Torsdag den 31. august


Tidligere pædagogmedhjælper frifundet i Mosen-sag
Det endte med frifindelse af den tidligere pædagogmedhjælper, der sidste år i retten i Gladsaxe blev dømt for anden kønslig omgang end samleje med otte børn fra børneinstitutionen Mosen i Høje Gladsaxe.
Den 23-årige ankede dommen til Østre Landsret, der i går frifandt ham fuldstændig.
Begrundelsen var, at der ikke var andre beviser end forældrenes vidneudsagn, og det var ikke nok til at dømme manden.
 
Under domsafsigelsen var de berørte parter følelsesmæssigt stærkt påvirkede.
Da dommen var faldet, sprang lettelsens tårer frem i øjnene på den 23-årige samtidig med, at en mor begyndte at hulke højlydt.
Inden dommen sagde den nu frifundne, at ingen kunne forestille sig, hvordan det var at være ham. Han håbede, retfærdigheden ville ske fyldest, så han og hans familie kunne komme videre efter to års mareridt.
 
Thomas Rørdam byggede både sit forsvar af den 23-årige mand på principielle og konkrete argumenter.
Han mente, det ville være i strid med menneskerettighederne, hvis manden alene blev dømt på forældrenes vidneudsagn om børnenes forklaringer. Når der ikke havde været en forsvarer til stede, ville det ikke engang kunne gå, hvis afhøringerne var foretaget af politiet.
Med henvisning til ph.d. og adjunkt ved Psykologisk Institut i Aarhus, Dorthe Berntsens, gennemgang af international forskning i børns troværdighed, argumenterede han også for, at børn godt kan digte om ubehagelige oplevelser og tage spørgerens mistanke til sig.
"Der er flere eksempler på ledende spørgsmål, hvor forældrene har spurgt om den 23-årige har gjort sådan og sådan", sagde Thomas Rørdam i retten. Han henviste blandt andet til, at en mor ud i den blå luft havde spurgt sit barn om, den 23-årige havde stukket en gren op i numsen på ham.
 
Ud over de generelle betragtninger, som Thomas Rørdam i sig selv mente kunne frifinde den 23-årige, såede han også tvivl om hver enkelt af de konkrete anklager. Eksempelvis påpegede han, at et barn havde sagt, at den 23-årige havde vist sin bagdel til ham selv og en anden dreng. Men denne anden dreng kom ikke med samme anklage.
 
I sin procedure argumenterede anklageren, Peter Varming, for, at forældrenes vidneudsagn var tilstrækkelige beviser til domfældelse. Det byggede han blandt andet på, at flere forældre havde taget notater om deres samtaler med børnene, at de havde fået instrukser om, hvordan de skulle tale med børnene, og at de alle ønskede, at børnene ville sige, der ikke var sket dem noget.

Lærerforening: Beskedent budgetforslag
Udgangspunktet for de igangværende budgetforhandlinger, borgmesterens budgetforslag, er alt for beskedent, når det gælder folkeskoleområdet, mener Gladsaxe Lærerforening.
Den kommunale kassebeholdning er større end forventet, og den nye aftale om kommunernes økonomi giver en låneramme på op til godt 2 mia. Alligevel er der ikke nok initiatív i budgetforslaget for folkeskolen, mener lærerforeningens formand, Henrik Poulsen.
 
Lærerne ønsker, kommunen benytter den gunstige økonomiske situation, til at rette op på nogle af de følgevirkninger, besparelserne efter lærernes mening har betydet for folkeskolen.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Protester mod øget trafik
Beboerne på den del af Klausdalsbrovej, der ligger mellem Buddingevej og Buddinge Hovedgade, føler sig stærkt generet af det sidste års øgede trafikmængde på strækningen.
Først kom der flere hundrede nye arbejdspladser i forbindelse med Sophus Berendsens nye hovedsæde og siden flyttede buslinie 43 rute, så den også kørte ad Klausdalsbrovej.
 
Det er for meget trafik, mener beboerne, der nu har protesteret til Gladsaxe Kommune.
Dér kan man ikke umiddelbart stille noget op, men vil på et møde senere på året opfordre HT til at flytte rute for linie 43, så den kører omkring Buddinge rundkørsel i stedet for Klausdalsbrovej.

Grønland – Gladsaxe, tur/retur
15 grønlandske skolelever skifter fra på mandag postnummeret 3921 Narsaq ud med 2860 Søborg.
For første gang arrangerer de to venskabsbyer Gladsaxe og Narsaq udveksling af skoleelever. De unge grønlændere indkvarteres privat hos Gladsaxefamilier i 7 uger, frem til slutningen af oktober. Og de skal bl.a. følge de jævnaldrende danskeres skolegang, ligesom der er planlagt forskellige arrangementer i forbindelse med udvekslingen.
 
Én af de unge Gladsaxe-elever der har meldt sig som vært, er den 12 årige Kikki Palsby fra Vadgård Skole. Hun får besøg af en 13 årig pige, og sammen skal de bl.a. til Jylland og en tur i Tivoli i København.
Til næste år er det så Gladsaxe-elevernes tur til at besøge Narsaq, og dén tur bliver efter al sandsynlighed til april.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Forlader forestilling før premieren
Kun få dage før premieren på Gladsaxe Teaters "Showtime", har instruktøren, Emil Korf Hansen valgt at trække sig fra forestillingen. Årsagen er åbenlyse uoverensstemmelser mellem instruktøren og holdet bag forestillingen om intentionen med stykket, siger teaterdirektør Flemming Enevold til Morgenavisen Jyllands Posten.
 
I stedet har stykkets manuskriptforfatter, Adam Price, nu overtaget instruktionen, og dermed ansvaret for den sidste finpudsning før premieren i morgen aften.
 
Vi har meget mere om forestillingen "Showtime" i Nyhedsmagasinet fredag.

Trofaste bloddonorer
Antallet af bloddonorer i Danmark er på ti år faldet med 100.000, og på de fleste sygehuse mangler de lige nu donorblod.
Men i den lille blodbank på Amtssygehuset i Herlev er tendensen lige modsat.
"Så sent som i dag har vi fået fire nye donorer, og vi regner med at komme op på flere tapninger i år end sidste år" siger Nina Tuxen fra blodbanken på KAS Herlev.
Her har man nu ca. 700 donorer, og det er især de unge der er interesserede i at give blod - f.eks er mange gymnasieelever faste leverandører i blodbanken.
 
"Vi er et meget lille tappested og har kun åbent én gang om ugen. Det betyder, at vi er i meget nær kontakt med vores donorer, og derfor føler de måske også lidt mere tilknytning og forpligtelse til at komme" siger Nina Tuxen til Nyhedsmagasinet.