Fredag den 4. august


Kommunen snydt af annoncesælgere
En række af landets store kommuner figurerer i øjeblikket på en internetside, de slet ikke har lyst til at stå på.
Et firma, der reklamerer med Danmarks største erhvervsopslag med mere end 450.000 annoncer, benytter sig af hurtigtsnakkende supersælgere, som ihærdigt forsøger at sælge annoncer i den nye IT-fagbog.
Men kommunerne føler sig snydt - de er nemlig blevet registreret, selvom de har sagt nej,
og har bagefter modtaget én eller flere regninger på mellem 4- og 10.000 kroner.
 
Det samme er nu sket i Gladsaxe, hvor informationschef Preben Sørensen i går, overrasket, kunne erfare, at også Gladsaxe Kommune optræder i den elektroniske fagbog – kommunen har nemlig aldrig bestilt nogen annonce i IT-bogen.
"Vi vil selvfølgelig nægte at betale en eventuel regning for annoncerne" siger han til Nyhedsmagasinet. "Der er ikke noget at hente i Gladsaxe".
 
Preben Sørensen har nu sendt et brev til det københavnske foretagende, hvori han forlanger at firmaet sletter alle annoncer for Gladsaxe Kommune fra IT-bogen.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra IT-bogens meget travle salgsafdeling.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

22 kældre oversvømmet
Gladsaxe slap tilsyneladende nådigt over det kraftige regnvejr onsdag meget tidlig morgen.
Det er ikke sikkert, at ejerne af de de 22 oversvømmede kældre i Søborg og Bagsværd-området er helt enige i den vurdering.
Men i forhold til Hillerød, hvor mindst 75 havde brug for hjælp til vandskader, så er de 10 gange Falck måtte rykke ud og de 12 gange Gladsaxe kommunes folk var ude at hjælpe til dog alligevel af mindre omfang.
 
Vagthavende hos Falck betegner vejret onsdag morgen som et mindre harmløst skybrud og de sidste assistancer er udført, mens der stadig kommer henvendelser til de kommunale vandfolk om følgeskader af de store regnmængder.
 
Flere steder er der trængt rødder fra store træer ind i kloakrørene, som forårsagede tilstopninger.
Ifølge maskinmester Poul-Erik Herup fra vand- og kloaksektionen i Gladsaxe kommune, så holdt overløbsbassinerne i bogstaveligste forstand vand, så der ikke er strømmet urenset kloakvand ud i eksempelvis Bagsværd sø.

Cykelkampagne med effekt
"Vi cykler til arbejdet". Sådan lød kampagneråbet sidste år fra Dansk Cyklistforbund og Dansk Firmaidrætsforbund, og det var et råb og råd, som blev fulgt af ikke færre end 56.000 landet over.
Til september starter kampagnen igen og den virker efter hensigten, mener projektleder i Dansk Cyklist Forbund, Morten Rasmussen.
 
"Vi fik 1.000 bilister omvendt til cyklister ved kampagnen i 1999 og omkring 50% af deltagerne bruger i dag cyklen mere end tidligere", siger Morten Rasmussen til Nyhedsmagasinet.
 
Under kampagnen sidste år blev der cyklet knap 6,5 mio. kilometer eller 114 kilometer pr. deltager.
Nye cyklister skal melde sig til kampagnen senest den 25. august.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Kritik af høringer
Endnu et forslag fra Gladsaxe Kommune er sendt til høring hos borgerne.
Det drejer sig om den nye affaldsplan for år 2001 til 2012.
Frem til den 15. september 2000 kan folk fra Gladsaxe henvende sig til kommunen, hvis de vil have medindflydelse på den måde, vi skal slippe af med vores tømte mælkekartoner, tomme tomatdåser og våde kartoffelskræller.
Men måske er proceduren med offentlige høringer, hvor de borgere, der vil, kan sætte sig ind i en sag og give deres mening til kende på skrift slet ikke god for demokratiet.
Det sætter cand. Oecon og Ph. D.-stipendiat Kasper Møller Hansen fra statskundskab på Syddansk Universitet i hvert fald spørgsmålstegn ved.
 
Ved traditionelle høringer mener han nemlig kun, det er Tordensskjolds soldater, eller borgere som har noget i klemme, der giver deres mening til kende.
I en kronik i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner slår han derfor til lyd for en helt anden form for Folkehøringer.
Ideen går ud på, at en gruppe borgere udvælges ved en repræsentativ stikprøve blandt alle borgere. De udvalgte borgere skal så modtage præcis, nuanceret og frem for alt objektiv information om emnet og diskutere det i grupper. Formålet er at skabe et rum, hvor særinteresser bliver sat til side, og der bliver sat fokus på at løse problemerne i stedet for at forhandle mellem særinteresser.
 
Metoden med folkehøringer er udviklet i USA og indtil nu kun brugt en enkelt gang i Danmark, nemlig i forbindelse med nogle omlægninger i sygehusstrukturen i Fyns Amt.
I senere udgaver af Nyhedsmagasinet bringer vi mere om de nye tanker om lokaldemokrati.
 
Borgere, der vil deltage i høringen om affaldsplanen kan hente hæftet med forslaget på biblioteket eller bestille den på Gladsaxe Kommunes affalds- og genanvendelseskontor.

Pilotprojekt til eksamen
Et nyt og yderst musikalsk samarbejde mellem Gladsaxe Teater og Københavns Amt skal for alvor stå sin prøve nu i aften.
Det Musikdramatiske Væksthus" er en ny musicalskole for særligt talentfulde unge, med mod på større udfordringer end dem, de normalt kan få på eksempelvis de kommunale musikskoler.
250 var til optagelsesprøve, og kun 20 elever slap gennem nåleøjet.
 
I aften er der så premiere på holdets afgangsforestilling, Stephen Sondheims musical "Into The Woods", men forud ligger 8 måneder med undervisning og prøver i Væksthuset på Gladsaxe Teater.
 
Det Musikdramatiske Væksthus er et pilotprojekt til 800.000 kroner, financieret af Københavns Amts udviklingspulje, og formålet er at skabe en professionel ramme for unge talenter.
Til efteråret bliver det besluttet, om amtet også i fremtiden vil bakke økonomisk op omkring den nye musicalskole.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Forældre kan hjælpe børnehaveklassebørn med sociale færdigheder
De første skoleår handler ikke kun om ABC og 123.
Det er også meget vigtigt, at børnene lærer at forstå kropssprog og aflæse hinandens signaler, vurderer skoleinspektøren på Mørkhøj Skole, Birgitte Ledertoug.
Og forældrene kan ikke kun hjælpe deres børn med de første bogstaver.
De kan også lære dem at aflæse andres signaler.
 
Hvis de ser TV sammen med børnene, og der optræder en sur eller glad mand, kan forældrene for eksempel spørge børnene, hvordan de tror, han har det, foreslår Birgitte Ledertoug.
 
Tirsdag i næste uge er første skoledag for de fleste af Gladsaxes nye børnehaveklasseelever.
I år begynder i alt 695 i folkeskolerne.