Onsdag den 2. februar


Ingen direkte fyring efter kritisk rapport om socialforvaltning
Der blev ikke tale om fyring på gråt papir af de to topchefer i Gladsaxe Kommunes socialforvaltning, da økonomiudvalget i går diskuterede konsekvenser af den stærkt kritiske konsulentrapport om socialledelsen.
Men udvalget giver i en pressemeddelelse udtryk for, at de to chefer ikke vil være i stand til at gennemføre de ændringer i forvaltningen, som efter udvalgets bedømmelse er nødvendige.
 
I stedet for den fyring, som flere politikere ellers havde spået, så bliver de to ledere nu tilbudt arbejde "i en anden funktion i kommunen", som det hedder. Det tilbud skal nu drøftes med de faglige organisationer.
 
Både socialdirektør Stig Kuhlmann og vicedirektør Kirsten Hove har skriftligt og mundtligt meddelt deres kommentarer til rapporten overfor økonomiudvalget, ligesom de to har begået en fælles udtalelse til rapporten.
Kommentarerne blev offentliggjort sent på dagen i går, og vi vender tilbage til socialledelsens replik i Nyhedsmagasinet i morgen.
Men allerede nu kan vi, ikke uventet i øvrigt, afsløre, at de to langt fra er enige med konsulenterne fra Lisberg.

Kollegianere står overfor millionkrav i edb-piratsag
P.O. Pedersen Kollegiet i Gladsaxe står sammen med tre andre kollegier overfor et tocifret erstatningskrav fra blandt andet musikbranchen.
De fire kollegier er koblet sammen i et computernetværk, der nyder godt af en gratis internetadgang via DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Via internettet har flere beboere hentet og ulovligt kopieret mængder af musik – i hvert fald ifølge brancheorganisationerne, der er fremme med erstatningstal i størrelsesordenen 57 mio. kroner.
 
Udover P.O. Pedersen, så er tre kollegier i Lyngby involveret i sagen. Det er Kampsax, Professor Ostenfeld og Bergsøe Kollegiet.
I Gladsaxe er desuden Nybrogård Kollegiet med i computernetværket, uden dog i første omgang at være inddraget i erstatningssagen.

Decentralisering af kompetencer i folkeskolen vedtaget i Børne- & Undervisningsudvalget
Et enigt Børne- & Undervisningsudvalgt har nu vedtaget spørgsmålet om decentralisering af kompetence og ansvar i folkeskolerne.
En decentralisering af kompetencerne vil betyde, at byrådet i fremtiden fastsætter budgetrammerne, og Børne- & Undervisningsudvalget træffer beslutning om bl.a. fordeling af timetallet for specialundervisning og minimumsreglerne for brugen af den øvrige elevtid. Men den konkrete anvendelse af de tildelte timer indenfor f.eks. specialundervisning og anvendelsen af vikarressourcer, får skolebestyrelserne på de enkelte skoler selv ansvaret for.
 
Decentraliseringen skal fungere som forsøg i to år, og i den periode vil Børne- & Undervisningsudvalget følge udviklingen på tæt hold, bl.a. vil de kræve løbende rapporter fra skolerne og skolebestyrelserne, fortæller udvalgets næstformand Lonny Hjort.
Først efter en to-årig periode tages der stilling til, hvorvidt decentraliseringen skal være permanent.
 
Formanden for Gladsaxe Lærerforening Henrik Poulsen har flere gange udtalt sig i stærke vendinger om den forslåede decentralisering, som han - med henblik på udviklingen på folkeskoleområdet - mener, vil gå ud over kvaliteten i skolerne.
 
Spørgsmålet om decentralisering af kompetencer og ansvar og nye mål og rammer for folkeskolen år 2000/2001 er på dagsordenen på byrådsmødet næste onsdag.

Ingen penge til at hæve broer på Hillerødmotervejen i år 2000.
Som man kunne høre i går i nyhedsmagasinet, er Gladsaxe Politi meget bekymret over de fem broer der går over Hillerødmotervejen. Broerne er simpelthen for lave, og resultatet er snesevis af lastbiler, der sidder fast under broerne.
I sidste uge registrerede politiet fire lastbiler der sad fast og den ene af gangene endte det med et færdselsuheld, hvor en bilist kørte op bag i en holdende lastbil.
Ifølge Gladsaxe Politi er det rent held at der endnu ikke har været dødsulykker og ifølge Vejdirektoratet ser det ud til at bilisterne må leve med risikoen endnu mindst et år.
 
Ifølge afdelingsingeniør Jørgen Laursen fra Vejdirektoratets broafdeling, blev der taget hul på sagen for flere år siden, med indledende undersøgelser om hvordan man skulle gribe det an. For tre år siden fandt man så ud af, at man enten kunne hæve broerne eller sænke vejen. Det sidste var en lille smule billigere, men Vejdirektoratet kunne ikke overskue konsekvenserne for trafikkanterne.
 
