Tirsdag den 22. februar


Problembørn skræmmer kommende elever væk
Kun 30 ud af 80 børn i skoledistriktet omkring Værebro skole har meldt sig til børnehaveklasse efter sommerferien.
"Vi er i gang med at undersøge, hvad der er blevet af de 50 andre – om de har søgt privatskole, venter et år med at få barnet i skole eller hvad der nu kan være årsag", siger skoledirektør i Gladsaxe kommune, Svend Erik Haase.
 
For bestyrelsen på skolen er der ikke den store tvivl om hvorfor; elevklientellet er simpelthen ved at være for tungt. Derfor søger forældre andre udveje, når børnene skal starte skole.
"Generelt drejer det sig om børn, som med baggrund i en skrøbelig og kaotisk familiær situation, har så store sociale og emotionelle problemer, at det ofte afføder negative livs- og skoleerfaringer. Det er børn, som har brug for megen individuel støtte og omsorg for at håndtere selv simple og hverdagsagtige faglige og sociale situationer uden at blokere følelsesmæssigt og dermed virke destruktive på arbejdsfællesskabet", skriver bestyrelsen bl.a. i et brev til politikerne.
 
Som nævnt i Nyhedsmagasinet i går, så har hver fjerde elev været psykologundersøgt eller er under observation for mulig psykologundersøgelse, og flere venter på at komme videre til anden institution eller foranstaltning.
Et faktum, der tilsyneladende afholder et flertal af forældrene fra at melde deres barn til den lokale skole.

Rørbombe i Søborg
Bombeeksperter fra Farum kasserne blev søndag tilkaldt til Mårvænget i Søborg efter fundet af en rørbombe.
Området blev afspærret og bomben røntgenfotograferet, inden den blev bragt til tekniske undersøgelser og siden sprængning på Farum kasserne.
 
Gladsaxe politi har indtil videre kun meget sparsomme oplysninger om den 10 cm lange rørbombe, der blev fundet tidligt søndag eftermiddag.

Millenium-oratorium søger om støtte til opførelse
Først fik de støtte fra År 2000 fonden til komposition af et stort millenium-oratorium. Og nu vil de også gerne have lov til at opføre værket ved 3 koncerter, bl.a. i Gladsaxe.
Gladsaxe Symfoniorkester har derfor søgt Folkeoplysningsudvalget om tilskud på små 100.000 kroner.
Projektets idé er at fejre årtusindskiftet, og formålet er at profilere symfoniorkesteret og Gladsaxe Kommune på kultursiden i Hovedstadsområdet.
Musikken til Millenium-oratoriet er komponeret af Ole Schmidt og Jørgen Gustava Brandt har skrevet teksten, og det er klar til ur-opførelse i Høje Gladsaxe Skoles festsal den 11. november.
 
Spørgsmålet om støtte er til drøftelse på Folkeoplysningsudvalgets møde onsdag aften.

Prestigefyldt pris uddelt
Sædvanen tro, skete det under højtidelige rammer, da den prestigefyldte Novo Nordisk Prisen blev uddelt i weekenden. Og bedømmelseskomiteens valg faldt i år på forskningsprofessor dr.med. Peter Aaby, der med prisen blev belønnet for et banebrydende arbejde, specielt vedrørende vaccination mod mæslinger.
 
Med prisen følger i alt 1 million kroner – en personlig del før skat på 250.000 kroner, og yderligere 750.000, som prismodtageren Peter Aaby selv disponerer over. De kan f.eks. bruges til nye forskningsinitiativer, nyt apparatur og laboranthjælp, og endelig giver pengene mulighed for studierejser til udlandet.

Lempelser af regler for sponsorstøtte rykker nærmere
Hvis en skole eller daginstitution i Gladsaxe fremover vil modtage gaver fra private virksomheder, så er det op til bestyrelsen det pågældende sted at afgøre, om det er iorden.
Det er i hvert fald det, Børne- & Kulturforvaltningen selv lægger op til, når principper for sponsorstøtte i dag skal diskuteres.
 
Hidtil har de politiske udvalg set på hver enkelt sag, når der er blevet søgt om dispensation for den gældende regel, der såre simpelt konstaterer, at Gladsaxe Kommunes institutioner slet ikke må modtage nogen som helst form for støtte.
 
De lempeligere regler skal godkendes i byrådet, førend de kan træde i kraft.

Haves: Penge – Søges: Idéer
Hvordan skal fremtidens foreningshus se ud?
Spørgsmålet kommer fra Lokale- og Anlægsfonden, der nu inviterer foreningerne til at deltage i en konkurrence om udviklingen af de fysiske rammer for foreningslivet i fremtiden.
Rammer, som ifølge Lokale- og Anlægsfonden regnes for meget vigtige, for at foreningslivet rigtig kan blomstre. For hvor der i øjeblikket er gode muligheder for at udøve aktiviteter, mangler der i høj grad lokaler til samværet før og efter aktiviteterne.
 
2,5 millioner rare kroner pr. hus ligger og venter på 3 til 5 foreninger, med lyst til at deltage aktivt i udviklingen af huset.
 
Ansøgningsfristen for deltagelse i konkurrencen er senest 15 maj.

Nye institutionsnavne
Fire børneinstitutioner i Gladsaxe får nye navne 1. marts.
Vuggestuen Sydmarken vil ikke længere være opkaldt efter vejen, men ønsker i stedet det mere poetiske Lærkebo.
To skolefritidsordninger på Enghavegård skole skifter fra SFO Enghavegård til SFO Enghaven og SFO Satellitten omdøbes til SFO Enggården.
Endelig skifter SFO Værebro, på skolen af samme navn, til det mere eksotiske SFO Pyramiden.