Nyhedsuddrag fredag den 10. december  1999

60 dages fængsel
for vold mod lærer
60 dages ubetinget fængsel og en erstatning på godt 14.000 kr. – det var dommen til en 39-årig mand, der i går i en domsmandsret i Gladsaxe blev kendt skyldig efter den strenge paragraf 119.
 
Paragraf 119 i straffeloven taler om vold mod en person under udførelse af sit tjenstlige hverv. I den aktuelle sag var det en lærer, volden gik ud over. Og selv om volden foregik på og uden for et værtshus, lagde retten til grund, at han var blevet overfaldet på grund af sit hverv, og så gælder den strenge lovparagraf.
 
Domsmandsretten fulgte i vid udstrækning anklagemyndighedens påstand og lagde stor vægt på de forklaringer, der blev givet i retten. Men domsmænd og retsformand kunne dog ikke følge anklagemyndighedens krav om seks måneders fængsel.
 
Vi har tidligere – efter det første retsmøde – givet et fyldigt referat af sagen. Volden udspillede sig i de sene nattetimer en gang i august. Først på Søborg Bodega, hvor den 39-årige afstraffede læreren, fordi hans datter nogle år tidligere havde haft et anstrengt forhold til læreren. Den 39-årige mente, hans datter var blevet mobbet af læreren.
 
På bodegaen var læreren blevet slået og sparket mindst ti gange overalt på kroppen og i hovedet. Uden for fortsatte den 39-årige volden efter at have indhentet læreren på Søborg Hovedgade.
 
Det blev i retten oplyst, at læreren fortsat går til psykolog og fysioterapeut og har fået nedsat arbejdstid på sin skole.
 
To-tre af voldsmandens bekendte gik igen i forklaringer fra læreren og dennes ven. Det er kun lykkedes politiet at finde frem til den ene, der afgav vidneforklaring i det første retsmøde. Men hans hukommelse var ikke noget at prale af.
 
Spørgsmålet er, om det burde have fået retslige følger for dem, at de ikke greb ind på et tidligt tidspunkt og forhindrede volden i at udvikle sig.

Tilsynsrådet stiller
nye spørgsmål om
Vadstrupgårdsagen
Nu skal Gladsaxe Byråd besvare nye spørgsmål i Vadstrupgårdsagen fra Tilsynsrådet for Københavns amt. Det sker, efter at Tilsynsrådet har talt med en repræsentant for forældrebestyrelsen i daginstitutionen.
 
Ifølge formanden for Børne- og Undervisningsudvalget Karin Søjberg Holst svarer de sidste oplysninger i sagen meget godt til oplysninger, der tidligere er kommet fra nogle andre forældre. Det drejer sig bl.a. klage fra en forældregruppe til borgmesteren og oplysninger om, at flere børn er blevet flyttet fra institutionen som resultat af klagerne. Disse oplysninger og forslag til svar var på dagsordenen til Byrådets møde onsdag.
 
Nu skal Børne- og Undervisningsudvalget se på Tilsynsrådets nye henvendelse og derefter komme med en indstilling om, hvordan der skal svares.
 
Et flertal i Byrådet vedtog på mødet onsdag, hvordan Tilsynsrådet skal svares. Som vi fortalte efter drøftelsen i Børne- og Undervisningsudvalget fremgår det af svarene, at oplysningerne ikke bringer væsentligt nyt i forhold til tidligere oplysninger.
 
Da svar-forslagene i øvrigt kom til afstemning, blev der på det nærmeste tumult. Emilce Nielsen fra Enhedslisten følte sig ikke sikker på, at der var dokumentation for to af svarene, og det ville hun have til afstemning. Herefter gik den konservative gruppeformand Lars Abel på talerstolen med et indlæg til forretningsordenen, der kort og godt gik på, at man ikke kunne stemme om nogle overvejelser i Emilce Nielsens hoved. Da så ændringsforslaget kom til afstemning, forlod de tre konservative deres pladser. Kun Emilce Nielsen selv stemte for, mens de to socialdemokrater Peter Nielsen og Lonnie Hjorth og den radikale Lis Smidsholm undlod at stemme.
 
Ved afstemningen om dagsordensindstillingen stemte Emilce Nielsen imod, og Lis Smidsholm undlod at stemme.

Skarp debat om
sprogskole
Det blev uden stemmer fra de konservative, Dansk Folkeparti og Venstre, Gladsaxe Byråd i onsdags bevilgede 560.000 kr. til istandsættelse af lokaler på Rosenkæret 22, som benyttes af Ballerup Sprogcenter. Sprogcentret er såkaldt entreprenør for danskundervisningen af indvandrere i Gladsaxe kommune.
 
Istandsættelsen er nødvendig for at leve op til myndighedernes krav. Byrådsflertallet vedtog ved samme lejlighed at garantere Sprogcentret, at kommunen overtager lejemålet i Rosenkæret, hvis en udlicitering af danskundervisningen næste år fører til valg af en anden entreprenør.
 
Lars Abel, Det konservative Folkeparti, fandt, at Sprogcentret løber fra aftalen med Gladsaxe kommune. Han henviste til tidligere tilsagn om, at det ikke skulle blive nødvendigt med yderligere tilskud efter kontraktens indgåelse. Men alligevel er det i år blevet til ekstra ydelser fra Gladsaxe kommune.
 
"Jeg mener, vi skal forpligte skolen til at køre videre efter kontrakten", sagde Lars Abel.
Men sådan blev det altså ikke.

Dyrup vil være
store globalt set
Dyrup & Co. A/S med hovedsæde i Søborg er ikke tilfreds med selskabets globale position.
Det siger koncernens nye administrerende direktør, Steen Bjerre, til Månedsmagasinet Erhverv.
 
"Vi udgør Europas mest betydende videncenter indenfor træbeskyttelse, men på det globale marked er vi nødt til at indgå alliancer og partnerskaber for at komme blandt de få store, der er plads til på længere sigt", siger Steen Bjerre.
 
Dyrup omsatte sidste år 1,6 mia. kroner med en indtjening på 107 mio.
Ud over Dyp i Dyrups er firmaet især kendt for mærkevarerne Gori og Bondex.

Kriminalpolitiet
advarer mod
tasketyve
Tasketyverier udført fra forbipasserende knallerter er igen på vej frem i området. Alene onsdag kom der således tre anmeldelser med den type tyveri.
 
Første gang kl. 7.15 på Mørkhøjvej ved Tv-byen, hvor to på en knallert hapsede en taske op af en cykelkurv og stak af. Anden gang på Kildebakkegårds Allé kl. 7.25, hvor en enkelt gerningsmand på knallert huggede en taske fra en cykelkurv. Manden bar mørk hjelm og mørkt tøj. Der er ingen beskrivelse af de to første. Kl. 9.45 kom så det tredje tasketyveri, denne gang på Tvedvangen i Herlev.
 
Taskerne indeholdt alle et varieret udbud af værdigenstande, spændende lige fra pung og Dankort til regnfrakke.