPod, hvor Irma Henriksen beretter om sit liv, glæder og sorger – og om at holde af sig selv.
Det er kunstneren Lene Stæhr, som står bag billedet af Irma Henriksen. Billedet og udstillingen kan ses på Arken frem til d. 2. september.