Fredag d. 29. Juni 2007


Plejepersonale i Gladsaxe strejker

Et ubekendt antal pleje- og omsorgsassistenter i Gladsaxe nedlagde onsdag arbejdet i sympati med kolleger i flere andre kommuner. Og det var en gruppe på cirka 30 meget våde, men også vrede plejeassistenter, som stod forsamlet foran Gladsaxe Rådhus under en baldakin, onsdag eftermiddag. Plejeassistenterne kræver mere i løn og bedre arbejdsvilkår, sagde social og sundhedsassistent Charlotte Andersen.
"Vi synes der skal ske ændringer i ældresektoren, og vi vil have skabt opmærksomhed om vores grundløn. Vi vil gerne ses, vi vil gerne høres og vi vil gerne respekteres for den arbejdsindsats, som vi bidrager med til samfundet hver dag. Vi vil strejke så længe, det er nødvendigt".
Men for plejeassistenterne er det ikke kun et spørgsmål om løn. Der mangler respekt for arbejdet med pasning og pleje og ældre, og det går ud over både personalet og de gamle, sagde social - og sundhedshjælper Karoline Blase Larsen, som læste op fra en liste med krav til kommunen.
"Vores krav er mere i grundløn, flere hænder, så vi kan tage vare om vores ældre mennesker, nej til besparelser, for det går ud over borgerne og vores arbejdsmiljø, respekt for vores arbejde, så folk bliver i arbejdet og ikke søger væk, fastholdelsesløn, og medbestemmelse og tillid til, at vi gør vores arbejde godt nok. Det er jo ikke fordi vi ikke gider vores arbejde, tværtimod. Men vi vil have respekt. Holdningen er, at det er et husmoder-arbejde, som gud og hvermand kan klare. Men vi gør et stort arbejde, og det er derfor vi står her i dag. Respekten skal udmønte sig i at vi bliver hørt af vores øverste chefer og at vi får flere penge i vores hænder".
Men umiddelbart kommer de strejkende til at vente længe på mere i lønposen.
I Ishøj valgte kommunen for nylig at give efter for de strejkendes krav og give plejepersonalet 1000 kroner mere i løn pr måned. Men i Gladsaxe følger chef for plejepersonalet Herle Klifoth sine kolleger og de politiske chefer, i blandt andet København. Hun vil ikke give efter for de strejkendes krav om højere grundløn.
" Det er et overenskomstmæssigt spørgsmål, som jeg ikke kan gøre noget ved. Vi giver ny løn og det er lige udmøntet på hele området, vi har et velfungerende forhandlingssystem, og der hører det til. Med hensyn til respekt og anerkendelse, er det et spørgsmål om at der har været meget fokus på plejesektoren i samfundet og det påvirker jo gruppen".
Herle Klifoth opfordrer de strejkende til at gå i arbejde, da det er en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse som betyder, at de strejkende skal betale en bod og mister deres arbejdsløn.
Ifølge fællestillidsmand Maria Grøndahl har samtlige pleje-assistenter nedlagt arbejdet, med undtagelse af nødpersonalet, som udgør cirka halvdelen. I følge Herle Klifoth er det 58. Der er i alt 800 ansat i plejesektoren i kommunen.

Søger støtte til behandling af børn

Stigende ventetider på hospitalernes børnepsykiatriske afdelinger får nu Gladsaxe kommune til, sammen med Bagsværd Observations- og Behandlingshjem, at ansøge socialministeriet om midler til selv i større omfang at udrede børn i alderen 0-6 år.
Flere og flere børn bliver tidligere og tidligere henvist med psykiske vanskeligheder, og det giver naturligvis ekstra pres på de børnepsykiatriske og –psykologiske undersøgelser i sygehusvæsenet.
Der bliver søgt fra puljen til varetagelse af den sociale, pædagogiske og psykologiske indsats og støtte til børn og unge med lettere psykiske problemer, og der bliver søgt om 11 millioner kroner i støtte for to perioder i løbet af de næste par år.

Flere personer med indvandrerbaggrund på lægdommer-liste

Alt for mange gamle mænd med akademiske uddannelser sidder som nævninge i retssager. Sådan har kritikken lydt i mange år, og nu har Gladsaxe for første gang gjort en ekstra indsats for at få flere unge og flere personer med indvandrerbaggrund ind på grundlisten, som er den liste, domsmændene vælges fra.
Indsatsen er lykkedes, og har oven i købet resulteret i en overrepræsentation af personer med anden etnisk baggrund, fortæller sekretær i Byrådssekretariatet Gerd Rasmussen.
" På den forrige liste var kun 3 procent med anden etnisk baggrund, men nu er vi helt oppe på 8,3 procent af de 205 personer på grundlisten, så det er flere end vi skulle have". 6, 5 procent af kommunens indbyggere har indvandrerbaggrund. Også i forhold til at få flere unge med på grundlisten har kommunen nået sit mål.

Lær om høns på Gladsaxe-dagen

70 foreninger skaber rammerne for Kulturfesten på Gladsaxedagen den 18.august. En af dem er Københavns Bykreds Racefjerkræ, og hvad der gemmer sig bag den betegnelse fortæller medlem af bestyrelsen for kreds Bagsværd, Grete Johansen.
"Vi er en forsamling af mennesker, der er glade for racehøns. Man kan få råd og vejledning om pasning af høns hos os, og vi holder udstillinger og tager på udflugter". På selve dagen viser foreninger plancher med forskellige hønseracer, og fortæller, hvordan man bygger et hønsehus".

Sommerprogrammer

Denne fredag er sidste dag med Nyhedsmagasinet å denne side af sommerferien. Men fortvivl ej, der vil være masser af radio på kanalen den næste måneds tid. Vi har plukket fra arkivet, der rummer udsendelser fra radioens 20 år, og det bliver bl.a. til genhør med nogle af de programmer, borgerne i kommunen selv har lavet i udsendelsesrækken ’Båndværkstedet’. Der vil også være lokalhistoriske programmer, ligesom de to indvandrerredaktioner holder fanen højt.
Det detaljerede program kan ses på www.radiogladsaxe.dk eller hentes i papirform på biblioteker, i Aktivcentret og i Borgernes Hus.
Det skal dog siges, at en del af radioens sendeudstyr bliver renoveret i løbet af juli, og der kan derfor blive tale om enkelte udfald og særlige test, som kan virke forstyrrende i kortere perioder.
Men ellers – radio fra 6.30 til 20 på hverdage og fra 12 til 16 i weekenden.
Redaktion og øvrig stab ønsker god sommer og på genhør.