Nyhedsuddrag mandag den 2. august 1999

Privatskoler er ikke
med i SSParbejde
En stor del af Gladsaxes børn og unge bliver slet ikke dækket af de kriminalpræventive initiativer, der tages i SSP-samarbejdet mellem skole, socialvæsen og politi.
 
Børn og unge, der går på de private skoler, er nemlig ikke omfattet af den nuværende SSP-struktur, der udelukkende har med de 13 kommuneskoler at gøre. For de godt og vel 1.300 elever, der går på én af Gladsaxes fem privatskoler, er der ingen planlagt hjælp at hente fra hverken politi eller SSP-konsulent.
Bent Nicolaisen fra Gladsaxe politi siger i en kommentar, at "også privatskoleelever bør være med – de har nøjagtig de samme problemer, som eleverne på kommuneskolerne. På privatskolerne bliver vi først tilkaldt, når problemet er opstået og ikke før, som jo er hensigten med det præventive arbejde", siger altså Bent Nicolaisen fra Gladsaxe politi.

Kunsthåndværk på
Bagsværd Torv
Et tæppe af granit-chaussésten omgivet af lave mure med kunstnerisk udsmykning samt granit-plinte med indlagt lys – ja, så indbydende lyder beskrivelsen af det nye torveprojekt i Bagsværd bymidte, der skal stå færdig til foråret.
 
Det nye torv kommer samtidig med et signalreguleret kryds mellem det nye centers parkeringsplads og det såkaldte Irmatorv på modsatte side af hovedgaden.
 
Når de to syv millioner kroner dyre projekter står færdige, starter en ny omgang byggerod – denne gang omkring anlæggelsen af en helt ny busterminal ved Bagsværd S-togsstation.
Den regner samarbejdsparterne HT, DSB og Gladsaxe Kommune med bliver anlagt i løbet af år 2000.

Ny struktur for
lokalkontorer
Omkring 1. oktober regner Socialforvaltningen i Gladsaxe med bliver premieretidspunktet for kommunens nye lokalkontorstruktur.
Forvaltningen kalder selv begivenheden for åbning af de nye lokalkontorer – ikke bare lukning af Stengård og Egegård lokalkontorer. Og det er, fordi det er en helt ny struktur, der tages i brug til efteråret. Der kommer ny ledelse og nye medarbejdere, og desuden udskilles børne- og ungesagerne, så de tilbageværende lokalkontorer kan koncentrere sig om pensionssager og sager vedrørende det voksne klientel i øvrigt. Der etableres et særligt Børne- Ungekontor.

Gladsaxe Ringvej
får støjskærme
Et stykke af Gladsaxe Ringvej står som nr. 3 på Københavns amts prioriterede liste over i alt 46 vejstrækninger i amtet, der skal forsynes med støjskærme. Listen er prioriteret på den måde, at de steder, hvor støjskærme yder flest mulig boliger støjbeskyttelse, er prioriteret øverst.
 
Og på tredjepladsen finder vi således Ringvejstrækningen fra Tinghøjvej til Buddinge Rundkørsel. Som nr. 7 optræder Ringvejsstrækningen fra Tejn Allé til Randkløve Allé, strækningen fra Motorring 3 til Præstebovej er nr. 14 og endelig er Ringvejsstrækningen fra Præstebovej til Hillerødmotorvejen.
 
Der forlyder intet om, hvornår arbejdet med opsætning af støjskærmene skal gennemføres.

Mistænkelige dødsfald
To i første omgang mistænkelige dødsfald fra henholdsvis mandag og onsdag i sidste uge betragtes i dag som fuldt opklarede af kriminalpolitiet i Gladsaxe.
 
Mandag blev en 61-årig kvinde fundet død ved Motorring 3, manglende både taske og fodtøj. De foreløbige undersøgelser tyder stærkt på, at der ikke er tale om vold, men snarere på at kvinden efter indtagelse af for meget stærk medicin er gået i vildelse fra sin lejlighed i nærheden og rundt i området, indtil hun afkræftet er faldet om.
 
Onsdag blev en 78-årig kvinde fundet død med hul i baghovedet i sin villa på Tjørnevænget.
Ifølge vicekriminalinspektør Ole Andreasens oplysninger til Nyhedsmagasinet, har kvinden fået et ildebefindende, er faldet bagover og har slået hovedet mod en bordkant. Altså to ulyksalige hændelser og ikke to drab, som det først blev frygtet.

Skemafri skole ønskes
Når knap 6.000 børn og unge i dag og på næste mandag igen fylder klasseværelserne på Gladsaxes skoler efter en lang sommerferie, så er der én ting, de tilsyneladende kan blive enige om: ud med den time-opdelte undervisning og ja tak til den skemafri skole
 
Det siger Anna Jensen, der selv er folkeskoleelev og tidligere formand for FLO, Folkeskoleelevernes Landsorganisation. Gennem sit arbejde i FLO har Anna Jensen været i kontakt med en masse børn og unge i folkeskoler landet over, og én ting går igen, når de bliver spurgt om deres ønsker: væk med 45 timers lektionerne. Der skal være tid til fordybelse, og det får man ikke med en dag, der er delt op i timer, og hvor der sker noget nyt, hver gang man rammer en timegrænse.
 
"45 minutters lektionerne bliver ikke andet end overfladesvømning på emner som interesserer os, men som vi må nøjes med at fortsætte med i næste uge. Herved mister man koncentrationen, og ser oftest endnu mere frem til frikvarteret – og det er jo ikke det, vi vil med vores skole. Vi vil lave interessante ting, vi vil fordybe os, og vi vil have mulighed for at være mennesker og ikke robotter", siger Anna Jensen, tidligere formand for Folkeskolernes Landsorganisation.

Bundvending
bag fiskedød
Sportsfiskere har for nylig fundet store mængder af døde fisk ved Bagsværd Sø – alle af typen Sandart. Der har været to teorier fremme om årsagen til fiskedøden – bundvending eller en fiskesygdom – og i dag hælder Københavns amts miljøafdeling mest til bundvendingsteorien.
Store Sandarter har det ifølge sportsfiskere og biologer med at samle sig i mindre kolonier - derfor kan følgen af de giftige gasser blive massedød. Københavns amt gør ikke yderligere for at finde årsagen – fiskedøden er nemlig ophørt. Også det taler for teorien om bundvending.