I øjeblikket er ingeniørfirmaet Carl Bro så ved at lægge sidste hånd på en rapport, der skal give et overblik over hvordan reparationerne indvirker på trafikken. Men selv med den rapport i hånden, kan man ikke komme i gang med arbejdet. Der er nemlig ingen penge!
Ifølge Jørgen Laursen kommer strengt nødvendige reparationer på Frederikssundsvejtunnelen, Fiskebækbroen og broer på Køgebugtmotervejen i første række .
Der er afsat i alt 175 millioner kroner til vedligeholdelse i år 2000 udtaler Jesper Damm fra Trafikministeriet til Nyhedsmagasinet, men altså ingen penge til broerne over Hillerødmotervejen.

Rævene i Gladsaxe Kommune skal ikke udryddes
Den senere tids megen mediebevågenhed omkring en art dødelig bændelorm der er fundet hos ræve, har gjort mange opskræmte. For hvordan skal vi forholde os til den lille røde fyr?
I Gladsaxe Kommune har vi rigtig mange såkaldte byræve, der kunne være potentielle bærer af den dødelige bændelorm.
Men i kommunens teknik- og miljøafdeling afventer man i øjeblikket, om man skal forholde sig anderledes end man plejer over for rævene Dog anbefaler de, at man er påpasselig overfor ekskrementer, ligesom sandkasser altid bør være overdækkede, når de ikke er i brug.
Et stort problem er ifølge teknik- og miljøafdelingen de mange mennesker der fodrer rævene, og altså tiltrækker flere ræve end området egentlig kan bære - og med større smitterisiko til følge.
 
Også kommunens naturvejleder Tina Flensburg er opmærksom på den dødelige bændelorm, når hun tager børnene med ud i naturen. De bliver indskærpet, at de ikke må røre ekskrementer og ikke stikke hovederne for langt ned i rævehulerne, men ellers opfordrer hun folk til at bruge sin sunde fornuft og ikke male fanden på væggen.
 
Hvis du vil have mere at vide om rævene, så har Dyrenes beskyttelse i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen udgivet en folder der hedder "Om at leve med byræve", og den kan rekvireres hos teknik- og miljøforvaltningen på
tlf. 39 57 59 05.

Gladsaxe bibliotekar for Rungstedlundprisen.
"Jeg tudede, så glad og overrasket blev jeg, da jeg fik at vide jeg havde fået prisen".
Den glade og rørte person det drejer sig om, er afdelingsbibliotekar på Gladsaxe Hovedbibliotek Liselotte Henriksen, og grunden er, at hun er årets modtager af Rungstedslundprisen på 25.000 kr.
Liselotte Henriksen hædres for en menneskealders utrættelige arbejde som formidler af kendskabet til Karen Blixen og hendes digtning.
 
Det er sket igennem 3 store udgivelser, som bl.a. registrerer den ellers uoverskuelige danske og udenlandske litteratur omkring Karen Blixens forfatterskab. Interessen stammer tilbage fra 1969, hvor Liselotte Henriksen som hovedopgave fra Biblioteksskolen lavede en bibliografi om Karen Blixen. Den blev udgivet i 77, og blev i 1988 fuldt op af en alfabetisk opslagsbog og i efteråret 99 kom så en 50 procent større og ny udgave af opslagsbogen.
 
Liselotte Henriksens næste opgave er at lave en engelsk udgave af den 360 sider store bog.
 
Prisen overrækkes på Karen Blixen Museet på forfatterens fødselsdag d. 17. april.

Kvindelig formand for fodboldfanklub stopper
Så er det slut med en kvindelig formand i den i forvejen temmelig mandsdominerede fodboldkultur, i dette tilfælde AB-tilhængernes egen klub, AB Forever.
Gitte Jørgensen har nemlig efter halvandet år på posten som formand valgt at trække sig.
På fanklubbens seneste generalforsamling blev i stedet valgt Thomas Gram, der var en af hovedkræfterne, da foreningen oprindelig blev dannet.
 
Gitte Jørgensen, der selv er aktiv boldspiller i AB og mor til to endnu mere aktive drenge i klubben, nåede i sin formandstid at sætte skub i flere nyskabelser indenfor fankulturen.
AB Forever nåede med hende at markere en skarp holdning mod racismen og volden, der præger flere fanklubber, samt at forsøge at gøre fodboldkampene på stadion til en oplevelse for hele familien.

Spillerkøb fik aktiekurs til at stige
Der var kontant afregning på børsen i går som reaktion på AB-indkøbet af Michael Johansen, der har skrevet en fire-årig kontrakt med Gladsaxe-klubben.
Aktien steg nemlig med hele 20% og gik således fra en kurs på 50 mandag til kurs 60 i løbet af tirsdagen.
Den lille spiller må siges allerede at have haft stor betydning for AB.
 
Da det så værst ud for fodboldaktieselskabet var kursen på 42 og da det var allermest grønt var kursen på 115.