Nyhedsuddrag fredag den 19. november  1999

 
Ringe interesse for
beboerklagenævn
Det nyoprettede Beboerklagenævn i Gladsaxe har indtil videre ikke været den succes, man havde håbet på. Da beboerklagenævnet startede, regnede alle med, at det ville vælte ind med sager. Men faktum er, at nævnet siden januar kun har behandlet 21 sager, og dét er således bare en brøkdel af, hvad man havde forventet, fortæller nævnssekretær i Gladsaxe Birgit Østrup.
 
Grunden til den ringe interesse kunne være, at lejerne simpelthen ikke orker at klage, siger hun, og dét på trods af at det faktisk er blevet nemmere at klage siden beboerklagenævnene er blevet oprettet i landets kommuner.
En anden forklaring kunne være, at lejerne ikke er klar over, hvad de kan bruge nævnet til. Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation mener – i modsætning til Birgit Østrup - at der har manglet store annonce-kampagner i forbindelse med nævnets opstart. Og derfor er lejerne ikke i tilstrækkelig grad oplyst om mulighederne i beboerklagenævnet siger Jesper Larsen.
 
De 21 sager nævnet i Gladsaxe har behandlet har hovedsageligt drejet sig om naboklager og istandsættelse ved fraflytning. Kun én fraflytningssag blev anket i boligretten, hvor lejeren ikke fik medhold i sagen.

 
Lange udsigter
for botilbud
til sindslidende
At finde besparelsesforslag er en efterhånden kendt politisk disciplin, men det kan også blive for skrabet selv for en byrådspolitiker.
 
I hvert fald har medlemmerne af socialudvalget i Gladsaxe netop sagt nej tak til et revideret projektforslag for et botilbud for sindslidende på Buddinge Hovedgade. Projektet har ligget i støbeskeen de sidste tre år, men det tætteste kommunen er kommet på et byggeri, var i foråret ’98. Projektet blev godkendt, men licitationsresultatet var for dyrt. Pengene passede ved det netop forkastede forslag. Til gengæld passede det skrabede ydre og indre i bygningen ikke politikerne, der nu har sat arkitekterne til at se nærmere på projektet nok engang.

Institutioner for de
0-5-årige god idé
Den aldersudvidede institution er kommet for at blive. Det har et enigt børne- og undervisningsudvalg i Gladsaxe netop besluttet. De aldersudvidede institutioner har børn fra 0 til 5 år og blev indført i Gladsaxe i 1990. De små ti års erfaringer er næsten udelukkende positive, hvad enten der er tale om forældrenes, personalets eller forvaltningens erfaringer.
 
Nogle af fordelene er, at børnene ikke fysisk skal flytte institution, når de går fra vuggestue til børnehave, at det større børnefællesskab giver mere alsidighed og at modellen er så fleksibel, at ustandselige omstruktureringer ikke er nødvendige.
 
Sagen blev rejst af det konservative medlem af udvalget, Kirsten Christophersen, der ønskede erfaringerne belyst.

Lokale butikker er ikke
klar til indkøbsordning
Som vi omtalte tidligere på ugen skal alle de hjemmehjælpsmodtagere, der er med i den kommunale vareordning, skifte butik. Super-Brugsen og Prima er hoppet fra ordningen, i stedet er foreløbig ISO og Superstore kommet til.
 
Ifølge borgmester Ole Andersen skyldes det især, at de tidligere butikker ikke var gearede til at overkomme en sådan service, mens f.eks. ISO har lang tids erfaring fra bl.a. internethandel. Hverken ISO eller Superstore er lokale butikker men lokale butikker har stadig mulighed for komme med i ordningen senere.
 
I øjeblikket har 140 tilmeldt sig ISO´s tilbud mens 100 er tilmeldt hos Superstore, mens ca. 350 endnu ikke har svaret.

Handelsskoleelever skal
lave lytterundersøgelse
"Goddag, jeg ringer fra Niels Brocks Handelsskole, vi er i gang med at lave en analyse for Radio Gladsaxe. Må jeg have lov at forstyrre to minutter?"
 
Sådan vil formentlig et par hundrede telefonsamtaler blive indledt tirsdag og torsdag i næste uge, hvor en klasse fra handelsskolen vil lave en lytterundersøgelse i miniformat.
 
Klassen har delt sig op i tre grupper, hvor af den første har valgt at gå på gaden for at spørge tilfældige borgere om deres eventuelle kendskab til radioen. Tirsdag og torsdag mellem kl. 17 og 21 bemander de to øvrige grupper telefonapparaterne på radioen for at undersøge videre. Analysen skal gerne munde ud i en klarlæggelse af, hvem der hører radioen, hvad der høres og i hvilket omfang det sker.
 
Radioens ledelse har på forhånd opstillet et par hypoteser, eleverne arbejder ud fra; nemlig at omkring 3 til 5% jævnligt lytter, og at to store lyttergrupper formentlig udgøres af lokalpolitikere som den ene og pensionister som den anden.
 
Men alt det vil analysen vise mere om.

Støvet afslørede ham
Et tykt lav støv spillede en væsentlig rolle i en domsmandssag ved retten i Gladsaxe i går, hvor en 47-årig mand var tiltalt for handel med narkotika i mindre mængder samt falsk anmeldelse og forsøg på bedrageri. Sagen endte med en dom på 40 dages fængsel betinget af en prøvetid på to år.
 
For halvanden år siden anmeldte han et indbrud og tyveri af et lejet farve-tv til både politi og forsikringsselskab, men forsikringsfolkene anede uråd og kontaktede til politiet.
 
Forinden havde en kriminalassistent undersøgt mandens lejlighed for eventuelle spor. Han observerede et 18 tommers tv på den plads, hvor det stjålne 28 tommers tv plejede at stå. Han bemærkede også et tykt støvlag på stedet, der ikke bar spor af, at det lille apparat – som hævdet af tiltalte – var sat der umiddelbart før kriminalassistentens ankomst. Og da han løftede det lille fjernsyn, opdagede han et endnu tykkere støvlag med tydelige aftegninger efter det lille fjernsyn. Der var ingen spor af det store apparat. "Det lille tv må have stået samme sted i flere måneder", forklarede han i retten.
 
Og den slutning drog altså også domsmandsretten. Den 47-årige modtog den betingede dom efter en kort samtale med sin forsvarer.

Eftertragtede
julebusser
Telefonerne kommer uden tvivl til at gløde hos HT´s Handicap Service ,når der i morgen åbnes for bestilling af handicapkørsel juleaften.
 
Mandskabet ved telefonerne er tredoblet og alligevel spår HT, at mange vil komme til at ringe forgæves. Men tålmodighed belønnes: Hvis det lykkes at komme igennem til telefonkøen, er man også sikker på at blive betjent lover HT – også selv om man skal vente længe i telefonen.
 
Antallet af ture med HT´s Handicap Service er mere end fordoblet juleaften. Der bliver kørt ca. 5000 ture den 24 december, men behovet for handicapkørsel juleaften er som regel større end både HT´s Handicap Service og øvrige taxaer og vognmænd kan dække. Derfor opfordrer HT pårørende og venner til, hvis det er muligt, selv at stå for transporten i egen bil juleaften.