Nyhedsuddrag fredag den 5. november 1999

Ganske unge
på tæskehold
Et tæskehold bestående af unge i alderen 12 til 14 år er ved at blive et større problem i Gladsaxe.
Holdet drager rundt i kommunen og piller en eller to ud fra eksempelvis ungdomsklubberne eller fritidsklubberne og uddeler en alvorlig gang bank.
 
Socialudvalgsformand Erling Schrøder (A) siger til Nyhedsmagasinet, at der skal sættes en stopper for den trafik nu og her.
 
"Vi vil få fat i de unge og deres forældre og gøre opmærksom på, at vi ikke vil finde os i det, og både SSP-folk og politi skal hurtigst muligt inddrages", siger udvalgsformanden, der tilføjer, at der primært er tale om 2. generationsindvandrere samt nogle danske medløbere.

Auken blokerer
DR-udflytning
Politiken skriver, at Miljøminister Svend Auken (A) nægter at pille ved en lokalplan for at hjælpe DR med at sælge TV-Byen, skriver Politiken i dag. Han kritiserer samtidig, at han ikke blev spurgt, før udflytningen blev vedtaget.
 
For to måneder siden godkendte Folketingets finansudvalg et lån på 2,3 milliarder kroner til et nyt multimediehus i Ørestaden. En vigtig forudsætning for forliget bag lånet var, at salget af TV-Byen kunne indbringe yderligere 500 millioner kroner. Men det kræver en ændring af lokalplanen, som slår fast, at området kun kan bruges af DR. Finansudvalget fik at vide, at Svend Auken ved hjælp af en bestemmelse i planloven kan vride armen om på Gladsaxe Kommune og gennemtvinge en lokalplan, der gør det muligt at sælge TV-Byen som kontorhus.
 
Men Svend Auken er aldrig blevet spurgt. I et brev, som netop er sendt til kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (B), skriver han, at DR ikke skal regne med hans hjælp.

Fyringer på
skolerne
Der skal fyres fire servicemedarbejdere i Gladsaxe kommunes skolevæsen. Det er en direkte følge af forliget om budgettet for år 2000.
 
Ifølge budgetforliget skal der spares ca. en mio. kr. inden for de to personalegrupper skolesekretærer og servicemedarbejdere. Men Børne- og Kulturforvaltningen har efter en vurdering af omfanget af fremtidens opgaver fundet frem til en løsning, der betyder, at det alene er i servicemedarbejdergruppen, der sker fyringer. Det har Økonomiudvalget accepteret.

Ældre i centrum
I denne tid, hvor FNs internationale ældreår går på hæld, sørger OK-klubberne i Gladsaxe for, at dere på et møde i næste uge sættes fokus på de ældres vilkår.
 
"Under overskriften Et samfund for alle har FN opfordret medlemslandene til at arbejde for et ændret syn på ældre, og det bør også ske i Gladsaxe", siger Kirsten Christophersen – byrådsmedlem og aktiv i OK-klubberne.
På tirsdag den 9. november kl. 11 vil formanden for Omsorgsorganisationerne, Arne Ginge på et møde i Seniorcentret, Høje Gladsaxe Torv 2 G lægge op til en snak om de ældres individuelle og sociale behov. Arne Ginges oplæg får overskriften At lægge liv til år, der er blevet lagt til livet.
 
Alle er velkomne, understreger Kirsten Christophersen. Man behøver altså ikke være medlem af OK-klubberne.

Stort overskud i
House of Prince
Det kan godt være, skiftende anti-rygekampagner gør et stort indhug i gruppen af aktive rygere. Men Skandinavisk Tobakskompagni med hovedsæde i House of Prince i Gladsaxe mærker ikke noget til det.
 
Koncernen har i regnskabsåret 1998-99 oplevet en overskudsstigning på hele 400 mio. kr.
ST-koncernens overskud er landet på godt 1,2 milliarder kr. mod knap 916 mio. kr. i regnskabsåret 1997-98. Det er specielt House of Prince’s udenlandske indtjening, der er steget betydeligt.

Udvalg på
studietur
Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget skal ud og rejse næste sommer. Udvalget, der har socialdemokraten Peter Nielsen som formand, vil på studietur til Gladsaxe kommunes ungarske venskabsby Veszprem i perioden 30. august til 1. september. Økonomiudvalget har sagt god for turen, der kommer til at koste ca. 85.000 kr.
 
I Veszprem skal udvalgets medlemmer kigge på ungarernes erfaringer med aktivt kunstnersamarbejde, musikskole, bibliotek og kulturhus, folkeoplysning, ungdomskultur og idræt.
 
Ud over de ni politikere i udvalget deltager også børne- og kulturdirektør Sv. Erik Haase, kulturchef Svend Stilling og en tolk.

Ikke nedskæringer
bag ændret sendetid
Så skal vi rette en misforståelse, der er udbredt blandt mange af de lyttere, der den seneste uge har henvendt sig på radioen i anledning af de nye sendetider.
 
Flere opfatter det nemlig, som om radioens budget er blevet skåret ned. Det er på ingen måde tilfældet – radioens budget er nøjagtig det samme i dag som det var, da radioen blev oprettet i 1986. Den ændrede sendetid er udelukkende samfundets skyld, som det hedder i sangen. Det går nemlig så godt, at der ikke er så mange ledige og bistandsklienter, som der har været. Og da radioen, som så mange andre offentlige institutioner, i høj grad gennem årene har baseret en stor del af virksomheden netop på hjælp fra de grupper, så har vi balladen.
 
Det er simpelthen ikke muligt at skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Så for én gangs skyld passer det altså, det med at det er samfundets skyld. Folk med internet kan dog døgnet rundt læse og høre Radio Gladsaxes Nyhedsmagasin.