Fredag den 15. oktober 1999


Lærerne står sammen
om faglige aktioner
"På Stengård skole står samtlige lærere bag de sidste dages faglige aktioner."
Sådan står der i et åbent brev til Gladsaxe byråd fra lærerne på Stengård skole.
I brevet tager lærerne, som det hedder, på det kraftigste afstand fra Ole Andersens og Lars Abels udtalelser på byrådsmødet den 13. oktober om, at det kun er et fåtal af kommunens lærere, der står bag arbejdsnedlæggelserne.
At det ikke kun er lærerne på Stengård skole, der bakker op, viste sig i løbet af torsdag morgen. Lærerne ved samtlige skoler nedlagde nemlig arbejdet for at diskutere budgetforligets konsekvenser på skoleområdet.
En gruppe på omkring 60 større skolebørn valgte på deres egen måde at vise utilfredshed på. De afspærrede i løbet af torsdag formiddag Søborg Hovedgade tre gange – hver gang blev de fjernet, i al fredsommelighed i øvrigt, af betjente fra Gladsaxe politi

Kulegravningen af
socialforvaltningen
er gået i gang
Der var ingen slinger i valsen, da Gladsaxe Byråd på sit møde onsdag skulle bevilge 400.000 kr. til en konsulentundersøgelse af socialforvaltningen – en hårdt tiltrængt undersøgelse, som det blev sagt af flere byrådspolitikere.
Det er, som vi tidligere har omtalt, Lisberg Management, der skal gennemføre kulegravningen. Den er i gang og ventes færdig i løbet af januar år 2000.
Enhedslistens Emilce Nielsen var ked af, at arbejdsklimaet i socialforvaltningen ikke skal undersæges, og at det kun er lederne, der bliver interviewet.
Borgmester Ole Andersen korrigerede på byrådsmødet den sidste af Emilce Nielsens oplysninger. Han henviste til, at konsulentfirmaet også skal interviewe nøglepersoner i forvaltningen, og nøglepersoner kan også være medarbejdere på gulvet, sagde borgmesteren.
Ifølge kommissoriet skal undersøgelsen omfatte opgavefordelingen, den nuværende ledelsesstruktur og kompetencen mellem de forskellige hierarkiske niveauer, løsningen af koordinationsopgaverne og mødestrukturen og endelig en undersøgelse af, hvordan styringsfunktionerne – og herunder også indberetningsprocedurerne – fungerer.

Ingen dispensation til
mand med skadet knæ
Et dårligt knæ er ikke grund nok til at få dispensation til opførelse af en carport, der overskrider vejbyggelinjen – altså kommer til at ligge tættere end fem meter på vejskellet.
Ansøgeren er en villaejer i Mørkhøj, hvis knæ efter en arbejdsulykke ikke må belastes med eksempelvis tung snerydning. Derfor vil han gerne have rykket carporten så tæt på vejen som muligt – faktisk så tæt at der kun vil blive 30 centimeter sne at rydde.
Manden søgte om det samme for fem år siden, fik den gang afslag, og ser heller ikke denne gang ud til at få heldet med sig.
Det ansøgte er nemlig i strid med flere bestemmelser i bygningsreglementet, og så mener den tekniske forvaltning i Gladsaxe Kommune desuden, at en dispensation vil danne præcedens for andre, der vil have lettelser i hverdagen.
Politikerne i teknik- og miljøudvalget skal nu se nærmere på sagen.

Gladsaxe med i fælles
miljølaboratorium
Kun Dansk Folkeparti stemte imod, da Gladsaxe Byråd forleden vedtog at gå med i et fælleskommunalt miljølaboratorium. Klaus Kjær, Dansk Folkeparti, gav som begrundelse, at han ikke kan se, om det er en bedre løsning end at bruge private miljølaboratorier.
Det er Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, FKKA, der har taget initiativet. Baggrunden er Folketingets beslutning sidste år om at flytte administrationen af levnedsmiddelkontrollen fra kommunerne til Fødevareministeriet. Kommunerne har benyttet de kommunale levnedsmiddelkontrol-laboratorier til miljøanalyser.
16 ud af FKKAs medlemskommuner har tilsluttet sig samarbejdet.
Venstre har den principielle holdning, at miljølaboratorierne ikke skal være kommunale anliggender – derfor stemte Finn Geslau imod i teknik- og miljøudvalget – men på byrådsmødet sagde gruppeformanden Bjarne Rasmussen, at partiet alligevel ville stemme for – simpelt hen for at få et statstilskud på næsten 600.000 kr. til Gladsaxes andel af indskuddet i det nye laboratoriesamarbejde. En forudsætning er nemlig, at ansøgningen om statstilskud er i Indenrigsministeriet inden 1. december i år.
FKKA regner i øvrigt med, at det fælles laboratorium er en kendsgerning fra 1. januar år 2000.

