Torsdag den 27. april


Skolebestyrelser: Nye besparelser forringer kvaliteten i folkeskolen
Nedsat timetal. Færre lejrskoler. Og færre forældremøder.
Den politiske beslutning om besparelser på budgettet for folkeskolen bliver i de kommende uger omsat til praksis, og det er skolebestyrelsen på hver enkelt skole, der har fået til opgave at beslutte, hvor besparelserne skal ligge.
Og de nye besparelser kommer til at gå ud over kvaliteten i folkeskolen, siger formand for skolebestyrelsen på Enghavegård Skole, Kai Frey, der er meget lidt glad for den situation, skolebestyrelserne sidder i lige nu. Her har man været nødt til at nedsætte timetallet for eleverne fra 4.klasse og opefter, for at få det til at hænge sammen. Det betyder bl.a. at man fjerner en dansktime, ligesom antallet af timer i de øvrige fag bliver sat ned til folkeskolens minimumskrav.
 
Derudover har man også været nødt til at skære ned på ikke-obligatoriske lejrskoleophold. På Enghavegård Skole har der ellers været tradition for, at klasserne har kunnet søge om midler og timer i forbindelse med lejrskole, men den mulighed vil være stærkt begrænset fremover. Det kan meget vel komme til at gå ud over nuværende 8.klasser, som har sparet op til en tur ud af huset næste år.
 
På Egegård Skole forsøger man, indtil videre, at undgå at skære i timetallet. Men formand for skolebestyrelsen Tina Larsen vil ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt næste år. Til gengæld kommer besparelserne på Egegård Skole muligvis til at gå ud over skole/hjem samarbejdet, dvs. bl.a. forældremøder, ligesom skolens traditionelle fødseldagsfest næste skoleår bliver aflyst.
Tina Larsen betegner situationen som et valg mellem pest eller kolera - ligegyldigt hvor man vælger at skære ned, så vil besparelsen få indflydelse.

Svømmehal taget for for givet
40 mio. øremærkede kroner havde på forunderlig vis sneget sig ind i Gladsaxes kommunale budget for de næste år, der forleden var til en første drøftelse i økonomiudvalget.
Ole Andersen, socialdemokratisk borgmester og manden, der lægger sidste hånd på udvalgets dagsorden, havde nemlig vurderet den megen positive snak om en svømmehal i Værebro-området til at være positiv, at projektet allerede var skrevet ind i budgetplanen.
 
Svømmehallen indgår som en del af den netop vedtagne kulturplan, og da den senest var på dagsordenen i byrådssalen, vendte kun Dansk Folkeparti tommelen nedad.
Men derfra og så til ligefrem at tage de 40 mio. for så gode varer, at de bliver skrevet ind i budgettet som en vedtagen ting, den går ikke, synes flere økonomiudvalgsmedlemmer.
Så nu er millionerne pillet ud – indtil videre i hvert fald.
 
Dermed kommer svømmehallen i Værebro til at indgå i det øvrige budgetpuslespil, som politiske holdninger og given økonomi består af.

Større papirforbrug trods computere
Selvom stort set hver medarbejder er udstyret med en computer og alle computerne er forbundet indbyrdes, så bliver der brugt papir som aldrig før på Gladsaxe rådhus.
I 1999 blev der således brugt 54 ton, eller sagt på en anden måde, 10.800.000 stykker A4 ark.
Det er en stigning på over én mio. ark i forhold til året før, og så ser det oven i købet ud til, at papirforbruget i år bliver større end nogensinde.
 
Hele 34 paller papir er foreløbig landet i rådhuskælderen og fortsætter den tendens, så passeres de 13 mio. stykker papir inden årets udgang.

Første spadestik til nyt klubhus
I tirsdag kunne repræsentanter for blandt andet kommunen, entreprenørfirmaet og de unge sportsfolk tage de første spadestik til Nybro-Furå Kano- og Kajakklubs nye klubhus.
Huset kommer til at koste 2,6 millioner kroner, og det skal over en årrække betales ved hjælp af medlemmernes kontingent, men i første omgang har klubben taget et byggelån med Gladsaxe Kommune som garant.

Retningslinier for midlertidig udmeldelse af daginstitution ændret
Retningslinierne for midlertidig udmeldelse af børn i daginstitutioner er ændret.
Når forældre fremover har brug for at tage deres barn ud af institutionen for en stund, eventuelt på grund af sygdom, barsel eller orlov, skal det være for en periode på minimum to måneder.
 
Tidligere har mindstekravet for midlertidig udmeldelse lydt på én måned, men Børne- & kulturforvaltningen er stødt på flere tilfælde, hvor forældre har udmeldt barnet i ferien. Men, så er institutionspladsen ikke disponibel i den måned, fordi barnet har ret til at komme tilbage til den samme daginstitution når den midlertidige udmeldelse ophører.
 
For at undgå det, har Børne- & undervisningsudvalget nu ændret retningslinierne, og midlertidig udmeldelse kan ske indenfor hele måneder - minimum 2 og maksimalt 9 måneder.