Fredag den 22. oktober 1999

Personlig hjemmepleje
er håndsrækninger
Siden forliget om næste års budget i Gladsaxe Kommune blev indgået, er der opstået tvivl om forligets reelle indhold, når det gælder forsøget med hjemmeplejeudliciteringen.
 
Er den personlige pleje med eller er den ikke?
 
Socialudvalgets formand er ikke i tvivl, sådan som det blev sagt i Nyhedsmagasinet forleden. Heller ikke forligspartneren Dansk Folkeparti er i tvivl, selv om partichef Klaus Kjær mener, at der snarere er tale om håndsrækninger end om reel personlig pleje. Som eksempler nævner Klaus Kjær hjælp til badning og redning af hår.
 
Enhedslistens Emilce Nielsen, der deltog i det famøse møde på Christianehøj, siger til Nyhedsmagasinet, at hverken hun, SFs Peter Brooker eller Kirsten Christophersen, Det konservative Folkeparti – der også var med - på noget tidspunkt nægtede, at den personlige pleje var omfattet af udliciteringsbeslutningen. "Det var alene Grethe Slivsgaard, der hævdede, at udliciteringen ikke omfattede personlig pleje", siger Emilce Nielsen.

Færre medlemmer i
de politiske udvalg
En udvalgsstørrelse på syv personer er den rette, mener Teknik- og Miljøudvalgets formand Tove Eckhardt, SF.
Og dermed er hun enig med en anden af udvalgsformændene, Erling Schrøder, der ligeledes her i Nyhedsmagasinet har givet udtryk for, at udvalg med ni personer er for store.
Størrelsen på de politiske udvalg er på dagsordenen i øjeblikket, hvor den nuværende struktur har fungeret i to år.
Meningen er, at "medlemmerne får optimale muligheder for både at beskæftige sig med den overordnede prioritering af de kommunalpolitiske opgaver og kontakten med kommunens borgere", som det formuleres i udvalgenes dagsordener.

Bagsværd Sø
vurderes på ny
Ingen – og heller ikke medlem af Københavns amts Økonomiudvalg Preben Andersen – forventer, at amtet her og nu vil være med til at finansiere en oprensning af Bagsværd Sø. Preben Andersen understreger over for Radio Gladsaxe, at der dog er den nye udvikling i sagen, at kulturel og teknisk forvaltning er blevet bedt om at udarbejde en ny og samlet vurdering af søens problemer og løsningsmodeller.
Undervisnings- og Kulturudvalget og Teknik- og Miljøudvalget har hidtil slået på, at Furesøen har 1. prioritet, og at der p.t. ikke er muligheder for en amtslig medfinansiering af Bagsværd Sø-projektet. Det er også den indstilling, der fremgår af dagsordenen til Undervisnings- og Kulturudvalgets møde på tirsdag den 26. oktober.
Baggrunden for, at udvalget endnu en gang får Bagsværd Sø på bordet, er en henvendelse fra Team Danmark. Her er der forståeligt nok bekymring for, om Bagsværd Sø også fremover kan benyttes til internationale rostævner.
Team Danmarks bestyrelse undrer sig over, at amtet afviser at gå ind i en medfinansiering. I skrivelsen hedder det bl.a., at"Team Danmark som hovedbrugere og med et aftalegrundlag som basis regner med fremover at få stillet et brugbart trænings- og konkurrenceanlæg til rådighed på Bagsværd Sø."
Endelig opfordrer Team Danmark til, at alle involverede parter indkaldes til møde.
I forvaltningernes forslag til svar fra amtsborgmesteren henvises til, at et sådan initiativ skal komme fra I/S Rostadion eller en af de berørte kommuner. Underforstået, at det er ikke Team Danmarks opgave.

Ung interesse for
lokalhistorisk arkiv
Selv om Internettet har bragt hele Verden ind i danskernes stuer, kan de lokale og nære historier stadig fænge. Det kan de tale med om i Gladsaxe Byarkivs lokalhistoriske afdeling. Her er besøgstallene nemlig fordoblet de seneste fem år, og det er ikke den ældre del af befolkningen, der har kastet sig over arkiverne. Det er Gladsaxes skoleelever, der har fået øjnene op for den lokale historie og står på hoved i gamle lokalaviser, billeder og andet materiale, der kan bringe fortidens historier frem i nutidens lys.
På landsplan er der rundt regnet 400 lokalhistoriske arkiver, og i morgen markerer alle 50 års jubilæet for Arkivernes Centralorganisation, SLA.
I Gladsaxe Byarkivs lokalhistoriske afdeling holdes ekstraordinært åbent - med kaffe, kage og fremvisning af lokalhistoriske film - mellem kl. 10 og 14.

1000 nye elever
næste skoleår
991 af kommunens små borgere står inden længe over for en skelsættende begivenhed i deres liv. De er ved at have nået den alder, hvor det er tid til at træde ind i det danske skolesystem. I næste måned finder indskrivningen til det nye skoleår i Gladsaxe sted, og næsten alle forældre forventes at melde deres børn ind i en børnehave-klasse, selv om der stadig er valgfrihed på det område.
Omkring 10 procent af forældrene i Gladsaxe foretrækker at sætte deres børn i en privatskole, mens resten overlader undervisningen til kommunens skoler. Har man ønske om, at ens barn skal gå på en anden skole end distriktsskolen, kan det i nogen tilfælde opfyldes, men det har sine begrænsninger. Blandt andet er det som noget nyt vedtaget, at der højst må være 26 elever i hver børnehaveklasse i Gladsaxe, og det puslespil kan være svært at få til at gå op. Ansøgning om anden skole end distriktsskolen skal sendes til Børne- og Kulturforvaltningen senest den 19. november.
Indskrivningen foregår i øvrigt på skolerne mellem den 15. og 19. november.

Venskabsforening 30 år
Gladsaxe Venskabsforening fylder 30 år den 30. oktober, men allerede i dag fejrer foreningen sig selv med en reception på Thorasminde.
Det var vores egen lokalhistoriker Arne Hermann, der for 32 år siden syntes, det var synd, at det kun var politikere, kommunalt ansatte og skoleelever, der deltog i møderne med de mange venskabsbyer, som vi også havde dengang.
Derfor skrev han et indlæg i det daværende Gladsaxe Folkeblad og spurgte, om ikke det var en god idé med en venskabsforening i byen. Men reaktionen fra borgerne udeblev. Det var først, da Tove Smidth fra det daværende Europaudvalg tog affære, at der kom gang i foreningen.
Foreningens første formand blev initiativtageren Arne Hermann, og han har beholdt titlen i samtlige 30 år.

Hør hele Nyhedsmagasinet på 95,2 på hybridnettet i Gladsaxe, Herlev og Ballerup kommuner - og på 100,9 på FM i hele Københavnsområdet.