Fredag d. 11. Maj 2007


Borgere og ansatte kontra forvaltning

3.672 Bagsværd-borgere har med deres underskrift støttet bevarelsen af både Søndergård og Bagsværd skole uændret som to-sporet.
En del var samlet i aftes til skolepolitisk debat, indkaldt af organisationen Skole- og samfund, som en slags optakt til børne- og undervisningsudvalgets møde på tirsdag, hvor sagen om skolerne i Bagsværd-området er på dagsordenen.
På forhånd er skolebestyrelserne, medarbejdere, lærerforening og de berørte skoleledere næsten entydigt enige om, at det der nu lægges op til fra skoleforvaltningens side, er en dårlig idé.
De nævnte læser eksempelvis befolkningsprognoserne med nogen større forsigtighed end forvaltningen, og giver udtryk for, at det er bedre med lidt overkapacitet hvad angår lokaler lige nu, end at stå at mangle dem om nogle år, hvis prognosernes spådom om faldende elevtal bliver gjort til skamme. I stedet bør der lægges op til, at de nuværende lokaliteter renoveres.
Ideen med at have to skoler med én fælles ledelse vinder heller ikke gehør. Hvis personale og elever skal fastholdes, så skal det være med en sammenhængende skole med forløb gennem hele skolegangen. En skole med selvstændig ledelse, både pædagogisk og administrativt.
I høringsmaterialet, hvor disse holdninger er plukket fra, bliver der endvidere lanceret en alternativ model, nemlig bygning af en helt ny tre-sporet skole, der kunne placeres på Vadstrupvej i forlængelse af et måske kommende nyt boligområde, Bagsværd Park.
Høringsmaterialet og selve sagen om skoledækningen skal som nævnt diskuteres i det fagpolitiske udvalg på tirsdag. Senere skal sagen vendes i både økonomiudvalg og sidst i byrådssamlingen.

Buddinge Hovedgade 111 får sat huslejen ned

Et enigt byråd har, som konsekvens af de massive huslejestigninger i tre af kommunens
botilbud, vedtaget at give et driftstilskud til Buddinge Hovedgade 111, der er et botilbud for sindslidende.
Formand for psykiatri- og handicapudvalget, Susanne Palsig, Sf:
"Vi er kommet i denne situation af mange grunde, som jeg ikke skal gå ind på her. Men det er ikke nogen hemmelighed, at PHU siden maj sidste år har haft heftige debatter, bakset med sagen og prøvet at finde løsninger inden for de snævre regler, som almenboligloven og især reglerne for boligydelse giver os. Det gælder Buddinge Hovedgade 111 såvel som Ellekilde og Kågsåhuse. Dette driftsstøttelån er så det bedste, vi kan finde for Buddinge Hovedgade. Det betyder, at nettohuslejen nedsættes. Det nedsætter udgifterne for driften af afdelingen og dermed den omkostningsbestemte husleje, også kaldet balanceleje, som beboerne skal betale med ca. 2500 kroner for de nye pensionister. Tilbage står, at der er grundlæggende forskel på boligydelsen for gamle og nye førtidspensionister, hvor nye får væsentligt lavere boligydelser end gamle pensionister. Det er ikke noget vi kan lave om her. Dér skal vi ind på Christiansborg. Nye førtidspensionister, alle der siden 2003 og nu i al fremtid får førtidspension, vil ikke have råd til at bo i de nye botilbud, som regeringen gerne vil have os til at bygge og etablere; små, overskuelige steder med gode boliger, hvor sindslidende, udviklingshæmmede og andre voksne med handicap kan leve et selvstændigt liv på deres egne betingelser. Hvis sindslidende ikke har råd til at bo der, så er formålet med tilbuddet helt forpasset. Er det rimeligt? Skal vi som kommune til at bygge store, uoverskuelige mastodontinstitutioner a la Strandvænget for at få økonomien til at hænge sammen? Det mener SF ikke, og det tror jeg faktisk heller ikke ét eneste parti, der er repræsenteret her i byrådssalen går ind for".
Henning Stærmose, dansk folkeparti: "Jeg synes, det er utroligt, man kan komme i en situation, hvor man ikke har lavet nogen henlæggelser, oven i købet i beboelser, der har været i gang i temmelig lang tid. Og i beboelser, der er så nye. Ellekilde er endnu ikke gået ind i sit 4 år, der blev allerede varslet huslejestigninger sidste år. At man allerede er kommet ind i nogle huslejestigninger, som er så gevaldige. Og så oven i købet henviser til, at man har nogle driftsomkostninger som er utrolig høje. Hvordan man kan blive overrasket af driftsomkostninger indenfor sådan en periode står jeg fuldstændig målløs overfor. Punktet her skal jo dække alle tre afdelinger, Kagsåhuse, Ellekilde og Buddinge Hovedgade 111. Og jeg vil gerne sikre mig, at Ellekilde og Kagsåhuse også bliver behandlet på en ligeså seriøs måde", lyder det fra Henning Stærmose, dansk folkeparti.

Forældre med til tandlægen

Der kommer ikke til at blive ruttet med penge til taxa frem og tilbage, når tandklinikkerne på skolerne i Gladsaxe nedlægges og samles på to skoler, Værebro og Høje Gladsaxe.
Når børn fra de 13 øvrige kommunale skoler skal have bisserne set efter, så bliver det nemlig fremover forventet, at forældre eller andre pårørende tager sig af transporten og i øvrigt er med på selve besøget, ligesom havde det været et almindeligt lægebesøg.
Kun i ganske særlige tilfælde kan der indgås en aftale om transport med vognmand fra skole til tandklinik og tilbage igen. Det bliver op til personalet på de to tandklinikker at vurdere, om grunden er så vægtig, at en transportordning kan komme på tale.
Men det forventes, at forældrene i første omgang bruger omsorgsdage, feriedage eller venner og bekendte til barnets tandlægebesøg, inden betalt transport tilbydes. Efter 5. klasse forventes børnene selv at kunne transportere sig mellem skole og tandklinik

Læringsplaner på musikskolen

Gladsaxes Musik-og Billedskole har nu de første læringsplaner klar. Formålet er at skabe klarhed over de tilbud, skolen har om musik og billedundervisning til eleverne, men arbejdet med at udarbejde læringsplanerne har også givet lærerne nye indsigter, fortæller skolens souschef Asbjørn Keiding. Arbejdet har stået på i halvandet år, og lærerne har også beskrevet elevernes niveau med henblik på at se hvilke udviklingsmuligheder eleverne har. Desuden kan lærerne matche eleverne på tværs af hold og dermed finde nye elever til orkestrene.
"Arbejdet har været rigtig spændende, også fordi vi lærere kommer fra forskellige musik-baggrunde, og vi har virkelig fået øjnene op for, hvordan vi hver især underviser".

Kommunens sommerprogram for børn ligger klart

Rollespil, tennis, vejrmøller og volleyball – der er ingen grund til at presse mor og far til at rejse udenlands, for hele sommerferien byder på aktiviteter for børn i skolealderen, fortæller fritidskonsulent Rikke Clausen. Man kan tilmelde sig via Gladsaxe Kommunes hjemmeside eller ringe til kommunen og det er fra på mandag den 14. maj.

Årets pensionistskovture i fuld gang

De populære ture går i år til Næstved, Klampenborg og Hundested. "Folk skal få en god oplevelse. Til en rimelig pris. Og det sociale samvær det er helt afgørende", siger socialudvalgsformand Erling Schrøder.
Der er stadig ledige pladser på turene i uge 21.