Nyhedsuddrag torsdag den 2. december  1999

Borgmesteren:
Kurt Loftkær
ser spøgelser
"Det er grebet ud af den blå luft", siger borgmester Ole Andersen om den kritik, Kurt Loftkjær fra Gladsaxe-Listen har rettet mod 'projekt historiebog'.
 
Gladsaxe kommune har indgået en aftale med professor Per Boje, Aalborg Universitetscenter, der skal skrive en bog om Gladsaxes udvikling i det 20. århundrede. Kurt Loftkjær sammenligner med Dandy-sagen, hvor forskere som bekendt ikke fik lov til at offentliggøre deres forskningsresultater om tyggegummi. Og det gør han, fordi Gladsaxe med aftalen har sikret sig ret til ikke at publicere Per Bojes arbejde.
 
Men ifølge borgmesteren har sammenligningen intet hold i virkeligheden. Aftalen giver nemlig udtrykkelig professoren ret til at publicere sit værk, hvis Gladsaxe kommune ikke gør det. "Kurt Loftkjær ser spøgelser", slutter borgmester Ole Andersen sin kommentar.
 
Det skal siges til Loftkjærs forsvar, at det ikke fremgik af den åbne dagsorden til Økonomiudvalgets behandling af aftalen med historieprofessoren, at han er sikret ret til selv at udgive sit værk. Det stod i et internt papir til udvalgets medlemmer.

Meningsløs vold
blandt unge
13 år, på vej hjem en sen lørdag aften, møder to ældre teenagere, bliver tæsket indtil han udleverer en mobiltelefon, 50 kroner og to guldøreringe.
 
Det er hverken Vollsmose eller Taastrup denne lille historie kommer fra, men såmænd fra Mørkhøj, en del af Gladsaxe Kommune, sidste weekend. Situationen er efterhånden ikke ukendt ej heller i Gladsaxe, hvor der oven i købet nogle gange er sat system i tingene med deciderede tæskehold.
 
Der foreligger kun signalement af den ene gerningsmand. Han beskrives som lys i huden, taler med accent, omkring 175 cm høj og var på geringstidspunktet iført en sort vest og blå bukser.

Arbejdsmiljøet i Enhedsplejen:
Gladsaxe er som
gennemsnittet
Gladsaxe kommune er hverken dårligere eller bedre stillet end gennemsnittet af landets kommuner, når det handler om arbejdsmiljøet i enhedsplejen, siger Elsebeth Poulsen fra Arbejdstilsynet i Københavns amt.
 
Arbejdstilsynet gennemgår arbejdsmiljøet omkring personplejen over alt i landet, og Elsebeth Poulsen leder undersøgelsen i Gladsaxe kommune. Hun mangler at besøge et enkelt distrikt, og når det er sket, vil dette distrikt lige som de øvrige fire få tilsendt hendes rapport med gode råd til, hvordan arbejdsmiljøet kan blive bedre.
 
Og herefter tilbyder Arbejdstilsynet at mødes med forvaltningen til en gennemgang af alle fem rapporter. "Men det er et tilbud, så vi ved ikke, om der bliver taget imod det", siger Elsebeth Poulsen. Hvis de enkelte distrikter følger tilsynets anvisninger, er der vel ikke grund til at mødes yderligere.
 
Arbejdstilsynet har med undersøgelsen fokuseret på personløft, psykisk arbejdsmiljø og indeklimaforhold – på plejehjemmene såvel som i hjemmeplejen. Elsebeth Poulsen har undervejs noteret sig, at Gladsaxe kommune er godt med, når det drejer sig om apparatur til aflastning.
 
Selv om denne undersøgelse ikke er affødt af det høje sygefravær i hjemmeplejen, kan Arbejdstilsynets rapporter dog bruges af den arbejds- og styregruppe, der – med deltagelse af de faglige organisationer – forhandler om, hvad der kan gøres ved sygefraværet.

Nødpladser til hjemløse
15 hjemløse i Københavns amt får mulighed for et måltid mad og en madras for natten i de kolde vintermåneder.
 
Amtet har nemlig indgået aftale med herbergene og behandlingsstederne Solvang, Overførstergården og Lænkepensionatet om nødpladserne. Det er efter opfordring fra socialminister Karen Jespersen, der henviser til de seneste års behov, at amtet opretter vinterpladserne. Kommer der flere hjemløse end de 15, har amtet mulighed for at skaffe flere pladser på eksempelvis Blå Kors' Pensionat.
 
Karen Jespersen har henvendt sig til amter, kommuner og private organisationer med opfordringen om at oprette nødpladser.

Ytringsfrihed for
offentligt ansatte
Miljøchefen, og for den sags skyld alle andre offentligt ansatte i Gladsaxe Kommune, må godt udtale sig til pressen, når det sker inden for loven om offentlighed i forvaltningen.
 
Det er i hvert fald den konklusion, politimesteren i Gladsaxe er kommet frem til efter at have efterforsket en sag om firmaet Scandinol.
 
I et interview her i Nyhedsmagasinet i foråret fortalte miljøchef i Gladsaxe Kommune, Jesper Raad Petersen, om forureningen på Scandinols grund i Gladsaxe samt om visse skatteoplysninger fra ejendomsskatteskemaet. Det sidste faldt firmaet for brystet, der derfor meldte sagen til politiet. Men der er ingen sag, mener politiet, der har indstillet efterforskningen.
 
Nu skal Scandinol klage til den overordnede anklagemyndighed, hvis der skal ske mere i den sag.

Næstformand i fanklub
beklager hjemmeside
AB-fanklubbens næstformand Peter Malinovsky er kommet i voldsomt uføre i klubben efter først at have sat en afstemning i gang på fanklubbens hjemmeside på internettet om, hvor vidt træner Ole Mørch skal fyres eller ej, for så siden at tage siden af igen.
 
AB-forever næstformanden har først måttet undskylde og beklage over for Ole Mørch og den øvrige ledelse i aktieselskabet, hvor han i parentes bemærket selv er ansat.
 
Da for mange åbenbart stemte for en fyring, blev afstemningssiden pillet af, og det får næstformanden så en masse skæld ud for af menige fanmedlemmer, der på internettet giver udtryk for, at man skal stå ved en afstemning – også selv om den går én imod. Så nu undskylder den hårdt plagede næstformand i lange baner over for chattere på nettet.
 
Hvem sagde, det var nemt at bedrive dansk fodbold på topplan!?