Nyhedsuddrag mandag den 8. november 1999

Lærer havnede i
et voldsmareridt
En 39-årig mand var i går ved retten i Gladsaxe tiltalt for grov vold mod en lærer, der tidligere har undervist mandens datter i skolen.
 
Den tiltaltes og offerets forklaringer om hændelserne på og uden for Søborg Bodega den ulyksalige nat i august var som nat og dag. Den 39-årige voldsmand forklarede, at han først var blevet opmærksom på lærerens tilstedeværelse på værtshuset, da en anden gjorde ham opmærksom på, at læreren optrådte støjende. Han var gået hen til manden, og først da genkendte han ham som datterens tidligere lærer. Da han gjorde opmærksom på, hvem han var, skulle læreren have svaret, at hans datter var en forkælet møgunge.
 
Han fortalte videre, at han taget datteren ud af skolen halvandet år før, angiveligt fordi hun blev mobbet af læreren. Der havde også været et forældremøde om problemerne, og tiltalte mente, der på et tidspunkt var lagt op til en fyring af læreren. Det havde intet på sig, forklarede læreren, da det blev hans tur i vidneskranken. Det var kun tre forældrepar, der havde ønsket ham fyret – i øvrigt af utilfredshed med, at han underviste i engelsk engelsk – og de var blevet afvist prompte af skolens inspektør.
 
Men tilbage til selve voldsepisoderne. Tiltalte erkendte, at han havde skubbet læreren mens de stod i bodegaens bar. Læreren havde derefter forladt bodegaen, og tiltalte var gået efter. For at få afsluttet diskussionen, som han udtrykte det.
 
Et lille stykke fra bodegaen havde tiltalte og hans offer så sat sig ned på kantstenen og talt om tingene, hævdede den 39-årige. Og da læreren på det tidspunkt pludselig ikke kunne huske mandens datter, havde han fået et par lussinger. Men det var alt, hvad der var sket, hævdede den tiltalte.
 
Men det var et helt andet scenario, der tegnede sig for den tætpakkede retssal, da det blev offerets tur til at afgive forklaring. Hans forklaring var en beretning om systematisk gennembankning, der begyndte på bodegaen og sluttede på gaden, men først da et par af voldsmandens bekendte havde grebet ind.
 
Læreren fortalte, at han og en gammel skolekammerat skulle til at forlade bodegaen, da den 39-årige uden varsel pludselig havde slået ham med knytnæveslag i hovedet. Det gentog sig fem-seks gange, og det næste, offeret huskede, var, da han lå på gulvet halvt inde under et bord, mens tiltalte slog løs på ham, sparkede ham overalt på kroppen og i hovedet og kaldte ham svans.
 
"Jeg råbte: Stop ham dog", men der var en mærkelig passiv stemning i lokalet. På et tidspunkt var der nogen, der skubbede bordene, som jeg lå under, væk, og så troede jeg, det var for at hjælpe mig. Men i stedet blev der blev "Ka´ du så komme ud dit svin" og så blev jeg smidt ud", forklarede læreren.
 
Han følte så stort ubehag ved at skulle genopleve augustnattens mareridt, at han måtte holde en kort pause i sin forklaring.
 
I døren til bodegaen spurgte han en mand, der så ud til at være dørmand, hvorfor han ikke havde grebet ind, og fik svaret: "Det kunne jeg ikke – der var to, der holdt mig".
 
Uden for på Søborg Hovedgade fortsatte mareridtet. Offerets bekendte havde forladt værtshuset umiddelbart før voldsepisoden, og sammen gik de nu fra stedet. Men vennen opdagede, at tiltalte også var kommet ud på gaden og nu nærmede sig. Offeret blev af sin ven rådet til at løbe, men det gik kun langsomt, fordi de mange slag og spark i bodegaen havde haft deres virkning. Og på et tidspunkt blev han indhentet og gik ind til en ny omgang tæv. Voldsmanden slog nærmest i blindt raseri, mens han flere gange råbte "svans". "Jeg sagde til ham, han måtte tage fejl af mig og en anden, og jeg fortalte også jeg var gift", forklarede offeret i retten. Men han svarede bare" "Jeg kender dig godt". En af hans kammerater var nu også inde på, han havde taget fejl. Men så sagde manden, at jeg ikke skulle genere hans datter. "Du har haft hende i skolen". Og så begyndte han at råbe om Bandidos og noget om, at de ville komme op på skolen og hævne datteren. "Jeg skal nok få fat på dig. Jeg slår dig ihjel. Du skal dø", er nogle af de råb, offeret husker.
 
Først da yderligere en af tiltaltes kammerater er kommet til stede og slæber væk med voldsmanden, slutter mareridtet. Offeret tog på skadestuen, hvor der efterfølgende blev konstateret blod i hans urin og væskeansamlinger i lungerne.
 