Nye takster i
institutioner
Med byrådsflertallets budgetvedtagelse fulgte også vedtagelsen af nye takster i børneinstitutionerne. Det er kun små takstforhøjelser, der er tale om, og hele vejen igennem er det den gennemsnitlige pris- og lønfremskrivning, der i år påvirker taksterne med en fremskrivning på 2,7 procent. Fremskrivningen sidste år var den gennemsnitlige fremskrivning på 3 procent.
For vuggestuebørn betyder det en takstforhøjelse på 45 kr. om måneden, og i den anden ende af skalaen en takstforhøjelse i fritidsklubber på en femmer.

Seniorpopolitik
på konference
Statsministeren siger det, socialministeren siger det, ja, selv flere virksomhedsledere siger det: Der er også brug for de ældre, seniorerne på arbejdsmarkedet. Hensigterne er altså gode nok, men sker der noget?
Det har Gladsaxe Erhvervsråd tænkt sig at finde ud af på den årlige erhvervskonference på Gladsaxe Rådhus tirsdag den 2. november. Det er ved samme lejlighed, Erhvervsrådet uddeler den årlige virksomhedspris.
Temaet for erhvervskonferencen har som overskrift Seniorer på arbejdsmarkedet. Fra Gladsaxe-virksomheden dk-Teknik Energi & Miljø kommer direktør Christian Groth og fortæller om, hvilken betydning seniormedarbejderne har for arbejdspladsen. Forhandlingsdirektør i FDB, Hans Havsager stiller derefter spørgsmålet, om der er behov for en decideret seniorpolitik. Og Gladsaxe kommunes personalechef Charlotte Wulff orienterer om, hvordan denne kommune arbejder med seniorpolitikken.
Efter oplæggene kan der stilles spørgsmål til et panel, bestående af formanden for Gladsaxe Industrisammenslutning, Michael B. Jørgensen, formanden for Mørkhøj Erhvervskvarter, Torben Ploug fra Revisorsamvirket og René Zingenberg fra LO Sektion Gladsaxe.

Femina på vej op igen
Selv om Danmarks ældste kvindefodboldklub, Femina fyldte 40 år i onsdags, er damen langt fra færdig. Klubben, der blandt mange store bedrifter spillede sig til et verdensmesterskab i Italien i 1970, og som gennem årene har fostret mange spillere til det danske fodboldlandshold, er så småt ved at vende tilbage til fordums storspil efter nogle magre år op gennem 80erne. Således kan klubbens førstehold sikre sig oprykning til Danmarksserien, hvis det lykkes at hive point hjem fra sæsonens sidste to kampe.
I anledning af jubilæet holdt Femina reception i klublokalerne ved Gladsaxe stadion, og blandt gæsterne var naturligvis nogle af de gamle verdensmestre, hvoraf nogle stadig spiller fodbold i Femina, på det såkaldte "tante-hold".

Cykelpræmie til
Buddinge Skole
Andenpræmien i Dansk Cyklistforbunds kampagne Vi cykler til arbejde gik til et hold fra Buddinge Skole. I går kunne Anders Fæster fra Buddinge Skole på det vindende holds vegne modtage 13 splinternye cykler, der blev overrakt af Dansk Cyklistforbund ved en ceremoni på Gladsaxe rådhus.
Direktøren for Dansk Cyklistforbund Thomas Krag kunne ved samme lejlighed fortælle, at Gladsaxe indtog en fornem 6. plads ud af de 184 kommuner, der deltog, hvad angår deltagerantallet, og en fjerdeplads, når man ser på antallet af tilbagelagte kilometer.

Vejrudsigten
Vi får en del sol med temp. op mellem 10 og 13 grader, og svag til jævn, ved nordkysten op til frisk vind fra nord og nordøst.

Hør hele Nyhedsmagasinet i Radio Gladsaxe på 95,2 på hybridnettet og 100,9 på FM