Torsdag den 7. December


Ro i Mørkhøj

Beboerne i Mørkhøj kan igen ånde lettet op efter et halvt år præget af hærværk og tyverier.
Politiet har nu rejst sigtelser overfor 13 personer i alderen 13 til 20 år – de er sigtet for at stå bag sammenlagt 67 forhold i Mørkhøj-området. Kriminaliteten er begået indenfor en rimelig kort periode mod bl.a. fritidshjem, skoler, og garager samt biltyverier.
"Der har været nogle hovedmænd, en kerne af personer, som har været forgangsmænd", fortæller kriminalinspektør Palle Sanvig.
 
Siden marts måned har Mørkhøj været hårdt ramt af kriminalitet, men i dag er der altså igen fred og ro i Mørkhøj og kriminaliteten er faldet betydeligt.
 
Det retslige og sociale efterspil er dog ikke slut endnu. Nogle af sagerne går til socialforvaltningen, det er forhold begået af unge under den kriminelle lavalder.
Og for de ældste af de sigtede venter et decideret retsligt efterspil.

Medarbejdere vil forebygge vold på Kagsåhuse

Medarbejderne på Gladsaxe Kommunes botilbud for voksne alkoholikere vil have hjælp til at tackle problemerne med voldelige beboere, der kan gå amok, når de har drukket for meget.
Derfor har de søgt penge til et undervisningsprojekt, hvor medarbejderne skal lære at forebygge vold. Blandt andet ved at tyde kropssprog og skabe et miljø, der giver beboerne en lidt længere lunte.
 
Medarbejderne har søgt 100.000 kroner, så de kan få skræddersyet et kursus i voldsforebyggelse med hjælp fra Center for konfliktforskning.
Det er Socialt Udviklingscenter, der i givet fald skal bevilge pengene, men byrådet i Gladsaxe skal sige god for projektet. Første skridt mod den godkendelse blev givet i går med et nik fra Socialudvalget.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Uenighed om budget og finanser

Venstre og Konservative sagde forleden i økonomiudvalget nej til en finansieringsmodel, der langt hen ad vejen betalte for både en renovering af rådhuspladsen i Gladsaxe, fliser i Bagsværd og nye skolelokaler i Mørkhøj.
Det er en noget firkantet holdning fra de to partier – det gav borgmester Ole Andersen i hvert fald udtryk for i gårsdagens Nyhedsmagasin.
Men sådan hænger sagen ikke sammen, siger venstremanden Bjarne Rasmussen:
"Der var på samme dagsorden en sag om manglende sygedagpengerefusion på 5,6 mio. kroner, penge, der blev foreslået skulle tages af kommunekassen. Vi er med i budgetforliget for at holde øje med regnskabet og vil ikke gå med til bare at fylde op fra kassen. De 5,6 mio. skal også finansieres indenfor budgettet."
 
Begge sager, altså både renoveringsprojekterne og sygedagpengerefusionen, blev taget af dagsordenen efter uenigheden, men begge sager dukker snart op igen til fornyet behandling.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

For lidt sygdom koster

En sag om sygedagpengerefusion og et minus 5,6 mio. kroner på det kommunale regnskab i Gladsaxe kunne være undgået, i hvert fald delvis.
Baggrunden er, at det i år blev muligt for offentlige arbejdsgivere, i lighed med private, at få refusion for udbetalte sygedagpenge ud over to uger.
Da den mulighed skulle indregnes i dette års kommunale budget, overså økonomerne to ting:
-Dels, at der kun kan fås refusioner for arbejdsdage, som der er knap 250 af, og ikke for kalenderdage, som der jo er 365 af.
-Dels, at de kommunalt ansatte er mindre syge, og er det i kortere tid, end beregnet, hvilket igen betyder, at der har skullet betales mere reel løn og ikke sygedagpenge refunderet fra staten.
 
Som det ser ud lige nu, så er de kommunalt ansatte i Gladsaxe i år mellem 5 og 7.000 dage mindre syge end i 1998.
Det sidste hører til de mere uberegnelige faktorer, der i sig selv er et positivt tegn, men som altså i denne sammenhæng giver en manko på det kommunale regnskab.

Billigere stillingsannoncer

Småt er godt.
Sådan lyder det nye motto på Gladsaxe Rådhus, i hvert fald når det gælder stillingsannoncer.
Der skal spares på annoncebudgettet, og forvaltningerne opfordres til at spare på gloserne når de indrykker annoncer, og i stedet prøve med mindre annoncer, der henviser til kommunens hjemmeside på internettet.
Det er altså ikke længere de store prangende stillingsannoncer der skal lokke nye medarbejdere til Gladsaxe Kommune
I denne uge efterlyser Central- og skatteforvaltningen eksempelvis en skatterevisor i nyhedsmagasinet Danske Kommuner med en stillingsannonce på to linier, der henviser til henholdvis den kommunale hjemmeside eller et telefonnummer til forvaltningen for yderligere information. Annoncen fylder en kvart side og har kostet 3.600 kroner, hvor en halvsides annonce i bladet ville have kostet 6000 og en hel side 10.300 – uden moms.
 
"Det handler selvfølgelig om at spare hvor der spares kan, men samtidig er det også en konsekvens af, at flere og flere mennesker har adgang til internettet og bruger nettet når de søger job", siger Gladsaxes informationschef Preben Sørensen. "Der er tit for mange selvfølger i en jobannonce, som man i stedet med fordel kan føje til på den kommunale hjemmeside. En skatterevisor ved jo til eksempel godt, hvad jobbet handler om, mener Preben Sørensen.
 
Der er ikke lavet nogen statistik over, hvor mange penge der er brugt til annoncer i år i forhold til tidligere, men den nye annonceform har formentlig allerede sparet kommunen for penge.

Efterlysning: Musketerer!

Hvis man har hang til fægtning, flotte kostumer og korsang, så er det nu, man skal slå til.
Gladsaxe Teater søger nemlig statister til forårets store musical "De 3 Musketerer".
Krav: Man skal være mand, have en god sangstemme og gerne korerfaring. Derudover er det en fordel, hvis man har erfaring med sport, dans eller fægtning.
 
Hvis man er interesseret, så skal man være hurtig. Sidste chance for tilmelding er allerede i næste uge, den 15. december, hvorefter der er optagelsesprøver.
Hvis man slipper igennem nåleøjet, skal man være parat allerede fra den 9. januar, hvor prøverne starter.
Statistjobbet er ulønnet, så det er lysten der driver værket.
 
"De 3 Musketerer" får premiere på Gladsaxe Teater den 17. marts.
Den er skrevet af Adam og James Price, og på rollelisten er blandt andre Søs Egelind, Jes Ingerslev og Kristian Boland.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet