Torsdag den 14. December


Usædvanlig mild dom i drabssag fra Buddingevej

En 30-årig mand fra Gladsaxe er blevet idømt fire års fængsel for drabet på sin nabo. En meget usædvanlig dom, der ligger langt under den normale strafferamme for drab.
Drabet skete i ét af byens mest belastede boligområder, Buddingevej 203, et værested for sindslidende, alkoholikere og narkomaner.
Den nu afdøde, en 27-årig mand, opsøgte i juni sin nabo på Buddingevej. Med sig havde han en økse, og da han ikke blev lukket ind i lejligheden, smadrede han en rude ved siden af døren i forsøg på at komme ind. Men den nu dømte stak en brødkniv gennem ruden og ramte manden lige i hjertet.
 
Den 30-årige er nu idømt fire års fængsel for drab. Og den milde dom er helt klart begrundet i, at den dømte har været udsat for forfølgelse fra den, som han bagefter slog ihjel, mener kriminalinspektør Palle Sanvig fra Gladsaxe politi

Forslag til affaldsplan vedtaget

Der blev diskuteret affald i hele tre kvarter på Gladsaxe Rådhus onsdag aften, da kommunens efterhånden berømte forslag til Affaldsplan 2001 – 2012 fik det blå stempel af Gladsaxe Byråd.
Der har været stor interesse for den nye affaldsplan, som har været til offentlig debat fra den 15. juni til 15.september. I den periode er der kommet 24 høringssvar med 66 forslag til, hvad man kan gøre for at formindske mængden af affald.
"Hvis affaldsplanens intentioner skal virkeliggøres, så er det altafgørende, at inddrage borgerne og virksomhederne helt konkret – ellers bliver det en fiasko", sagde formanden for Teknik- og miljøudvalget, Tove Eckhardt på byrådsmødet.
 
Og der går ikke mange uger før en række af de nye tiltag skal afprøves i praksis.
De første aktiviteter bliver nemlig sat i gang umiddelbart efter årsskiftet, afslørede Tove Eckhardt.
Indsamlingen af storskrald skal udvides, så pap i indsamles til genanvendelse, nu i alle etageejendomme. Genbrugsbeholderne til glas og papir bliver skiftet ud, ligesom Gladsaxe skal være med i et forsøg med indsamling af husholdningsaffald til bioforgasning.
 
Sidstnævnte tiltag gav anledning til en længere debat i byrådssalen onsdag aften. Som vi tidligere har fortalt i Nyhedsmagasinet, så skal ca. 1.400 husstande i Gladsaxe fra januar til at sortere skraldet når det smides ud. Husholdningsaffald bliver nemlig sendt videre til et biogasanlæg, hvor det bliver omdannet til gas.
Der er bare dét, at skraldet skal køres helt til Herning for at blive bearbejdet. Og dét er ikke miljørigtigt, mener Enhedslistens Emilce Nielsen, som på byrådsmødet foreslog, at Gladsaxe ikke deltager i biogasforsøg, hvis affaldet skal transporteres helt fra Sjælland til Jylland. Ændringsforslaget var til afstemning og blev forkastet. Kun Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Emilce Nielsen selv stemte for, mens et flertal i byrådet, Socialdemokratiet, SF og de radikale mente, at det er i orden at sende affaldet omkring Herning, indtil man kender værdien af bioforgasning. På et senere tidspunkt kan det blive aktuelt at etablere et biogasanlæg på Sjælland, hvis forsøget viser sig at være en succes.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Følgegruppe med i svømmehalsplanlægning

Der var dyb skuffelse hos et par af de mulige deltagere, da en følgegruppe omkring arbejdet med den nye svømmehal i Bagsværd ikke blev til noget.
Både sportens organisation i Gladsaxe, FIG, og beboerbestyrelsen i Værebro Park ville gerne have været med i planlægningsfasen og var derfor godt mugne over den manglende følgegruppe.
Men muggenheden og skuffelsen kan godt blive pakket ned, for på sit møde tirsdag besluttede kultur-, fritids-, og idrætsudvalget nemlig alligevel at etablere følgegruppen.
 
Udvalgets formand, socialdemokraten Peter Nielsen, siger til Nyhedsmagasinet:
"Sidste vi havde sagen oppe, kunne vi ikke blive enige om, hvem der skulle deltage, så vi droppede tanken helt. Men efter henvendelser fra FIG og Værebro Park, der begge ytrede dyb skuffelse over den manglende følgegruppe, så har vi vedtaget alligevel at etablere den".
 
Ud over repræsentanter fra Værebro park og FIG, så vil også Bagsværd Grundejerforening og Værebro skole deltage i følgegruppearbejdet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Muligt at slippe for bøder

Det koster 500 kroner, hvis man får en bøde for at glemme sikkerhedsselen eller køre uden cykellygte.
Men i nogle tilfælde lader politiet færdselssynderen gå uden at kræve penge. Når en betjent tilfældigt opdager en forseelse, skal han nemlig selv skønne, om det er nok med en påtale eller om lovovertræderen skal have en bøde.
 
"Hvis betjenten mener, en påtale er nok til at få den pågældende til at forstå, at reglerne skal overholdes, klarer vi det i hverdagen ved hjælp af en påtale", siger politikommissær Kim Svenningsen, der er daglig leder i ordenspolitiet i Gladsaxe.
 
Kun i de målrettede kontroller er stort set alle overtrædelser ensbetydende med en bøde.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Sensommer i december

Hvis vi ikke får en hvid jul, kan det være, vi får en grøn jul.
Vejret arter sig i hvert fald meget mærkeligt, fortæller Jens Hæstrup, der er naturvejleder i Københavns Amt.
"Det er faktisk ikke vinter, det er sensommer. Jeg har lige været ude og gå ved Bagsværd Sø, og da var det næsten som at gå en septemberdag", siger han.
Ved Bagsværd Sø kan man både se blomstrende haremad, blomstrende storkenæb, nyudsprungen ahorn og blomstrende bjørneklo.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet