Torsdag d. 24. Maj 2007


Travlhed går ud over patienter

De sundhedsfaglige medarbejdere i Region Hovedstaden har for travlt, og det går ud over patientsikkerheden.
10.000 læger, sygeplejersker, radiografer, sundhedsassistenter m.v. har i en spørgeskemaundersøgelse svaret på, hvordan de oplever patientsikkerheden i forhold til fejl og utilsigtede hændelser i hverdagen.
Halvdelen svarer, at informationer går tabt i travlheden ved overflytning af patienter. Og 75% af de adspurgte giver også den travle hverdag skylden for utilsigtede hændelser.
Hver femte sundhedsfaglige medarbejder mener desuden, at manglende prioritering af uddannelse og oplæring bærer skylden for de utilsigtede hændelser.
Den pressede arbejdsdag giver sig også udtryk i, at store dele af personalet slet ikke har tid til at lave indberetningerne om de utilsigtede hændelser. Det gælder eksempelvis for halvdelen af jordemødrene og for en tredjedel af lægerne og sygeplejerskerne.
Koncerndirektør i Region Hovedstaden Helle Ulrichsen siger i en kommentar: "Vi står i en situation med personalemangel. Vi mangler sygeplejersker, og vi mangler læger. Derfor må vi se på selve organiseringen af arbejdet, på opgavefordelingen, og også gøre det lettere for personalet at indberette hændelserne".

Mangel på sygeplejersker giver personalet ekstra arbejde

Der er mangel på sygeplejersker i hele landet, og det betyder at hospitalerne må prioritere deres opgaver. Også på Gentofte Hospital mærker man manglen på de hvide kitler, og det betyder at de fastansatte må løbe stærkere, fortæller vicedirektør for Gentofte Hospital Torben Laurén.
"Vi er nødt til at prioritere opgaverne, men sikrer, at det har så lille en indvirkning på patienterne som muligt. Men det er klart, at når der i en vagt kan mangle en eller to sygeplejersker, har det konsekvenser. Det kan fx handle om den tid der er til at snakke med patienterne, men de grundliggende ting bliver overholdt".

De første udviklingssamtaler er afviklet

Hvordan leger barnet, er hun god til at tegne, og kan hendes sprog blive bedre? Det er nogle af de spørgsmål forældre og pædagoger tager stilling til i de udviklingssamtaler, som Gladsaxe Kommune har indført for alle børn i daginstitutionerne. Nu har de første samtaler fundet sted, og det er gået godt, fortæller pædagog i Stjernen Karen Boysen. "Forældrene har været positive, de virker tilfredse og glade for at vi bruger den tid på det, som vi gør". I samtalerne kan der fokuseres på barnets sproglige eller motoriske udvikling, og i perioden mellem de to samtaler kan pædagogerne give børnene et lille skub i forhold til fx at kunne cykle eller udvikle sociale kompetencer. Konklusionen af samtalerne bliver videregivet til skoler og SFOér. Udviklingssamtalerne er et af de fire elementer, som skal fremme Gladsaxes børns vilkår og udvikling.

Kommunal støtte til hønsehold

Høns lægger æg, holder græsset frit for ukrudt og forurener mindre end kemisk plæne-rens. Gladsaxe Kommune er glad for høns, og derfor har Miljøudvalget bevilget penge til – en sammenklappelig hønsefræser. Det er et lille bur med høns, som man kan flytte rundt i haven, og det er et tilbud til borgere, som kan låne hønsehuset med hønsene med hjem. "Når det er kommunen som låner hønsehuset ud, er det for at borgerne får mulighed for at prøve det af, og håbet er, at flere vil anskaffe høns. For det er en god måde at holde ukrudt nede på, så man benytter færre sprøjtemidler"; siger formand for Miljøudvalget Trine Henriksen. Det er lokal Agenda 21s havegruppe som står for udlånet af det mobile hønsehus, som der nu findes tre af i kommunen, og der er lang ventetid skulle vi hilse og sige.

Teater giver børn appetit på sund kost og motion

Sure sokker, en slikbøvs og et gulerodssværd er blot nogle af ingredienserne i teaterstykket Rumlerikkerne på Eventyr, som i denne uge vises på Gladsaxe Ny Teater. Ideen er ikke blot at underholde, men også at give børnehave- og vuggestuebørn tidlig appetit på sund kost og bevægelse, fortæller teatergruppen Milton, Sand og Søn, som består af skuespillerne Thomas Milton og Michael Sand. "Børnene skal lære, at man godt må spise slik, men man skal spise noget andet først. Det vigtige er ikke at moralisere, men at børnene får en opmærksomhed på at man kan ikke hoppe og have det sjovt, hvis man kun spiser slik".
På lørdag er der gratis adgang for alle børn på Gladsaxe Ny Teater kl. 10, billetter bestilles på hovedbiblioteket.