Nyhedsuddrag mandag den 11. oktober 1999

Slivsgaard:
Stop kritik
af tøjvask
"Nu må kritikken af tøjvaskeordningen for hjemmehjælpsmodtagere forstumme – der er simpelthen ikke noget om snakken".
 
Det siger medlem af socialudvalget i Gladsaxe, Grethe Slivsgaard, socialdemokratiet. Hun har undersøgt sagen til bunds efter at have modtaget flere breve med klager over tøjvasken fra borgere. Grethe Slivsgaard har simpelthen fulgt en sæk snavset tøj fra den kom ind på vaskeriet og til det kom ud i den anden ende, snehvidt og rent.

Hvad blev der af
integrationsrådet?
Det radikale byrådsmedlem Lis Smidsholm undrer sig over – for at sige det mildt – at man intet har hørt til Integrationsrådet i Gladsaxe, siden det blev besluttet i Byrådet at oprette et organ til at fremme integrationen af flygtninge og indvandrere. Hun synes ellers, der er nok at tage fat på for det nye råd.
 
Nu vil hun rejse sagen politisk, men måske bliver hun overhalet indenom. I hvert fald er rådet sat på dagsordenen til Økonomiudvalgets møde i morgen tirsdag.

Unge kriminelle
er arbejdsløse
Hele 95% af de unge kriminelle mellem 18 og 25 år i Gladsaxe er på kontanthjælp, og har samtidig svært ved at finde et sted at bo.
 
Det fremgår af en statistik, som lederen af kriminalforsorgen i Søborg Annelise Sørensen har lavet. Tallet er højere end i andre kommuner, hvor flere af de unge kriminelle er i uddannelse eller arbejde.
Kriminaliteten falder hos unge, der har arbejde eller går i skole. Derfor kan kommunens nye regler om, at ansøgere til arbejde i kommunen skal vise straffeattest, være et problem, fordi de risikerer at blive afvist, hvis de har kriminelle forhold bag sig.
 
Det fremgår i øvrigt af seneste referat fra Det Kriminalpræventive Kontaktudvalg, at det samlede antal lovovertrædelser i Gladsaxe er faldet med 8% i første halvdel af 1999.
Voldssagerne er dog steget med 6% i samme periode.

Kulturkroner
Hver Gladsaxeborger, stor som lille, betaler lige ved 700 kroner om året for folkebibliotekerne i Gladsaxe.
Det viser en statistik fra KL, Kommunernes Landsforening, der omhandler kommunernes pengeforbrug på kultur og fritidsområdet.
 
Trods det høje beløb til bibliotekerne, så bruger Gladsaxe Kommune hundrede kroner mindre til kultur pr. indbygger i forhold til gennemsnittet i Københavns amt.
 
De 17 andre kommuner i amtet bruger gennemsnitligt 881 kroner om året, mens tallet i Gladsaxe er 777 kroner pr. indbygger, hvoraf bibliotekerne altså sluger broderparten. Gladsaxe er i særklasse den kommune, der bruger mest på biblioteksvæsen. Men når de samlede kulturudgifter gøres op, så ligger Gladsaxe i den lette ende. Eksempelvis bruger en kommune som Albertslund næsten dobbelt så meget på kulturel virksomhed.
Et af mønstrene i statistikken viser, at jo længere væk fra de større byer, vi kommer, des mindre bliver der brugt af kulturkroner.
 
Nørager kommune i Nordjylland bruger således kun 187 kroner om året pr. indbygger til kulturvirksomhed.
Farum er topscorer med 1.800 kroner til kultur.
Alle tal er fra kommunernes 1999-budgetter.

Gulligt støv
fra træer
Miljøkontoret i Gladsaxe Kommune har besvær med at finde den virksomhed i Gladsaxe Erhvervskvarter, der med jævne mellemrum lader gullige partikler slippe ud af skorstenen.
 
Specielt bilejere har klaget over udslippene, der i første omgang misfarver bilerne og i næste måske også laver huller i lakken. Miljøkontoret har været i kontakt med flere virksomheder i kvarteret, men ingen har endnu vedkendt sig forureningen. Måske er der en endog meget naturlig forklaring på det gule støv. Selv på denne årstid er der nemlig pollen i luften, fx fra fyrretræer, og den mulighed udelukkes nu ikke.