Nyhedsuddrag mandag den 20. september 1999

Forargelse over
halal-spørgsmål
"Når de politiske signaler ellers lyder på mere effektivitet hos medarbejderne, så er det ren galimatias, at vi nu skal bruge tid på det her nonsens."
 
Sådan lyder det stort set enslydende fra de skoleledere, institutionsledere og andre i systemet, vi har været i kontakt med. Forargelsen gælder det spørgeskema, som Økonomiudvalget har bedt Børne- og Kulturforvaltningen sende ud til skoler og institutioner.
 
Økonomiudvalget vil have svar på, om der på den enkelte skole eller institution er truffet beslutning om at indkøbe halalslagtet kød, om der er sket ændringer i den generelle kost- og indkøbspolitik af hensyn til børn med en særlig tro, og endelig om danske traditioner er blevet ændret af hensyn til børn med en anden trosretning.
 
De danske traditioner, politikerne tænker på i denne sammenhæng, er bl.a. julen, der oprindelig var en fest til ære for frugtbarhedsguden Frey, påsken der er en gammel jødisk tradition, fastelavn der er en italiensk inspireret folkefest og fødselsdagene, som vi også har hentet sydpå, og som indtil midtan af forrige århundrede hed Geburtstag.

Skal børnehaverne
ha’ længe åbent?
Nu skal det undersøges, om der er behov for udvidet åbningstid i daginstitutionerne af hensyn til eksempelvis butiksansatte forældre.
 
I dag har de fleste institutioner åbent mellem 7 og 17, en enkelt dog til kl. 19. Tidligere var der også en lørdagsbørnehave, men den blev lukket pga. manglende tilslutning. Ej heller en døgnbørnehave har der været tilstrækkelig tilslutning til, viser en tidligere undersøgelse.
 
Det er Det Sociale Forbrugerråd, der har ønsket undersøgt, om der er et udækket behov, og i første omgang skal Daginstitutionsrådet tage stilling til sagen.
 
En udvidet åbningstid mellem 17 og 21 for en enkelt børnegruppe vil koste omkring 270.000 kroner om året.

Gladsaxe-børn med
i allergiundersøgelse
Hvordan indvirker børnepasningsforholdene på udviklingen af astma, allergi og anden sygdom?
 
Det spørgsmål ønsker Statens Serum Institut at få svar på bl.a. ved hjælp af børn i Gladsaxe. Der er tale om et forskningsprojekt, hvor samtlige oplysninger om pasningsforhold, sygdomme, søskende eller særlige behov indgår, og hvor de oplysninger bliver registerkørt sammen med Dødsårsagsregistret, Det receptpligtige Medicinregister samt en række andre registre med relevans.
 
Registertilsynet har ingen indvendinger mod, at Gladsaxe kommune videregiver oplysninger om børn til projektet – nu skal politikerne i børne- og undervisningsudvalget se på sagen.

Julegaver for
119.000 kr.
Julen sidste år blev lidt sødere for 116 familier og 227 enlige i Gladsaxe, der alle fik en personlig hilsen i form af enten et kontantbeløb eller en madkurv fra Komiteen til Juleindsamling.
 
Pengene til uddelingen kommer bl.a. fra indsamlinger ved kirkekoncerter og private firmaer. Dertil kommer et beløb fra Gladsaxe kommune på 30.000 kroner. Sidste år uddelte kommiteen for i alt 119.000 kroner, og den har netop sikret sig, at kommunen også i år bidrager.