Nyhedsuddrag torsdag den 28. oktober 1999

Vadstrupgård
åbner igen og
får nyt navn
De tidligere Vadstrupgård-institutionslokaler i Bagsværd kommer snart igen til at huse småbørn.
Vadstrupgård blev nedlagt som institution i foråret som en konsekvens af misbrugssagerne.
 
Men hverken forældrebestyrelse eller ledelse fra den vuggestue, der skal rykke ind i Vadstrupgård-lokalerne er særligt begejstret ved tanken.
 
Begge er utrygge ved, som det siges, at rygterne og opmærksomheden ved lokalerne vil give problemer.
Men naboinstitutionen, vuggestuen Bakken, som skal flytte ind, er en af de sidste i Gladsaxe med asbestlofter.
Derfor har politikerne i børne- og undervisningsudvalget besluttet at flytte vuggestuen ind i de tidligere Vadstrupgård-lokaler for samtidigt at blive lavet om til en aldersudvidet institution.
Så snart børnene er ude af vuggestuen Bakken skal det undersøges, hvor meget en renovering lofter og køkken vil koste.

Vadstrupgårdsagen
genoptages måske
Den kendte forsvarsadvokat Thomas Rørdam går nu ind i Vadstrupgårdsagen med henblik på at få den indbragt for Den særlige Klageret, skriver Politiken.
 
Thomas Rørdam var forsvarer i en anden sag om påstået sexmisbrug i en af Gladsaxes daginstitutioner. Han fik sin klient frifundet, idet retten underkendte politiets vidneafhøringer af børn. Han siger til Politiken:
"Jeg ved fra mine egne sager, at der kan rejses alvorlig tvivl om politiets afhøringer af børn. Derfor har jeg påtaget mig at læse sagens akter igennem og vurdere, om der skal indgives en ansøgning om genoptagelse til Den særlige Klageret."

Børnebyråd:
Nej til fester -
ja til cykelsti
Der blev gået til sagerne med alvor og stort engagement, da børnebyrådsmødet på Gladsaxe rådhus i går løb af stabelen. Seks 9. klasser sagde tidligere på året ja tak til de voksne byrødders tilbud om, i anledning af grundlovsjubilæet, at være med til et børnebyråd.
 
De sidste måneder har klasserne diskuteret en mængde forslag, som de har undersøgt nærmere, så der på dagsordenen til det egentlige byrådsmøde i alt lå otte punkter til diskussion. Og diskuteret blev der – også ud over den tidsramme på en time, der oprindelig var afsat. Men spørgelysten var stor og svarene grundige, så tiden løb hurtigt for de 24 unge, der blev ledet igennem dagsordenen af borgmester Ole Andersen.
 
Fuld enighed var der kun om et enkelt punkt – og det var hverken det om flere fester eller det om etableringen af et ungdomshus – men noget så prosaisk og livsvigtigt som en cykelsti ved Gladsaxe skole.
Og at der var tale om en forsamling både alvorlige og tænkende unge kan aflæses af det forslag, der fik næstflest stemmer.
 
Det lød som følger: De fysiske rammer i Gladsaxe Kommunes folkeskoler skal leve op til folkeskolelovens pædagogiske mål. Det stemte 21 for, tre imod.
 
Mest overraskende var nok, at forslaget om flere fester faldt til jorden med et brag. Kun tre kunne gå ind for det. Flere talere mente, at ungdomsskolen langt hen ad vejen opfylder ønsket om fester.
Vi har mere om børnebyrådsmødet i Nyhedsmagasinet i morgen, hvor vi taler med et par af de unge og mødelederen.

Højt sygefravær i
Københavns amt
Gladsaxe står ikke alene med problemet med et højt sygefravær. Der nikkes genkendende i mange andre kommuner og amtskommuner – således også i Københavns amt, der siden 1997 har arbejdet med løsningsmodeller.
 
Den gang blev der konstateret et særligt højt sygefravær på 62 amtskommunale arbejdspladser, En tilsvarende opgørelse året efter havde bragt tallet ned på 41 arbejdspladser – men 23 af dem var gengangere fra året før.
En betydelig del af sygefraværet findes på sygehusene og i Social- og Sundhedsforvaltningens institutionsområde. Altså på arbejdspladser med megen direkte kontakt til brugerne.
 
