Nyhedsuddrag fredag den 20. august 1999

Socialudvalget
forudser
overskridelse
Gladsaxe kommunes udgifter til voksne med særlige behov og til anbringelse af børn og unge uden for eget hjem stiger fortsat og det i en grad, der bekymrer Socialudvalgets medlemmer.
Grete Slivsgaard, der ledede udvalgsmødet forleden under Erling Schrøders kursusfravær, viger ikke tilbage fra at kalde situationen kritisk. Det skønnes, at der ved årsskiftet kan noteres et merforbrug til voksne med særlige behov på 4-5 mio. kr. Det er dog et skøn, der er behæftet med stor usikkerhed, men til udvalgets møde i september vil der foreligge mere detaljerede oplysninger.
 
Det samme gør sig gældende med merforbruget på børn og unge med et særligt behov . Her venter forvaltningen et merforbrug på knap 2,8 mio. kr. ved årets udgang. Det er således ikke lykkedes at reducere udgifterne til aflastning. Og på familieplejen alene ventes merforbruget at blive halvanden mio. kr., og det er, fordi betalingen til andre kommuner har været langt større end forudset.

Nu skal der spares
på folkeoplysning
Der skal spares på folkeoplysningen i Gladsaxe i år 2000!
 
Det var det altoverskyggende emne på Folkeoplysningsudvalgets møde i onsdags, selv om der også var positive ting som at bevilge nye tilskud til blandt andet Gladsaxe Eventyr- og Rollespilsforening og Gladsaxe Symfoniorkester.
 
Ifølge budgetforslaget for år 2000 fra borgmesteren skal Folkeoplysningsudvalget spare 500.000 kroner i det nye år. Og det kan komme til at gå ud over udvalgets planer for nye aktiviteter for de unge, siger udvalgets formand, den radikale Lis Smidsholm.
 
Hun vil kæmpe for at undgå besparelsen, idet hun er bange for, at en del af de projekter, som starter i år og varer ind i det nye år, vil blive ramt af sparekniven. Udvalget skal på seminar i næste måned for at drøfte Kulturplan 2000 og måske bliver et af samtaleemnerne den kommende idrætsnat og kulturweekend, der tilsammen koster, ja, næsten ½ million.

"Mødestedet"
renoveres
"Mødestedet" i Bagsværd trænger til en grundig istandsættelse, og Socialudvalget har netop besluttet at bruge godt 700.000 kr. på en renovering, hvis projektet også går glat igennem behandling i Økonomiudvalg og Byråd.
 
Den lille bungalow på Bagsværd Hovedgade 175 er stedet, hvor såkaldt socialt udstødte kan få lidt fællesskab, vaske tøj og få sig et bad og lidt mad. Men det er et meget forsømt hus, og derfor skal der bl.a. indrettes nyt køkken, der skal nyindrettes toilet- og baderum, tag og murværk istandsættes og alle vinduer udskiftes med termovinduer. En del af pengene kommer fra regeringens såkaldte storbypulje.

Vadstrupgård:
Alle oplysninger
skal frem
"Hvis der er nye oplysninger i Vadstrupgårdsagen, så skal de naturligvis frem", siger direktør i børne- og kulturforvaltningen i Gladsaxe, Svend Erik Haase, på baggrund af Tilsynsrådets ønske om ny høring.
 
Direktøren har i øvrigt svært ved at forestille sig, at der skulle komme nyt frem, som ikke allerede har været vendt, enten ved afhøringerne hos politiet eller i forbindelse med retssagerne i henholdsvis by- og landsret.
Der er tale om tre tidligere medarbejdere i Gladsaxe Kommune og to nuværende, men Svend Erik Haase ved ikke, hvem det er:
 
"Vi har ellers igennem forløbet haft såkaldt ’frit lejde’ til medarbejdere med eventuelle supplerende oplysninger i sagen, men ingen har henvendt sig".

LEVs ønskeseddel
Straffeloven skal ændres, så ingen udviklingshæmmede længere skal kunne anbringes på ubestemt tid. Den personlige støtte skal øges, og kendskabet til og forståelsen for handicappede og deres pårørende skal spredes.
 
Det er nogle af de målsætninger, foreningen LEV har. Foreningen arbejder for udviklingshæmmedes Livskvalitet, Egenkultur og Værdighed, og i morgen i Nyhedsmagasinet taler vi med amtsformanden Preben Boesgaard, der blandt andet fortæller om udviklingshæmmedes vilkår i dagens Danmark og om foreningens arbejde.