Fredag den 24. september 1999

Forbud mod halalslagtet
kød på vej i Gladsaxe
Brugen af halalslagtet kød i skoler og institutioner i Gladsaxe skal forbydes – det mener socialdemokraten Erling Schrøder, der for kort tid siden i økonomiudvalget rejste hele spørgsmålet om rituelt slagtet kød.
Samtlige skoler og børneinstitutioner i Gladsaxe, og det er til sammen langt over 100, har nu svaret på spørgsmål om halalkød. Som omtalt i Nyhedsmagasinet i går, indkøbes der halalslagtet køb i én SFO, én klub og to skoler.
Når kødsagen, som Erling Schrøder forventer det, igen bliver taget op i Økonomiudvalget, vil et forbud mod halalkød også blive bakket op af Dansk Folkepartis Klaus Kjær og Venstres Bjarne Rasmussen.

Regnvandsbassinet
virker som beregnet
Søvejsbassinet i Bagsværd, der tager sig af regnvand fra kloakkerne, virker efter hensigten.
Det siger ingeniør Keld Rehder fra Gladsaxe Kommune, der dermed afviser rygter om jævnlige overløb fra det dyre bassin. Bassinet, der blev taget i brug for godt et år siden, er ti gange større end det bassin, det afløste og rummer godt 13.000 kubikmeter vand. Hvis naturen kunne finde ud af at holde sig til menneskelige statistikker, ville overløb ske cirka én gang hvert tredje år. Det kan naturen, i form af gigantiske regnskyl, ikke. I år har der således allerede været to regnskyl af en kaliber, hvor bassinet ikke har kunnet følge med.
Men i forhold til de gennemsnitlig 12 årlige overløb fra det tidligere mindre bassin, så virker det nuværende altså efter hensigten.

Vejbump skal dæmpe
farten ved skole
Der bliver kørt for hurtigt ved skolerne i Gladsaxe, men nu får det snart en ende – i hvert fald ved Enghavegård skole. Derfra er der gennem længere tid blevet klaget over især den hurtige morgentrafik, men et cirkelbump på Mørkhøj Parkallé kommer til at dæmme op for det.
Skolen er heller ikke speciel glad for vejbelysningen og påpeger bl.a. at det kan være svært at se skolepatruljerne. Men en forbedring af belysningen kommer først til at ske indenfor en kortere årrække, lyder beskeden til skolen fra Gladsaxe Kommune.

Uddannelsessteder byder
sig til for de unge
Nu får eleverne på Gladsaxe gymnasium mulighed for på egen grund at stifte nøjere bekendtskab med 35 virksomheder og videregående uddannelser.
Det sker, når den såkaldte uddannelseskaravane gæster gymnasiet på onsdag. Her vil eleverne kunne møde repræsentanter fra AP Møller, Teledanmark, Fona, Gentofte kommune, teknisk skole, frømandskorpset samt en længere række af andre, der gerne vil have fingre i de unge.
Besøget i Gladsaxe er blot et ud af 100 på gymnasier og handelsskoler landet over.

1156 Gladsaxe-cyklister
deltog i landskampagne
Vi cykler til arbejde – kampagnen der skal få flere til at benytte kombinationen cykel og offentlige transportmidler til arbejde – er slut for denne gang. Og i begyndelsen af næste måned ved vi, hvilke af Gladsaxes 119 hold og 1156 deltagende cyklister, der har vundet præmier.
Cykelkampagnen er nemlig ledsaget af både en landsdækkende og en lokal konkurrence. Lokalafdelingen af Dansk Cyklistforbund har udlovet fire cykler, ti cykelcomputere og 20 nye cykelstikort over Storkøbenhavn til deltagerne. På landsplan konkurrerer 5649 hold og godt 55.000 deltagere om bl.a. rejse til Bali.
Det var her i Gladsaxe den kommunale forvaltning og Danmark Radio, der stillede med flest deltagere – kommunen med 102 og DR med 189 deltagere. Men også i de private virksomheder var der interesse for arrangementet. Thrane & Thrane, Velux, Novo Nordisk, Krak og Niro var således blandt deltagerne. Og så kunne man opleve finurlige holdnavne som f.eks. De Rå Berendsen Bikere, Bjørnebanden, Biker Babes og De Gloende Pedaler.

9. a fra Buddinge skole
i landmandslære
På mandag drager 21 elever fra 9. a på Buddinge skole sammen med deres klasselærer og regnelæreren til Fyn – til en uges praktik på forskellige fynske gårde. Praktikopholdet er blevet grundigt forberedt i klassen op til afrejsen, og bagefter skal der skrives rapporter om forløbet.
Elever og lærere skal bo på en række udvalgte gårde og deltage i arbejdet, næsten som var de ansat til det. Eleverne har på forhånd fået at vide af lærerne, at de simpelt hen bare skal udføre det arbejde, landmændene sætter dem til. Gladsaxe-eleverne har forberedt en fællesaften på onsdag på Glamsbjerg Idrætsefterskole med digtoplæsning, quiz og anden underholdning.
Holdet planlægger at lave en udsendelse til Radio Gladsaxes Båndværksted under opholdet i det fynske.