Onsdag den 5. april


Lokalafdeling af ASF Dansk Folkehjælp nedlagt
Seks måneders stridigheder mellem ASF Dansk Folkehjælps landsforbund og lokalafdelingen i Gladsaxe er endt med, at den lokale bestyrelse har trukket sig, og afdelingen er nu helt ophørt med at eksistere. Den har i 60 år arbejdet med bl.a. førstehjælp, social- og handicaparbejde samt internationalt humanitært arbejde.
 
Striden startede, da lokalformanden, Heddie Hornstrup, af andre veje hørte, at landsforbundet i forbindelse med kulturnatten i oktober arrangerede en plancheudstilling om den humanitære organistation på Christiansborg. Uden på nogen måde at informere eller spørge den lokale afdeling om de ønskede at medvirke. Dét fik formanden til at rejse kritik af landsforbundet – hun mener lokalafdelingerne bliver overset - og siden da har de to afdelinger skrevet flittigt til hinanden, bl.a. har landsforbundet i et brev kritiseret Heddie Hornstrups person.
Og da forbundet ikke ønskede at dementere beskyldningerne eller give svar på den rejste kritik valgte hun i februar at trække sig fra posten, og siden er resten af bestyrelsen fulgt efter.
Det er nemlig ikke første gang landsforbundets holdning overfor lokalafdelingerne er til diskussion.
 
Heddie Hornstrup takker iøvrigt både medlemmer og de foreninger organisationen har samarbejdet med, igennem de 60 år, den lokale afdeling eksisterede.

Privat pleje af ældre
Fem service-firmaer får nu chancen for at byde ind på hjemmehjælpen i Stengård distrikt.
På et fællesmøde i går mellem økonomi- og socialudvalget valgte politikerne Service Care, der er en del af sygeplejerskernes vikarbureau, Forenede Care, der en del af Forenede Rengøring i øvrigt med hovedsæde i Gladsaxe, ISS Senior Service, JRS Senior Service samt det mindre kendte firma indenfor den del af branchen PHB.
 
Virksomhederne har nu små to måneder til at skrue et tilbud sammen, førend Gladsaxe byråd formentlig bestemmer sig på juni-mødet.

Ønske om færre fængselsstraffe til voldsmænd
Unge voldsmænd bliver ofte straffet for hårdt og forkert, når de ryger 30 dage i fængsel for mild vold, der for eksempel kan være ét knytnæveslag.
Det mener lederen af kriminalforsorgen i Gladsaxe, Anne-Lise Sørensen.
Hun går i stedet ind for at øge brugen af samfundstjeneste.
 
Årsagen til hendes modstand mod fængselsstraf til unge voldsforbrydere er blandt andet, at fængsel er meget skadeligt for unge mennesker, der ikke er kriminelle og ikke har et alkoholforbrug, fordi der i fængslet bliver talt meget om misbrug og kriminalitet.
 
Samfundstjeneste bliver i dag mest brugt i sager om berigelseskriminalitet, altså for eksempel indbrud, men folketinget har netop vedtaget at samfundstjeneste også skal kunne bruges som en straf til spritbilister, der ikke er alkoholikere.

Drenge er mere småkriminelle end piger
Det er en kendt fordom, at drenge laver mere ballade end piger.
Men nu er der også kommet friske tal på det her i Gladsaxe.
Kriminologen Flemming Balvig, der har lavet en stor spørgeskemaundersøgelse om ungdomskriminalitet, har blandt andet brugt svar fra 8. klasseselever i Gladsaxe. Og når man kigger på de svar, kan man se, at der på næsten alle områder er flere småkriminelle drenge end piger.
 
For eksempel har knap 11 procent af drengene stjålet en eller flere cykler mod kun syv procent af pigerne.
Også når det gælder tyveri fra skolen, har gennemsnitsdrengen længere fingre end gennemsnitspigen.
12,5 procent af drengene har snuppet skolens ting mod 8,5 procent af pigerne.
Når det gælder generende adfærd, der ikke ligefrem er kriminel, er problemerne også større blandt drenge end blandt piger.I løbet af et år bliver hver tredje dreng skældt ud af en fremmed voksen, mens det kun gælder for under en fjerdedel af pigerne.
8,5 procent af drengene har inden for det sidste år forskrækket et ældre menneske for sjov mod tre procent af pigerne.
 
