Nyhedsuddrag tirsdag den 23. november  1999

Hjemmehjælpen i
Stengårddistriktet
skal udliciteres
Det bliver de 450 hjemmehjælpsmodtagere i Stengårddistriktet, der kommer til at agere prøveklude for Gladsaxe Kommunes udliciteringsforsøg.
 
Som en del af det politiske budgetforlig tidligere på efteråret blev det besluttet at udlicitere hjemmehjælpen i et helt distrikt.
 
"Vi har valgt Stengårddistriktet, fordi det på mange måder er et gennemsnitligt distrikt, både hvad angår personalets sygefravær og distriktets øvrige sammensætning", siger socialdemokraten Erling Schrøder, formand for socialudvalget.
 
I et orienteringsbrev til hjemmehjælpsmodtagerne hedder det, at brugeren formentlig vil kunne se, at det er et privat firma, der har overtaget opgaven, men at servicen mindst vil være på samme niveaue, som i dag.
Ydelserne er inden for rengøring, hjælp til tøjvask og indkøb samt hjælp til den personlige pleje.
Den egentlige hjemmesygepleje er ikke omfattet i forsøget.
 
Inden det nye servicefirma overtager hjælpen i efteråret år 2000, forestår der en lang række forhandlinger med personaleorganisationerne samt administrativ organisering af selve udliciteringen. Brugerne kommer formentlig i høj grad til at opleve det samme personale, der flyttes over i det private firma.

Unge mænd vil
køre langsomt
Unge under 35 år er de mest positive over for den generelle hastighedsgrænse på 40 km/t i Maglegårdskvarteret i Søborg.
 
Det viser en undersøgelse, som 500 beboere i området har deltaget i. Mest overraskende resultat er, at også unge mænd hører til de mest positive. Det er nemlig stik imod samtlige andre undersøgelser, der viser, at unge mænd hører til dem, der først og fremmest prioriterer fremkommeligheden. Altså det, der på godt dansk betyder at køre hurtigt.
 
Maglegård blev andet store beboelses- og trafikale område i Gladsaxe, der fik 40 kilometersbegrænsningen, Mørkhøj var det første for et par år siden.
 
Halvdelen siger i undersøgelsen, at der stadig køres for hurtigt på visse strækninger i området, men at den generelle fornemmelse af tryghed i trafikken er blevet en smule bedre.
 
Hver femte Maglegårdsbeboer vil hellere have den gamle hastighed på 50 km/t tilbage.

Schlüters intermezzo
i Gladsaxepolitikken
Det er ikke mange linjer, tidligere statsminister Poul Schlüter ofrer på sin karriere i Gladsaxe Byråd og som borger i Gladsaxe i den netop udgivne erindringsbog Sikken et liv.
 
Poul Schlüter har vel også nærmest set Gladsaxe-tiden som et intermezzo, inden han for alvor tog fat på landspolitikken.
 
Han skriver om indledningen på Gladsaxe-æraen, at han en dag i efteråret 1965 kaldt til møde med de to konservative spidser, Poul Møller og partiformanden Poul Sørensen:
 
"De var begge stærkt optaget af den politiske stilling i Gladsaxe, hvor man var tæt på ligevægt mellem konservative og Socialdemokrater. Til næste kommunalvalg i 1966 ville de gerne, at der var en pågående spidskandidat, der kunne tage konkurrencen op med Erhard Jakobsen. Det forudsatte bopæl i Gladsaxe kommune. De var begge klar over, at det ville jeg ikke bytte bort for mit folketingsmandat. Poul Møller var mand for at løse problemet, og han gjorde det på en utrolig ædel og uegennyttig måde. Han sagde, at hvis jeg ville påtage mig at være borgmesterkandidat, ville han arbejde for, at jeg kunne blive opstillet i hans mangeårige Gladsaxe-kreds, og han ville så nøjes med Amager-kredsen."
 
Og sådan blev Poul Schlüter viceborgmester. Partiet fik lige så mange byrådsmedlemmer som Socialdemokratiet, men ikke nok til en borgmesterpost, da en SFer pegede på Erhard. "Det havde han set i bakspejlet også ærligt fortjent", skriver Poul Schlüter – der i det hele taget omtaler Erhard Jacobsen meget rosende.
 
I 1971 var Schlüter blevet konservativ ordfører i Folketinget, og han forlod lokalpolitikken i Gladsaxe og parcelhuset på Vandkarsevej.

Buschauffør
overfaldet
En bustur fra Københavns lufthavn til Buddinge Station udviklede sig ganske dramatisk for en chauffør på line 250S fredag nat.
Kort efter midnat samler buschaufføren en beruset passager op på Øresundsvej på Amager. Den 41-årige passager henvender sig truende til de andre i bussen og chaufføren må flere gange påtale hans voldsomme opførsel. Da bussen når frem til Buddinge Station er passageren faldet i søvn og i dét chaufføren forsøger at vække ham farer han op og slår ud med en ølflaske der rammer chaufføren midt på ryggen. Han beslutter sig for at tilkalde hjælp men når det ikke. Den ophidsede passager står nu med to flasker med skåret flaskehals og truer med at "knække halsen" på ham.
 
Det lykkes dog buschaufføren at overmande den berusede mand ved til sidst at sætte sig ovenpå ham, hvorefter han tilkalder politiet fra sin mobiltelefon.
 
Den 41-årige passager bliver nu sigtet for vold "mod nogen i offentlig tjeneste".

I fængsel
for vold
En ung mand blev i går ved en domsmandsret i Gladsaxe idømt 30 dages fængsel for vold mod en jævnaldrende.
 
Episoden udspillede sig den 19. september på Gladsaxevej. Den skadelidte var blevet irriteret over to biler, der holdt ved siden af hinanden på Gyngemosevej og besværliggjorde andre trafikanters passage. Han havde dyttet og med et par fingre gjort tegn til, at de skulle parkere på en anden måde.
 
Herefter satte de to biler i gang og kørte efter den forurettede og hans far, der kørte i sin egen bil. Alle fire biler holdt for rødt i krydset Glasaxevej-Vandtårnsvej – den skadelidtes og faderens biler mellem de to andre. Pludselig sprang tiltalte ud fra passagersædet i den ene bil, gik over til offerets bil og gav ham et eller flere knytnæveslag i hovedet gennem den nedrullede rude. Da den skadelidte stod ud af bilen, fik han et eller flere karatespark i hovedet. Herefter havde offerets far og bekendte til voldsmanden grebet ind, så tingene ikke udviklede sig.

De ældre på
dagsordenen
Nu bliver amtsældrerådets møder i Københavns amt offentlige.
 
Amtsældrerådet er et ældrepolitisk samarbejdsorgan for alle i amtet, der er fyldt 60 år. Ældrerådene i de 18 kommuner vælger hver to medlemmer til det regionale organ, fra Gladsaxe er valgt Leif Jeilmann og Knud Ole Jensen. Det amtslige ældreråd bliver, lige som pendanten i kommunerne, hørt i anliggender af betydning for de ældre borgere og kan komme med forslag.
 
Næste møde er nu på torsdag på amtssygehuset i Herlev, hvor det store auditorium lægger lokale til fra kl. 10.
Efter mødet byder rådet på frokost og fra kl. 13 kommer tre foredragsholdere med bud på, hvordan livskvaliteten bevares i den tredje alder.
 
Det hele er gratis for deltagerne.