Torsdag den 17. august


Landsretten afviser brug af videoafhøringer
Ingen af politiets videoafhøringer af børn i børneinstitutionen Mosen ved Høje Gladsaxe må bruges i retssagen mod en 23-årig tidligere pædagogmedhjælper.
Det slog Østre Landsret i går fast i en kendelse.
Advokat Thomas Rørdam havde ellers ønsket at bruge videoafhøringer i sit forsvar af manden, men det vil retten altså ikke tillade.
 
Det specielle ved videoafhøringerne er, at de var en del af det grundlag, byretten i juni 1999 brugte til at dømme den tidligere pædagogmedhjælper med. Dengang fik han en dom på et års fængsel for anden kønslig omgang end samleje med mindreårige, men han ankede sagen til landsretten, der nu behandler sagen.
 
På videoafhøringerne fortæller børnehavebørnene selv, at den tidligere pædagogmedhjælper begik overgreb mod dem, men videoafhøringerne må ikke bruges som bevis. De lever nemlig ikke op til de krav, højesteret har
stillet for at undgå justitsmord. Blandt andet fordi den tiltalte ikke fik mulighed for at se videoafhøringerne sammen med sin advokat og eventuelt bede om en genafhøring.
Problemet med børns vidneudsagn er, at børn kan komme til at sige noget, der ikke er rigtigt, hvis man for
eksempel stiller ledende spørgsmål.
 
Men under gårsdagens domsforhandlinger var situationen altså den omvendte, at Thomas Rørdam ønskede at bruge videoafhøringerne til at forsvare den tiltalte med. Han ville nemlig vise, at børn godt kan have seksuelle
fantasier, der ikke er sket. Men retten afviste altså at lade Thomas Rørdam inddrage videoafhøringerne. Også i dette tilfælde var begrundelsen hensynet til tiltaltes retssikkerhed, altså at undgå justitsmord.
Selv om Rørdam ville bruge videoafhøringerne i sit forsvar, mente retten ikke, at han på forhånd kunne vide om afspilningerne ville være til gunst eller ugunst for den tiltalte.

Rygter om ny motorcykel-bande i Værebro
En ny motorcykelgruppe, der kalder sig X-team Gladsaxe, har efter sigende slået sig ned i Værebro-området.
Gladsaxe politi har på det seneste modtaget flere henvendelser og er nu i gang med at undersøge, om den nye gruppe i det hele taget eksisterer, hvem der er med i den, og hvad den går ud på.
 
"Det vi har fundet ud af er, at det er unge mennesker under 25, som skulle bære grå t-shirts med navnet "X-team" broderet i gul/orange farver på ryggen og brystet. Og så skulle de være støttegruppe for Bandidos" siger vicekriminalinspektør Ole Andreasen. "Det der bekymrer os, det er selvfølgelig det med grupperingen. Hvis der er en gruppering, så kan det give anledning til slagsmål, vold, trusler osv." siger han.
 
Gladsaxe politi hører gerne fra folk, der kan komme med yderligere oplysninger i sagen.

(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet)


Bly og tjære i fritidsklub
Legepladsen på fritids- og ungdomsklubben Kilden i Søborg er smækfuld af tungmetaller og tjærestoffer.
Det viser fire stikprøver, som Geoteknisk Institut har udført på klubbens friarealer.
Kilden er ved at blive udbygget, og det var i dén forbindelse, at forureningen blev opdaget.
Indholdet af bly, benzapyren og tjærestoffer overskrider alle Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier, og Geoteknisk Institut anbefaler derfor naturligt nok, at ungerne holder fingrene fra jorden.
 
Gladsaxe kommunes eget miljøkontor anbefaler at erstatte de øverste 30 cm forurenet jord med garanteret ren jord.
Men der kan også blive tale om, at de forurenede områder i stedet dækkes af fliser.
 
Først til oktober ventes politikerne i Gladsaxe byråd at tage stilling til, hvilken løsning på forureningsproblemet, der skal vælges.

Boksning med præventiv effekt
Store sandsække og ægte mandehørm skal lokke de unge i Høje Gladsaxe væk fra gaden og ind i træningslokalet.
Det seneste tiltag under det opsøgende gadeprojekt "På Sporet" holder til i Gladsaxe bokseklub og er henvendt unge drenge med masser af energi og knap så meget at lave – drenge, som normalt har svært ved at tilpasse sig i hverdagen.
Nu samles de i stedet hver onsdag i bokseringen, og selvom projektet stadig er i sin spæde opstart, så har det allerede vakt interesse hos de unge, fortæller boksetræner Johnny Petersen.
 
Det hårdtslående projekt fortsætter året ud, og har modtaget støtte fra det kriminalpræventive kontaktudvalg, ligesom der også er søgt om tilskud fra udviklingspuljen til indkøb af udstyr.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Gang i amtets budgetforhandlinger
Det er ikke kun Gladsaxe Kommune, der har gang i budgetforhandlingerne.
Også i Københavns Amt begynder taljongleringen.
Administrationen har lavet et budgetforslag, som nu skal behandles i de enkelte udvalg frem til den 12. oktober, hvor Amtsrådet skal vedtage budgettet endeligt.
 
Amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen siger: "Det administrative budgetforslag indeholder de mange gode planer, der hidtil har været enighed om i Amtsrådet. For eksempel på kræftområdet og handicapområdet, gymnasium, skole, boforbedringer for handicappede og en væsentlig miljøindsats.
 
Amtets budget er på omkring 11 millarder kroner.

Lokalplan sikrer boliger til psykisk udviklingshæmmede
To indsigelser fra naboerne i forbindelse med byggeriet af boliger til psykisk udviklingshæmmede på Elledalen i Stengård kvarter bliver nu imødekommet politisk.
Hvis bygningerne en dag skal anvendes af andre, eksempelvis psykisk syge eller narkomaner, så skal naboerne først høres, lød den ene indsigelse.
 
Den anden går på antallet af parkeringspladser, hvor politikerne i økonomiudvalget er positivt stemte overfor beboernes ønske om flere pladser.
Det bliver dog socialudvalget, der som bygherre i sidste ende kommer til at tage stilling til netop det problem.


Fakta om brug af videoafhøringerne
Landsretten afviser, at de videoafhøringer politiet har foretaget af børn fra Mosen i Høje Gladsaxe må bruges i den verserende retssag mod en tidligere pædagogmedhjælper.
Begrundelsen er, at Højesteret i maj måned afsagde en kendelse i en lignende sag, der nu danner præcedens for denne sag.
 
Højesteret brugte følgende begrundelse for at videoafhøringerne ikke måtte bruges:
"I den foreliggende sag blev der ikke givet tiltalte lejlighed til forud for videoafhøringerne af barnet at drøfte sagen med den advokat, der som hans repræsentant skulle overvære afhøringen fra monitorrummet. Der blev heller ikke givet ham lejlighed til efterfølgende sammen med advokaten at se videooptagelsen hos politiet, og der har således heller ikke været mulighed for inden for kortere tid efter den første afhøring at foretage en genafhøring som tiltalte måtte have ønsket."
 
Ifølge de nuværende regler skal den sigtede have lov til at følge videoafhøringerne sammen med sin advokat i monitorrummet. Men hvis videoafhøringerne er foretaget før reglen blev indført, kan de stadig bruges som bevis, selv om den tiltalte ikke fulgte afhøringerne i monitorrummet. Det kræver så blot, at de andre, ovenstående krav er opfyldt.