Mandag den 10. april


Grøn barndom
Når Gladsaxebørn fremover kommer ud af de kommunale institutioner og klubber, så vil de være små eksperter i økologi og grøn miljøpolitik.
Det er i hvert fald tanken bag en række grønne pædagogiske mål ud fra børneperspektiv, som institutionerne nu skal arbejde aktivt med.
 
De små skal lære om varme, kulde, lys og mørke. Finde ud af, hvor det elektriske lys kommer fra. Hvor vandet kommer fra og hvad det bruges til. Sunde madvaner. Lave forsøg med affald i beholdere. Studere skraldebiler og grønne indkøb.
 
Kort sagt skal børnene udvikle sig til aktive og bevidste borgere, som kan stille krav til miljøet.

Uenighed om Hjortespringkilens fremtid
Gladsaxe Kommune og Teknisk Forvaltning i Københavns Amt er uenige om, hvordan der skal se ud på friluftsområdet Hjortespringkilen i Gladsaxe.
En del af området skal nemlig laves til dag- eller nyttehaver, og så er spørgsmålet, om der også må bygges små hytter i haverne.
Det ønsker Gladsaxe Kommune at give lov til, men Teknisk Forvaltning i Københavns Amt vender
tommelfingeren ned ad.
 
Gladsaxe Kommune har allerede stillet nogle af de kommende havelejere i udsigt, at de kan få lov til at flytte de små huse, der står eller stod i en række daghaver ved Mørkhøjvej ud i de nye daghaver i Hjortespringkilen.
Men det strider mod planloven, vurderer amtets tekniske forvaltning.
 
Hvis de små hytter bliver stillet op i Hjortespringkilen, ændrer området nemlig karrakter, så det ikke længere opleves som et åbent område, men som et bebygget område. Og tidligere er det i Regionplan 1997 blevet
bestemt, at regionale friluftsområder - som Hjortespringkilen er et eksempel på - ikke må bebygges, hvis det begrænser befolkningens adgang til såkaldt almene, rekreative formål.
Derfor mener Teknisk Forvaltning i Københavns Amt altså ikke, at Gladsaxe Kommune uden videre kan tillade, at de små hytter bliver bygget i Hjortespringkilen. Efter Teknisk Forvaltnings mening, kræver det nemlig, at der først bliver vedtaget en ny lokalplan for området. Lokalplanen skal regulere, hvad området kan blive brugt til.
 
Sagen bliver nu forelagt udvalget for Teknik og Miljø i Københavns Amt.

Hjemmecomputere til kommunale ledere
Den kommunale administration i Gladsaxe tager nu det første forsigtige spæde skridt i retning af
pc-arbejdspladser med internetopkobling i hjemmet.
I første omgang er der kun tale om en håndfuld chefer og nøglemedarbejdere, der skal kunne arbejde hjemme om aftenen og i weekender.
 
Byrådsmedlemmerne er i forvejen med i en sådan ordning og arbejdsgiverbetalte pc-arbejdspladser er da også ved at blive mere og mere udbredt, specielt i private virksomheder.
Det offentlige har været lidt længere om at se fidusen i at lade medarbejdere dygtiggøre sig udi det pc-mæssige i deres fritid.
Men nu får formentlig 10 – 12 medarbejdere den mulighed.

Unge søger hjælp hos unge
Unge søger oftere hjælp hos andre unge end hos voksne, når de er triste eller har personlige problemer.
Det viser kriminologen Flemming Balvigs store undersøgelse af ungdomskriminalitet, der blandt andet bygger på svar fra 8. klasseselever i Gladsaxe.
Næsten halvdelen af de unge har tit rådført sig med venner eller veninder, og kun hver tiende har aldrig gjort det.
 
Til gengæld bruger de unge sjældent lærere eller andre autoriteter, når de er triste eller har personlige problemer.
Otte ud af ti har aldrig nogensinde rådført sig med en lærer i en sådan situation og endnu færre har søgt hjælp hos en voksen i en klub.
Hver tredje ung søger ofte hjælp hos forældrene, femten procent har aldrig gjort det.
 
Tallene bygger på svar fra unge i hele landet, det vil sige både Gladsaxe, Allerød og Nordjylland, men der er kun små geografiske forskelle.
Blandt andet er det endnu sjældnere, at Gladsaxeunge søger hjælp hos voksne i klubben.

Gladsaxe får ny ven i Japan
Kredsen af Gladsaxes venskabsbyer bliver snart udvidet med den japanske by Taito.
Så har Gladsaxe i alt 17 venskabsbyer. De 16 andre er fordelt i forskellige europæiske lande.
I øvrigt er der penge på kontoen, hvis foreninger ønsker rejser til en af venskabsbyerne.
I budget 2000 er der i alt afsat 765.000 kroner til venskabsbyarbejdet. Heraf er de 200.000 til rejseaktiviteter.
 
Man kan som hovedregel få dækket halvdelen af billigeste rejsemulighed for op til 25 unge gladsaxeborgere under 25 år, hvis man mindst tager tre overnatninger i en venskabsby. Tilskudsreglerne gælder dog ikke for Taito i Japan.
 
I 1999 var der 20 arrangementer med cirka 740 deltagere i Gladsaxe og 26 arrangementer med cirka 400
deltagere i venskabsbyerne.
 
Ifølge kommunens servicemål, skal omfanget af det kommunale venskabsbysamarbejde fastholdes, idet
kommunens borgere søges engageret mest muligt.

DA-medlem af integrationsråd valgt
Integrationsrådet i Gladsaxe bliver nu fuldtalligt, idet Dansk Arbejdsgiverforening nu, fire måneder efter alle andre, endelig har udpeget et rådsmedlem.
Det bliver tømrermester Tom Hvilsted, der godt nok har postadresse i Søborg, men reelt bor i Gentofte kommune.
 
Derfor skal der dispenseres for vedtægterne, der kræver bopæl i Gladsaxe, for at få det sidste medlem til at sidde omkring integrationsbordet.
Den dispensation ventes økonomiudvalget at give på tirsdag.

"Muren" til Gladsaxe
60 musikglade unge, en klassisk fortælling og et budget på en halv million kroner. Dét er Gladsaxe Musikskoles nye, store opførelse af den kendte musical "The Wall", som har premiere nu i aften.
 
Musicalen er et samarbejde mellem musikskolen og flere af kommunens uddannelsesinstitutioner, og er blevet til med hjælp fra bl.a. Gawenda, Gladsaxe pigegardes supportforening og FDF-Mørkhøj. Den har kostet godt og vel en halv million kroner – halvdelen af pengene har de medvirkende institutioner hentet fra deres egne pengekasser og halvdelen stammer fra fondsmidler.
 
Grønnegårdens vandrehal danner ramme om stykkket, der altså har premiere nu iaften og spiller til og med fredag den 14. april.