Nyhedsuddrag mandag den 15. november 1999

Læseundersøgelse
skyder pædagogisk
flagskib i sænk 
Dyrt og dårligt. Sådan kunne en konklusion på Gladsaxe kommunes flagskib, skolevæsenet, godt lyde efter offentliggørelse af DANLÆS-resultatet.
 
25 1. klasser i Gladsaxe har deltaget i den landsdækkende undersøgelse, der viser, at Gladsaxe ligger 11% under landsgennemsnittet for de hurtige og sikre læsere. Gruppen af usikre læsere i Gladsaxe er 4% større end gennemsnittet. Til gengæld er gruppen af langsomme og sikre læsere i Gladsaxe 30%, mens landets gennemsnit er på 23%.
 
DANLÆS-undersøgelsen er en såkaldt stillelæsningsprøve med 64 ord, som også bruges til at planlægge undervisningen efter.
 
Gladsaxe har ikke tidligere deltaget i den landsdækkende undersøgelse, så der er ikke et lokalt sammenligningsgrundlag. I undersøgelsen placeres Gladsaxe i midtergruppen, hvor 60% af de deltagende kommuner befinder sig.

Sygehusbooking
via Internettet 
Københavns amts sygehusvæsen er på vej med en epokegørende ændring af praksis for aftaler om sygehusindlæggelse- og behandling. Elektronisk booking hedder det nye system, der kort fortalt går ud på at udnytte sygehuskapaciteten optimalt og samtidig tage større hensyn til patientønsker. Det skal træde i kraft fra næste sommer.
Alle oplysninger om f.eks. bemanding på de enkelte afdelinger, allerede aftalte indlæggelser og behandlinger, ferier o.s.v. lægges ind i computere, så der konstant er et helt præcist overblik over ledige perioder på afdelingerne. Patienterne kan så – naturligvis i samarbejde med deres praktiserende læge – gå ind i edb-systemet via Internettet og booke sig ind på en forundersøgelse, en operation eller hvilken som helst anden sygehusbehandling.
På den måde slås man to fluer med ét smæk: Sygehusene udnyttes som nævnt optimalt – der kan tages større hensyn til patienternes ønsker, og dermed undgår sygehusvæsenet de mange afbud. I den forbindelse er det værd at henvise til en såkaldt patienttilfredshedsundersøgelse, der har vist, at det for patienter er vigtigere at få klarhed om tid og sted for undersøgelse og behandling end, hvor lang ventetiden er.
Elektronisk booking skal i første omgang udføres som et pilotprojekt på Herlev sygehus, hvis først sygehusudvalg og økonomiudvalg og siden amtsrådet i øvrigt siger god for projektet. Pilotprojektet ventes afsluttet i april næste år, hvorefter systemet skal indføres på Herlev, Gentofte og Glostrup sygehuse.

Halal-hensyn
Gladsaxe kommunes skoler og institutioner udviser ikke generel imødekommenhed over for indvandreres anderledes madkultur.
 
Det konkluderer børne- og kulturforvaltningen på baggrund af svar på flere spørgsmål fra Dansk Folkeparti, der har ønsket den danske madtradition undersøgt til bunds.
 
Men der udvises, som forvaltningen udtrykker det, dog udpræget hensyntagen, hvor danske børn tilgodeses med dansk madkultur og hvor indvandrernes børn respekteres på deres madtraditioner.
 
Om Irma Henriksen, der på Dansk Folkepartis vegne senest har stillet kostspørgsmål, er tilfreds med forvaltningens udlægning, vil vise sig, når børne- og undervisningsudvalget mødes igen i morgen.

 
Forvirring ved
brandøvelse 
Flere ting gik galt da Gladsaxe Brandvæsen og Omsorgscentret Kildegården på Søborg Hovedgade i torsdags gennemførte en meget realistisk brandøvelse med brug af blandt andet røgmaskiner.
 
Aften- og nattevagterne var indkaldt til øvelsen, idet omsorgscentret på disse tidspunkter er meget sparsomt bemandet i modsætning til dagtimerne.
 
Men da røgmaskinerne fyldte gangene med uigennemtrængelig røg, var der forvirring blandt de ansatte om, hvem der skulle gøre hvad, en forvirring som bekymrede distriktsleder Anni Funk, mens brandchef Ole Nedahl syntes øvelsen var gået rimelig godt til trods for enkelte skønhedsfejl.
 
Men begge chefer vil nu gå i gang med at evaluere med personalet, så alle er klar over deres opgaver i fremtiden.

Patienter venter på
plejehjemspladser 
Vi bliver i sygehusverdenen, for til sygehusudvalgets næste møde på torsdag ligger der en ny opgørelse over færdigbehandlede patienter, der endnu ved udgangen af september var indlagt på amtets sygehuse, fordi de venter på plejehjemsplads eller andre kommunale foranstaltninger. Og der er faktisk status quo, hvis vi sammenligner med tallene for august.
 
Ultimo september lå der 53 færdigbehandlede patienter på de somatiske sygehusafdelinger mod 60 to måneder tidligere. Af de 53 patienter var de 33 indstillet til somatisk plejehjem.
 
På de psykiatriske sygehusafdelinger ventede 48 færdigbehandlede patienter på udskrivning. Ved udgangen af juli var tallet 54. Af de 48 færdigbehandlede ved udgangen af september ventede de 35 på en ledig plads på et psykiatrisk plejehjem.

Konsulenter
på jobjagt 
Med ansættelsen af to virksomhedskonsulenter går Gladsaxe kommunes sociale koordinationsudvalg for alvor i gang med at skabe fleks- og skånejob i både den private og offentlige sektor.
 
Konsulenterne, der hedder Cathrin Juul Jensen og Niels Bahn, aflønnes via et tilskud fra Socialministeriet på 1,2 mio. kr. – et tilskud der ventes forhøjet i år 2000.
 
"De skal nu ud på virksomhederne og hjælpe dem med opgaven at forebygge nedslidning og fastholde medarbejdere, der ellers er ved at glide ud af arbejdsmarkedet", siger formanden for Det Sociale Koordinationsudvalg, Erling Schrøder.
 
Det er naturligvis en følge af socialminister Karen Jespersens store projekt, der har fået overskriften Det rummelige arbejdsmarked
 
"Der skal være plads til alle – både til ham med kun én arm og til hende, der allerede er kommet ind i en eller anden pensionsordning", som Erling Schrøder formulerer målsætningen.
 
Der skal skabes to typer job – fleksjob og skånejob. Sidstnævnte er alene beregnet for de mennesker, der i øjeblikket har en eller anden pension, men som alligevel gerne vil fastholde forbindelsen til arbejdsmarkedet i form af nogle ikke så krævende og belastende job.
 
Det sociale Koordinationsudvalg mødes igen midt i januar, hvor der gøres status over den hidtidige indsats.

Amtspolitikere
til Australien 
En uge sydpå for 308.000 kroner.
 
Det er prisen, når 14 medlemmer af Københavns amtsråd til februar drager til Australien for at høste erfaringer om ungdomsuddannelser. Deltagere er de 11 medlemmer i amtets kultur- og undervisningsudvalg, derudover er det praksis i amtet, at amtsborgmesteren samt to medlemmer af Økonoimiudvalget deltager i studierejser.
 
De 14 amtspolitikere skal se nærmere på styring og kvalitetssikring af uddannelserne samt på implementering af IT i undervisningen. Gladsaxe får to borgere med på turen: Lars Abel, konservativ formand for amtets undervisningsudvalg, og socialdemokraten Preben Andersen, der kommer med som medlem af økonomiudvalget.