Fredag den 1. oktober 1999

Konsulentundersøgelse
af socialforvaltningen
Det bliver konsulentfirmaet Lisberg Management, der kommer til at lave en tilbundsgående undersøgelse af socialforvaltningen i Gladsaxe Kommune.
Denne gang er det ikke de udførende folk, der står for skud, men den administrative ledelse på alle niveauer fra top til bund.
Der bliver ofret omkring 400.000 kroner på undersøgelsen, men taget i betragtning, at socialforvaltningen omsætter mere end halvanden milliard om året, så er det et lille beløb.
Stig Kuhlmann, der er socialdirektør i Gladsaxe, siger i en kommentar til undersøgelsen: "Det er altid nyttigt at stoppe op og reflektere over tingenes tilstand, og jeg vil da ikke afvise, at vi har stirret os blinde på modeller og strukturer, hvor andre måske kan se den helt oplagte løsning."

Hold fingrene fra
institutionerne
Både formanden for Socialdemokratiet i Gladsaxe, faglig sekretær Michael Jørgensen, og det socialdemokratiske amtsrådsmedlem Preben Andersen vender sig mod partifællen Erling Schrøders
forslag om at forbyde halalslagtet kød i Gladsaxes institutioner. Schrøders forslag bakkes op af Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti og Bjarne Rasmussen fra Venstre.
Preben Andersen finder det uheldigt, at Schrøder udtaler sig så markant, "når vi slet ikke har haft den
forudgående diskussion i partiet". Han vil nu selv tage initiativ til at rejse en diskussion i redssammenhæng. Personligt er Preben Andersen af den holdning, at der ikke er noget i vejen for, at børnene også får serveret halalkød.
Partiformand Michael Jørgensen synes, politikerne skal holde fingrene fra daginstitutionerne. "Når man
har besluttet at decentralisere og oprette bestyrelser på hver enkelt institution, så er det da også bestyrelserne, der skal bestemme, hvad der skal serveres af mad", siger han.
Michael Jørgensen aner i øvrigt ikke, om han selv spiser halalkød. "Jeg ser aldrig efter – og jeg er da også
ligeglad med, hvordan det bliver slagtet".

Gode erfaringer
med udlicitering
Gladsaxe Kommune har besluttet sig for at forsøge sig med at udlicitere hjemmehjælpen. I første omgang blot ét distrikt, men bliver det en succes, breder udliciteringen sig formentlig. I Græsted-Gilleleje, hvor hjemmehjælpen allerede har været udliciteret i nogle år, er der stor tilfredshed med ordningen, så stor hele ældre-området nu skal udliciteres.
Det siger chefen for Service- og Visitationskontoret i Græsted-Gilleleje Kommune, Søren Juul Hansen. Kommunen har sendt al ældrepleje i licitation og havde i går en spørgerunde med de otte firmaer, der har budt sig til. Nu skal politikerne tage stilling til, hvilke tilbud der er gode nok, og så går arbejdet med at udlicitere yderligere i gang.

Bløde trafikanter går
sikrere fremtid i møde
Trafiksikkerheden for de bløde trafikanter bliver forbedret på ét punkt på en af de mest uheldsbelastede vejstrækninger i Københavns-området, Buddingevej. Amtets vejafdeling planlægger nemlig at lave en midterhelle og venstresvingsbaner ved Fort Allé, der ligger lige på grænsen til Lyngby-Taarbæk kommune.
Beboerne i området har længe ønsket sikkerheden øget på den stærkt trafikerede vej, hvor mere end 12.000 køretøjer passerer i døgnet.
Går vejfolkenes planer igennem det politiske system i amtet, bliver Buddingevej indsnævret til én kørebane på strækningen omkring Fort Allé. Hele projektet kan gennemføres for 150.000 kroner og både Lyngby og Gladsaxe politi har sagt god for planen.

Seks mio. kroner rigere
uden at røre en finger
Det er situationen for Gladsaxe Kommune, der får ekstragaven hjem ved de afgifter, der betales, hvis en pensionsordning ophæves i utide.
Når pensionerne kommer til udbetaling betales en afgift på 40%, sker det før den planlagte dato er afgiften 60%.
Tilsyneladende vælger flere end beregnet at ophæve pensionen i utide her og nu i år – i hvert fald er det på dén konto, de ektra penge kommer.
Den oprindelige beregning lød på 22 mio. kroner i lokal Gladsaxe-andel af skattekronerne – et revideret skøn fra regionens Told og Skat lyder på små 28 mio.

Berendsen sælger ud
Buddingevirksomheden Sophus Berendsens nye direktør Henrik Brandt er godt på vej til at omdanne koncernen til en ren vaskeri- og tekstilservicevirksomhed.
Det gik rigtig skidt med Berendsen-aktierne i en lang periode. Aktionærerne troede til sidst ikke på, at Sophus Berendsen igen kunne blive en god forretning. Som den gang, da der blev spundet guld på rottebekæmpelse. Men så præsenterede koncernchef Henrik Brandt en handlingsplan, der vendte aktieudviklingen i den rigtige retning.
Handlingsplanens væsentligste del var beslutningen om at slille sig af med det område, der ikke havde med vaskeri og linned- og arbejdstøjsudlejning at gøre. Det vil sige PMC-virksomheden, der lever teknisk udstyr og service til industriverdenen. Med en årsomsætning på fire mia. kr. i øvrigt Berendsens største virksomhed. Det er Deutsche Bank, der har fået opgaven med at afhænde PMC-virksomheden.
Henrik Brandt satser højt. Han vil ikke slå sig til tåls med, at vaskeri- og tekstildelen rangerer på en 3-4 plads i Europa. Derfor er han gået på jagt efter beslægtede virksomheder – helst ikke med omsætninger under den halve millard – som skal lægges sammen med Buddinge-virksomheden.
En blandt landhandel, hed det tidligere lidt hånligt om Berendsens vidtspændende aktiviteter – men det var jo også den gang, aktiekurserne dykkede. Det morsomme er, at Sophus Berendsen faktisk begyndte som en blandet landhandel i 1854. Der blev handlet med stål, jern og glas.

Rundkørsel som
År 2000 Plads?
Skulle Kirketorvet, Høje Gladsaxe eller Bagsværd Torv tage navneforandring til År 2000 Pladsen?
Nej vel!
Det syntes politikerne i økonomiudvalget i Gladsaxe heller ikke.
Til gengæld er det muligt, at noget så usædvanligt som en rundkørsel kommer til at tage navn efter det nye år.
Som alternativ til de førnævnte forslag har Gladsaxe-borgmester Ole Andersen i hvert fald foreslået, at Buddinge-rundkørslen, som den hedder i folkemunde, kunne få navnet.
Rundkørslen har ikke noget officielt navn – det tætteste man, i amtets vejafdeling, og hos lokalhistoriske eksperter, kan komme, er Buddinge Torv. Selv om rundkørslen er amtets ejendom, så er det kommunen, der suverænt bestemmer eventuelt navn. Samme bestemmelse gælder i øvrigt vejnavne og pladser – uanset ejerforhold, så er kommunen navnemyndighed.