Torsdag den 21. December


Utilfredshed med krav om lukning af renserier

Dansk Renseriforening er utilfredse med Gladsaxe Kommune, der er parat til at lukke fem renserier på grund af for høje koncentrationer af perchlor, eller tetra-chlor-ethylen, som det også kaldes.
Formanden for foreningen, Niels Ole Mikkelsen mener nemlig, sundhedsfaren er vurderet på et forkert grundlag.
"Man bruger tal som slet ikke hører hjemme i sammenhængen. Det er forkert", siger han til Nyhedsmagasinet.
 
Perchlor er sundhedsskadeligt og mistænkt for at fremkalde kræft. Det er Embedslægeinstitutionen i Københavns Amt, der har bedt Gladsaxe Kommune om at gribe ind, fordi der siver for meget perchlor op i lejlighederne over renserierne.
 
Men den grænseværdi, embedslægen har brugt til vurderingen, er mere end 250.000 gange lavere end den grænseværdi, arbejdstilsynet bruger til at vurdere hvornår, det er forbudt at arbejde på grund af perchloren.
"Man har taget et tal fra lov om forurenet jord, og det bruger man så på virksomheder i drift", siger Niels Ole Mikkelsen.
Embedslægen siger, at indholdet af perchlor i de nærliggende lejligheder skal være mindre end 0,0002 milligram pr. kubikmeter, mens arbejdstilsynet accepterer op til 70 milligram pr. kubikmeter.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Underskriftsindsamling mod planer for Søborg Torv

Beboere ved Søborg Torv er så utilfredse med de nye planer for torvet, at de har stemt dørklokker og været på gaden for at indsamle underskrifter.
I tirsdags udløb fristen for at komme med forslag eller indsigelser mod kommunens forslag til lokalplan for Søborg Torv. Forslaget indebærer en totalrenovering og et helt nyt udseende til torvet.
Der er kommet i alt 11 svar, fortæller byplanchef Henrik Elming.
 
Der er f.eks. utilfredshed med arkitekternes forslag om at fjerne nogle af de grønne arealer til fordel for nye parkeringspladser. En række borgere er endda så utilfredse, at de har lavet en underskriftsindsamling.
I svar-bunken findes også alternative forslag til parkeringspladser, som ikke går ud over de grønne områder, bl.a. etageparkering.
I lokalplanforslaget til det nye Søborg Torv er der også planer om at flytte busstoppestederne, og det har Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, der også omfatter HT, udtrykt betænkelighed overfor.
Og også det lokale Nord Taxa har gjort indsigelse, hvad angår taxa-holdepladser.
 
De 11 tilkendegivelser skal nu fordeles, så Teknik- og miljøudvalget tager sig af svar der har at gøre med den trafiktekniske del af sagen, mens Økonomiudvalget skal behandle de svar, der har direkte relation til lokalplanforslaget.
Og det bliver formentlig først engang til februar, Gladsaxe Byråd skal tage endelig stilling til Søborg Torvs fremtid.
Og her kan alt stadig ske – måske droppes forslaget eller også gennemføres arkitekternes forslag uden ændringer, eller også ender det med en løsning lige midt imellem, siger byplanchef Henrik Elming.

Ingen sparekrav bag omstrukturering af social- og sundhedsforvaltningen

Omstruktureringen af social- og sundhedsforvaltningen i Gladsaxe Kommune sker ikke for at spare penge.
Det understreger vicekontorchef Jan Duckert, der har været med i strukturgruppen.
"Men det kan være, at der bliver sparet penge, hvis flere aktiverede kommer i arbejde", siger han.
 
Omstruktureringen betyder blandt andet, at der bliver fire afdelinger i stedet for de nuværende seks. Samtidig skal der skæres ned i antallet af mellemledere, og de menige medarbejdere skal have mere kompetence.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Tilsynsråd ind i forureningssag

Gladsaxe Kommune afgiver urigtige oplysninger, tilsidesætter sin vejledningspligt og tiltager sig en kompetence, som kommunen ikke har.
Det mener anpartsejerne af ejendomme på Tobaksvejen i Søborg.
 
Sagen går tilbage til 1988, hvor der foretages en miljøundersøgelse af nedlagte farve- og lakindustrigrunde – den indbefatter mere end 160 dokumenter og endnu et er på vej, idet anpartsejerne har bedt Tilsynsrådet kigge nærmere på sagen.
Den handler i sin mest enkle form om, hvor vidt grundene er udlagt som affaldsdepoter, altså er forurenede, eller om de ikke er.
 
Københavns amt, der er miljømyndighed på dét område, vurderer, at grundene er forureningsfri, og det har fået industrigiganten Velux til at investere i ejendommene.
Men Gladsaxe Kommune er ikke enig med amtet og vurderer, at der er tale om en forurening.
Det har de to offentlige instanser så skændtes om siden starten af 90erne, og det gør de stadigvæk.
I næste omgang er det så op til Tilsynsrådet at vurdere, hvem, der har ret og uret.

Nyt navn til børneinstitution

Børn og voksne i Værebro børnehave kan godt begynde at finde papir og saks frem.
Det handler hverken om juleklip eller kravlenisser, men derimod noget så brugbart som et nyt navneskilt til postkassen.
Værebro børnehave har indenfor en kort periode fået helt nyt ind- og udvendigt image.
Og nu skifter institutionen på Værebrovej navn til Børneinstitutionen Poplen.
 
Det nye navn trådte i kraft tirsdag aften, umiddelbart efter årets sidste møde i børne- & undervisningsudvalget.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet