Nyhederne tirsdag d. 18. september 2007


    Budgetforhandlinger uden Enhedslisten

Enhedslisten var ikke med i aftes, da budgetforhandlingerne i byrådet gik ind i sin mest afgørende fase. Partiets 3 medlemmer har nemlig valgt at forlade forhandlingerne. Begrundelsen er at partiet ikke kan goutere de stramninger og besparelser, som man mener borgmester Karin Søjberg Holst har lagt op til. Enhedslisten har modsat sig nedskæringer på børneområdet, blandt andet på dagcentrene og i sundhedsplejen.
I partiet er de af den opfattelse, at der er råderum i budgettet til at undgå besparelser og det stod efter sidst rundes forhandlinger klart, at for at komme med i et budgetforlig måtte partiet acceptere nedskæringer i budgettet. Derfor tog Enhedslisten konsekvensen, siger partiets medlem af byrådet, Trine Henriksen.

 

Hærværk mod byggeplads

Gladsaxe politi står uden spor af gerningsmændene, der tirsdag i sidste uge forøvede hærværk for omkring 70.000 kroner mod en byggeplads på Søborg Hovedgade 65.
Et sted mellem 25 og 30 danske mænd iklædt hvidt murerarbejdstøj indfandt sig ud på eftermiddagen på byggepladsen og væltede paller med mursten og skrev graffiti på noget af det nye byggeri.
Årsagen til hærværket skal formentlig findes i det faktum, at der er ansat udenlandsk arbejdskraft på byggepladsen. Arbejdskraft, hvis forhold, ifølge politiet, skulle være i orden.
I Dansk Byggeri fører man ikke statistik over den slags hærværk. Man kender godt til fortilfælde, men dog ikke så groft, som det var tilfældet på Søborg Hovedgade.

9. klasserne i Gladsaxe er for tykke og debuterer for tidligt seksuelt

Nu er årets sundhedsprofil for 9.klasserne klar, og den viser, at helbredstilstanden for de unge følger tendensen på landsplan. Blandt de mindre positive tendenser er, at hele 25 procent af de unge er overvægtige, og det er en stigning på 2 procent på bare et år.
Men derudover kan Gladsaxe Kommune godt være tilfredse med den unge skoleårgang. Antallet af unge rygere er faldende, af de elever, som gik ud af 9.klasse før sommerferien, er det nu kun 7,6 procent, som ryger dagligt. Dermed har kommunen nået sit mål, som var at få andelen af 15-årige rygere ned på 9 procent. Samtidig er der færre elever, der drikker alkohol hver uge, og færre elever har haft deres alkohol debut, når de træder ud af 9. klasse. Også antallet af elever, som ryger hash, er faldende. Når det angår spørgsmålet om venner, beskriver de fleste elever, at de har mindst 2 nære venner. Kun 1,4 procent skriver, at de slet ikke har nogen tætte kammerater.
Eleverne betegner deres helbred som godt, selvom de beskriver symptomer som hovedpine, ondt i maven og fx rygsmerter inden for en periode på 14. dage. Men træerne vokser ikke helt ind i himlen, set fra kommunens øjne. De unges seksuelle debut er alt for tidlig, mener kommunen, som vil lave en handlingsplan for at udskyde datoen for det første samleje. I dag er gennemsnitsalderen 13,6 år, det er halvandet år under den seksuelle lavalder. Det er 3. gang, kommunen laver en sundhedsprofil specifikt for 9. klasserne.

Idrætsanlæg i god stand

Størstedelen af borgerne i Gladsaxe finder vedligeholdelsestilstanden god på kommunens idrætshaller, svømmehaller og andre anlæg til idræt.
Det mener i hvert fald 51% af de borgere, der har deltaget i en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Dansk Byggeri.
41% har ingen holdning til anlæggenes tilstand, mens 8% finder dem i dårlig stand.
Undersøgelsen dækker alle landets større kommuner, og helt i top ligger Furesø, hvor hele 82% af befolkningen i blandt andet den gamle Farum kommune siger, at anlæggene er i god stand.
Også anlæggene i Ishøj kommune får karakteren god af 70% af de adspurgte, mens kun 20% af københavnerne finder deres idrætsanlæg i god stand.
Undersøgelsen er refereret i Analysebrev nr. 4 fra i år.

Pensionister i Søborg har arbejdet nok

Hvis pensionister får lov at arbejde uden at blive trukket i folkepensionen, vil ca. 30 procent give en hånd med børnepasning, havearbejde og andre arbejdsområder, hvor der mangler arbejdskraft. Det viser en undersøgelse, som ugebrevet A 4 lavede tidligere på året. Og den stemmer godt overens med Dansk Folkepartis forslag om at skaffe flere hænder ved at give pensionisterne ret til at arbejde under deres otium. Vi spurgte 4 pensionister på Søborg Hovedgade, hvad de mener om at skulle trække i arbejdstøjet igen. " Jeg har arbejdet siden jeg var 14 år, så jeg synes, jeg har gjort mit", sagde en kvinde. "Jeg har arbejdet i 45 år, som konstruktør, det må være rigeligt", sagde en ældre mand. "Jeg ville godt kunne tage nogle timer, men jeg synes ikke det er helt rimeligt. Jeg har altid knoklet, jeg har altid arbejdet", sagde en kvinde. Og en tredje kvinde sagde: "Jeg er 87 år, og jeg vil ikke mere. Jeg var hjemmehjælper, og den ekstra indtægt lokker ikke mig".