Fredag den 22. December


DF foreslår vejledende folkeafstemning i Gladsaxe

Gladsaxe-borgerne skal til næste år tage konkret stilling til spørgsmålet om et flygtninge- indvandrerstop, hvis det står til Dansk Folkeparti.
"Vi synes, der er nogle tiltagende problemer med vold specielt omkring Høje Gladsaxe, og det vil vi godt til livs på flere måder. Derfor vil vi til januars byrådsmøde foreslå en vejledende folkeafstemning i Gladsaxe kommune, hvor vi simpelthen spørger borgerne, om de ønsker flere flygtninge- indvandrere i Gladsaxe", siger Klaus Kjær, medlem af Gladsaxe Byråd for Dansk Folkeparti.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Renseriejere skal betale for ny miljøviden

Det er renseriejerne i Gladsaxe, der sidder tilbage med Sorteper i sagen om høje koncentrationer af perchlor i lejlighederne over renserierne.
Selv om det er helt ny viden, at renserierne forurener så meget, at de skal lukkes, får renseriejerne ingen kompensation.
"Miljøbeskyttelsesloven giver ikke mulighed for at give kompensation, og det er utrolig uheldigt, at vi er kommet i en situation, hvor vi truer små virksomheder på denne måde, men vi har ingen anden udvej", siger miljøchef i Gladsaxe Kommune, Carsten Sølyst til Nyhedsmagasinet.
 
Hverken renseriejere eller miljømyndigheder har været klar over, at renserier i drift kunne skabe miljøproblemer i nabolejlighederne. Derfor kunne kommunen, der skal føre tilsyn med renserierne, heller ikke gribe ind tidligere.
"Det er helt nyt for os", siger Carsten Sølyst.
 
Fem af Gladsaxes renserier skal indstille driften første februar, kommunens sjette renseri får en lidt længere frist, fordi udslippet af perchlor er lavere.

Boligbyggeri til sindslidende stævnes ikke

Intet nyt kan som bekendt godt, engang imellem, være godt nyt.
Det gælder i hvert fald for dem, der støtter opførelsen af boliger til sindslidende på Buddinge Hovedgade 111.
Det er Gladsaxe Kommune, der står for byggeriet, og i kommunen var det frygtet, at en stævning ville stoppe det midlertidigt. Men den frygt har indtil nu vist sig ubegrundet.
Naboer til byggeriet har ellers hyret en advokat til at se nærmere på en servitut på grunden tilbage fra 1942, der kun tillader opførelse af fire boliger, og bygherren er nu i gang med at opføre syv boliger.
 
De juridiske spidsfindigheder er så mangfoldige, at også kommunen har hyret en ekstern advokat til at se på sagen.
Men endnu er der ikke modtaget nogen stævning og det tolkes positivt af socialudvalgets formand, Erling Schrøder: "Nu håber vi at kunne holde rejsegilde som planlagt i januar og få hele byggeriet færdig i eftersommeren".
 
Gladsaxelistens Kurt Loftkjær har ligesom naboerne tidligere forsøgt at få byggeriet stoppet med øjeblikkelig virkning via en klage til Naturklagenævnet.
Det skete udfra en vurdering af, at lokalplanen for området ikke levner plads til de nye boliger.
Nævnet har ikke taget endelig stilling, blot forholdt sig til, om klagen gav grundlag for opsættende virkning, men det fandt nævnet ingen grund til.

Skole i chok efter hærværk

Hærværk er ikke just hverdagskost på Bagsværd skole.
Derfor kom det som et chok da skolen i denne uge, i løbet af kun få døgn, og hele to gange, blev offer for groft hærværk, fortæller tekniske serviceleder Per Sonne.
"De havde knust seks ruder, hvoraf tre var af hærdet glas, og det så forfærdenligt ud. De havde kastet sten og brædder igennem ruderne, ja sågar brugt det julettræ, som vi havde stående oppe på taget", fortæller Per Sonne.
 
Det kommer til at koste omkring 10.000 kroner, som skal betales ud af den daglige vedligeholdelse, at få udskiftet de knuste ruder.
 
Allerede tirsdag blev Bagsværd skole igen udsat for hærværk – denne gang bedrevet af to unge drenge, der havde fornøjet sig med at male grafitti på væggene i skolens bygning E.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Fløde og undertøj hitter

Hvornår spiser vi danskere flest hjemmelavede pizzaer, og hvornår på året bliver der drikket færrest pilsnerøl, hvornår stiger forbruget af taxakørslen med hele 89%, og så den nemme, hvornår stiger forbruget af kondomer med 65%?
Svaret på samtlige spørgsmål er december måned, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.
 
De færdiglavede pizzaer spiser vi, fordi vi ikke gider eller har tid til selv at lave mad.
Det almindelige pilsnerøl bliver ersattet af stærkt øl og andre alkoholiske drikke.
Og det ekstraordinært store forbrug af kondomer må tilskrives julefrokosterne.
Overraskende viser undersøgelsen også, at vi, trods den travle tid, går 72% mere i teater og koncerter.
Vi bruger massr af penge på ænder, piskefølde, rødkål og champagne i december, til gengæld falder salget af maling med en fjerdel – vi gider simpelthen ikke gøre-det-selv i julen.
Kvinder bliver udstyret med 73% mere undertøj og salget af strømper til mænd mere end fordobles i denne måned.
 
Undersøgelsen bygger på oplysninger fra 3.000 husstande.


Nyhedsmagasinet er tilbage igen onsdag den 3. januar

Glædelig jul & godt nytår