Men forinden havde han den kedelige oplevelse at blive afvist af politiet. Han fik at vide, at man ikke kunne ringe en anmeldelse ind, men han kunne komme ned på politistationen dagen efter.
 
Sagen blev udsat, idet retten skønnede, det var vigtigt at høre endnu en vidneforklaring. Og det pågældende vidne var ikke indkaldt til fredagens retsmøde.

Nytårsløn som
forskyldt…
De kommunalt ansatte hjemmehjælpere og sygeplejersker kan skyde en hvid pil efter ekstra belønning for at møde op på arbejde nytårs aften.
 
Mange virksomheder, især inden for restaurations- og underholdningsbranchen, forgylder ellers medarbejdere, der tropper op den store aften. Der er tale om timelønninger på både dobbelt og tidobbelt det normale. Andre kommuner har også måttet tilbyde ekstra for at få personalekabalen til at gå op.
Eksempelvis får hjemmehjælperne i Søllerød kommune et gavekort til Magasin på 800 kroner ud over den normale løn.
 
"Vores folk har længe vidst, hvordan deres vagter ligger omkring jul og nytår, så vi kører det hele som vi plejer", siger socialdirektør i Gladsaxe Kommune Stig Kuhlmann til Nyhedsmagasinet.

Ledsageordning kun
begrænset succes
Ledsageordningen til personer, der har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, har været en begrænset succes, konkluderer socialdemokraten Erling Schrøder, formand for socialudvalget i Gladsaxe.
Ordningen har fungeret i et år, og kun omkring 10 borgere benytter sig jævnligt af tilbuddet om ledsagere.

Agenda 21-folk
i arbejdstøjet
Det kan som bekendt nogle gange betale sig at starte i det små. Så hvis du er en af de mange, der går rundt med en lille miljøaktivist i maven, men ikke rigtig ved, hvordan du skal komme i gang med at redde verden fra forurening, rovdrift på jordens ressourcer og ozonlags-nedbrydning, ja så er her nu en enestående chance for at få gjort noget ved det. For Grøn Guide i Gladsaxe arrangerer i den kommende tid en række møder, hvor alle miljøinteresserede er inviteret til at komme og være med til at planlægge, hvad der kan gøres for at gøre det nemmere at beskytte og få glæde af miljøet her i Gladsaxe.
 
Møderne forventes at munde ud i nogle arbejdsgrupper, der kan gå i gang med at realisere nogle konkrete miljø-ideer i løbet af vinteren og i etablering af en lokal Agenda 21 forening. Grøn Guide vil bistå med råd og vejledning, og har også på forhånd lavet et idé-katalog, der vil fungere som inspiration på møderne. Kataloget kan man få tilsendt ved at ringe til Grøn Guide på tlf. 44913012. Det første møde foregår på Gladsaxe Hovedbibliotek torsdag d. 18 november kl. 18, hvor der vil være fællesspisning og mulighed for børnepasning. Tilmelding til mødet skal ske senest d. 15. november til Grøn Guide.

Spar på vandet
Hvor tit skyller du toilettet, når kummen skal gøres rent? Bruger du ikke et enkelt skyl til lige at fugte WC-kummen lidt med først? Én gang til, når toiletbørsten har været på arbejde, og så lige et afsluttende skyl til at fjerne det sidste skum?
 
Måske står det ikke helt så galt til, men det ku´ godt være, du alligevel skulle gå dine rengøringsvaner igennem – for der kan være penge at hente.
 
Det var der i hvert fald på Amtssygehuset i Gentofte, hvor det stille og roligt er lykkedes at spare 3,5 million liter vand årligt, blot ved at kaste et kritisk blik på rengøringen på hospitalets toiletter. Ved en nærmere undersøgelse viste det sig nemlig, at mange rengøringsassistenter skyllede både to og tre gange, når de gjorde rent.
 
Derfor satte Amtssygehuset en kampagne blandt personalet i gang, og det resulterede i en besparelse på hospitalets vandbudget på 10 % om året, svarende til den nette sum af 100.000 kr.
Så selvom du nok ikke har mange toiletter, der skal gøres rent hjemme hos dig, var det måske alligevel værd at gå rengøringsvanerne efter i sømmene.

Kort byrådsmøde
Det bliver et overkommeligt byrådsmøde på onsdag. Men oven på det langvarige budgetmøde i sidste måned, er der næppe nogen byrådspolitiker, der har noget imod at komme hjem i fornuftig tid.
 
Syv sager på det åbne møde – en enkelt på det lukkede, det er, hvad tiden skal gå med. Sagen på det lukkede møde handler om besættelsen af den ledige stilling som skoleinspektør på Søndergård skole fra 1. januar. Der var uenighed om indstillingen på Økonomiudvalgets møde forleden, så nu er det op til hele Byrådet at få afgjort den sag.
 
Derudover skal der bl.a. tages stilling til anlægsbevillinger til renovering af Stengård skole, til udbygning af Fritids- og Ungdomsklubben Søborg og til udbygning af det kommunale edb-net.