Der er allerede iværksat en lang række initiativer, og nu har amtets direktørgruppe over for Økonomiudvalget anbefalet yderligere indsats.

Politikere vil få
kamp til stregen
Lars Rebien Sørensen, der om et år afløser Mads Øvlisen som administrerende direktør i Novo Nordisk, vil give de politikere kamp til stregen, som fortsat vil forsøge at regulere medicinpriserne i Danmark.
 
Og den kommende Novo-leder ta’r faktisk hele det europæiske marked med i købet, når han til Jyllands-Posten siger: "Vi er nødt til at have fri prisdannelse i Europa - det vil sige konkurrenceskabte priser – hvis vi vil fortsætte med at have en livskraftig lægemiddelindustri set i forhold USA."
 
Lars Rebien Sørensen anser, hvad han kalder "den hårde prisregulering, vi ser i mange lande" for at være et absolut reelt og farligt problem for den europæiske lægemiddelindustri. "Det er jo bemærkelsesværdigt, at amerikanske virksomheder har haft en signifikant højere vækst end de europæiske virksomheder gennem længere tid", fortsætter han, "og det har presset virksomhederne i Europa til fusioner."

Gå-hjem-møder i
Erhvervsrådet?
Skal Gladsaxe Erhvervsråd genoptage ordningen med gå-hjem-møder i år 2000? Det spørgsmål skal der findes svar på, når rådet holder ordinært møde på Rådhuset mandag morgen.
 
Det er to år siden, der sidst blev holdt gå-hjem-møder, og det sidste handlede om kriminalitetsforebyggelse. Nu foreslås det at gøre revision i Gladsaxe-virksomheder til et tema på gå-hjem-møder i år 2000. I den forbindelse kunne medlemmerne drøfte de muligheder, der ligger i at kombinere almindelig revision med kritisk virksomhedsrådgivning. Men også produktudvikling og design foreslås som emner.
Andre sager på dagsordenen til Erhvervsrådets møde er de seneste arbejdsløshedstal og regulativer for henholdsvis elektronikskrot og farligt affald.

 
Ungdomslederpris til
Flemming Anthony
Flemming Anthony – ikke dansktopsangeren – men den altfavnende primus motor i Buddinge FDF, fik i aftes Gladsaxe kommunes ungdomslederpris.
 
Det skete i forbindelse med Folkeoplysningsudvalget årlige møde med foreningslivet. Møde med foreningslivet handlede i høj grad om oplægget til Gladsaxe kulturplan 2000. Det var nemlig også til debat i aftes.

4,4 procent ledige
Det står fortsat godt til med beskæftigelsen i Gladsaxe. Godt nok nåede arbejdsløshedsprocenten i august ikke den rekordlave procent i juni, hvor kun 3,6 procent af arbejdsstyrken var uden arbejde, men 4,4 procent i august er da også meget pænt.
 
Opgørelsen over borgere på kontanthjælp er af lidt ældre dato, nemlig fra juni, hvor 3.109 modtog kontanthjælp. Det var et fald i forhold til året før på 0,2 procent.
 
Gladsaxe kommunes indbyggertal blev pr. 1. oktober opgjort til 61.772 personer. Der er blevet 73 flere Gladsaxeborgere siden oktober 1998.

Fællesnordisk
skumringstid
For tredje gang går Gladsaxe Hovedbibliotek med i en fælles nordisk biblioteksuge i perioden 8. – 14. november. Biblioteksugen – der er et samarbejde med Foreningen Norden - har fået overskriften Skumring, og det fællesnordiske tema denne gang er Sagn og myter før og nu.
 
På Hovedbiblioteket markeres starten på den nordiske uge, som det sker på alle de andre nordiske biblioteker, på en helt speciel måde. Præcis kl. 19 den 8. november slukkes alt elektrisk lys, og på hovedbiblioteket vil formanden for Foreningen Norden’s Gladsaxe-afdeling Ruth Møllgaard Olsen – i stearinlysets skær – læse højt af fortællingen Kalevala og vandrehistorien Rotten i pizzaen. Aftenen slutter med fællessang – og det er selvfølgelig nordiske sange, der synges.
 
Men hele ugen står som sagt i nordisk tegn, og der bliver bl.a. konkurrencer med nordiske bøger som præmier.