Nyhedsuddrag onsdag den 25. august 1999

Betinget dom for
brandstiftelse
I en domsmandssag ved retten i Gladsaxe blev en kvinde fra Gladsaxe i tirsdags idømt et års betinget fængsel med en prøvetid på et år plus 150 timers samfundstjeneste for brandstiftelse. Kvinden udbad sig betænkningstid med hensyn til at appellere dommen.
 
Sagen stammer helt tilbage fra den 22. juli sidste år, hvor en politipatrulje, der tilfældigt kom forbi, opdagede et kolonihavehus i brand i kolonihaveforeningen Mosehøj i Sydmarken.
 
Ifølge anklager Marianne Søltoft Buhl drejer det sig om et familliedrama, idet den dømte havde sat ild til sin svigermors kolonihavehus.
 
Kvinden blev dømt på indicier, idet hun nægtede sig skyldig i anklagen. Retten dømte kvinden på baggrund af blandt andet oplysninger fra televæsenet, der kunne oplyse, at der den sidste halve time inden branden var foretaget fire telefonopkald fra kolonihavehuset og hjem til husets ejer. Aftenen før branden havde kvinden truet sin svigermor med at brænde hende af.
 
Der var ikke tegn på indbrud i huset, og politiet mener, der er brugt en nøgle, som hang i et skur.
Politiet var ikke i stand til at få fat på kvinden, før seks dage efter branden, selv om hun både havde hørt om branden og hørt, at politiet ville tale med hende.
 
Der skete skader for næsten 300.000 kroner på kolonihavehuset,, der skal bygges op fra grunden.

 
Det er EU-tilskud
der sætter i gang
96 forskellige støtte- og puljeordninger fra Staten plus et ukendt antal støtteordninger fra EU. Det er hvad de danske kommuner og amter kan søge penge igennem. I alt udgør de mange puljer et beløb på over 2,5 milliarder kroner. Tilskudene fungerer på fifty-fifty basis, så kommunerne skal altså lægge halvdelen af pengene selv.
 
Det viser sig nu, at de fleste danske kommuner er godt trætte af alle de forskellige tilskudsordninger. Politikerne føler, at de mange gange er nødt til at målrette lokale projekter direkte mod støtteordningerne. Mange mener, det skaber unødvendige projekter, der aldrig ville være kommet i gang hvis det ikke var for statstilskuddet.
 
Venstres gruppeformand i Gladsaxe byråd Bjarne Rasmussen mener også det er tilfældet i Gladsaxe Kommune.

Svømmehal
skal tjekkes
Fundet af rust på en del af anlægget i Gladsaxe svømmehal får nu stadioninspektøren til at foreslå en større gennemgang af selve bassinet og hele rørsystemet.
 
Det er fem år siden, svømmehallen sidst blev tjekket efter. Den gang var det ikke nødvendigt med større reparationer, og heller ikke nu ventes de helt store problemer.
Andre svømmehaller, der har været lignende tur igennem, har dog oplevet, at klinkerne i bassinet har løsnet sig, når vandet blev tømt ud og trykket dermed forsvandt. Det skete ikke ved reparationen af Gladsaxe-bassinet for fem år siden og teknikerne venter derfor heller ingen løse klinker denne gang.
 
Hvis den formodning holder stik, så kan hele eftersynet overståes på tre uger, hvor svømmehallen så må holde lukket. Det sker formentlig i de sidste tre uger før jul i år.

Trængt ishockeyklub
Træningsmulighederne for elitespillerne i Gladsaxe Skøjteløber Forening, GSF, bliver sandsynligvis ikke forbedret yderligere.
 
GSF har, i forhold til sidste sæson, allerede fået tre ekstra timer. Men skal opholdet i den fornemmeste ishockey-række blive længere end blot det ene år, så kræves der optimale træningsbetingelser. Slagsmålet står lige nu om mandag aften, hvor skøjtehallen fra kl. 19 til 21 er åben for offentligt skøjteløb. Det tidsrum vil GSF gerne have fingrene i – træning efter kl. 21 vil nemlig ikke få spillerne til at yde det optimale, forlyder det fra ishockey-afdelingen.
 
Problemet er, at der allerede er annonceret flere steder med det offentlige løb, så derfor er der ikke umiddelbar velvilje til at lave om.
 
Brugerbestyrelsen på Gladsaxe Sportscenter mødes om sagen i morgen.

Spænding om
årets "Espen"
Amtets socialforvaltning har som sædvanlig bevaret det som en dyb hemmelighed, hvem der skal ha’ årets "Espen" og Kulturprisen til psykisk udviklingshæmmede. De to prisoverrækkelser er et par af højdepunkterne på dagens kulturfestival "Kultur der dur" på plænen ved Bank Mikkelsensvej.
 
Blandt de øvrige indslag på festivalen er en teaterforestilling med Aktivitetscentret i Ishøj, Cirkus Luna, popgruppen Sweethearts og TH Band, der spiller op til dans.

Trafiklegedag
Dansk Cyklistforbunds lokalafdeling i Gladsaxe har nok at se til for tiden. Sideløbende med årets kampagne "Vi cykler til arbejde", der er i fuld gang, planlægger lokalafdelingen en trafiklegedag lørdag den 4. september for børn i alderen 7-12 år på Gladsaxe Rådhusplads.
 
Rådet for Større Færdselssikkerhed har lavet en manøvrebane, som cyklistforbundet låner til lejligheden. Banen er en kopi af det rigtige trafikmiljø med rundkørsler og kryds, og børnene skal køre rundt som postbude mellem forskellige adresser – altså poster på ruten. Og det hele går selvfølgelig ud på, om børnene nu også er istand til at overholde færdselsreglerne på turen rundt med postsækken – i dagens anledning en lille rød rygsæk.