Når de to køn sammenlignes, går djævlehornene altså oftest til drengene.
Men på nogle områder er pigerne værre end drengene.
For eksempel stjæler flere piger øl eller tobak derhjemme, lige som flere piger end drenge smugler forbudt alkohol med ind i klubben.
Når det gælder decideret tyveri, er der kun et punkt, hvor drengene får englevinger i sammenligning med pigerne. Og det er butikstyveri. 14,4 procent af pigerne har stjålet i butikker mod 11,9 procent af drengene.
 
I alt har 377 8. klasseselever fra Gladsaxe deltaget i undersøgelsen.

Kulturhuse på mode
Der bliver ved med at blive smidt bomber ind i visionsdelen af Gladsaxe kommunes kulturplan, så vidt angår den del af kulturlivet, der administreres af børne- og kulturforvaltningen.
Da planen var til debat ved seneste byrådsmøde foreslog Gladsaxe-borgmester Ole Andersen meget overraskende opførelse af et splinternyt koncerthus. Og da økonomiudvalget i går debatterede videre om kulturplanen kom der en ny bombe – denne gang fra SF, der gerne ser et ungdomshus opført.
 
Den idé var der ikke umiddelbart andre, der synes om, men hele kulturplanen skal endnu engang vendes på næste byrådsmøde og det er på onsdag.

Populær feriekoloni klar til genindvielse
Et helt nyt hus står parat til at tage imod, når feriekolonien Isøre gen-indvies sidst i denne måned.
Huset, der bl.a. benyttes flittigt af Gladsaxe Lærerforening, har siden december gennemgået en tiltrængt totalrenovering.
 
Bygningen er simpelthen moderniseret overalt, bl.a. er der nu indrettet en ny spisesal med tilhørende lille scene, og nyt køkken-, bad og sovesal.
Og selvom det eksisterende antal kvadratmeter i dag er det samme som før renoveringen, har man alligevel udvidet brugsarealet med godt 20%. Det er sket ved, at der indvendigt i gården er blevet bygget en åben, overdækket pergola langs husets sider, og alle ind- og udgange går på den måde via den nye gang. På den måde har man "sparet" de mange kvadratmeter, der tidligere inde i huset blev brugt til gangareal.
 
Renoveringen er gennemført over Gladsaxe Kommunes budget for år 2000 – 2003.
Den "nye" feriekoloni Isøre indvies lørdag den 29. april, og hér er medlemmerne af Børne- & undervisningudvalget inviteret med.

Efterlysning til voldeligt overfald og trussel med pistol
Var du på Hillerødmotorvejen ved 17-tiden i Torsdags, har politiet måske brug for din hjælp.
En fører af en BMW blev nemlig så sur, da han blev overhalet af en sølvgrå VW Polo, at han overhalede inden om og katastrofebremsede, så begge biler holdt stille på vejen. Derpå sprang han ud af sin bil, rev venstre dør op i poloen og slog føreren tre gange hårdt i ansigtet samtidig med, at han råbte, at han ville slå føreren af Polo´en ihjel og truede med en pistol.
 
Gladsaxe Politi efterlyser vidner til episoden. De er sikre på, at der må være nogle vidner, der endnu ikke har meldt sig, for episoden medførte stor gene for den øvrige trafik og fik flere til at bremse kraftigt op.
Episoden skete torsdag den 30. marts mellem klokken 17.00 og 17.10 på Hillerødmotorvejen i retning mod nord, lige efter broen, der fører Mørkhøjvej og Gladsaxe Møllevej over motorvejen.
Bilen med føreren, der truede med pistol, var en nyere rødmetallic BMW 4 dørs af 520-typen.
Føreren beskrives som en 30-35 årig mand af dansk type. Han var kraftig og muskuløs, kronraget, solbrændt og med "motherfuckerskæg". Han var iført sort nylon pilotjakke (Scott-jakke) og sorte benklæder og talte tydeligt københavnsk.
På bagsædet sad to yngre kvinder med langt lyst hår, og dem eller andre vidner vil politiet meget gerne i forbindelse med.
 
Gladsaxe Kriminalpoliti venter på en opringning på telefon 39 69 14 48 eller personlig henvendelse på
Fremtidsvej 1 i Søborg.