Torsdag den 24. februar


Næse til borgmester for inhabilitet
Gladsaxe Kommune har handlet ulovligt, ved i en årrække at have tildelt Gladsaxe Pigegarde et årligt tilskud, uden at kræve ansøgning eller regnskab, mener Tilsynsrådet for Københavns Amt.
Afgørelsen giver på flere punkter klageren, John Damm Sørensen fra Gladsaxelisten ret i hans kritik af kommunen.
 
Borgmester Ole Andersen tildeles i samme åndedrag en næse, for at have optrådt inhabilt med sin deltagelse i seks møder om pigegarde-sagen. Det skyldes, mener Tilsynsrådet, at borgmesterens kone, Hanne Andersen, sidder som formand for den tidligere kommunalt drevne aftenskole Fortsættelseskursus, som administrerer det årlige tilskud til pigegarden.
 
Tilsynsrådet har dog ikke fundet grundlag for at kræve pengene tilbagebetalt, og heller ikke for at udtale, at de øvrige byrådsmedlemmer der sad i Fortsættelseskursets bestyrelse, var inhabile ved de politiske behandlinger af sagen, skriver Morgenavisen Jyllands Posten.

Flere pladser på specialskole
15 ekstra pladser på Lundevang specialskole skal være med til at afhjælpe ventelisten bestående af elever med udprægede social-emotionelle handicap.
Specielt Høje Gladsaxe og Værebro skole har været fremme med råb om hjælp til de mange ressourcekrævende elever.
 
De ekstra pladser er en del af en ny struktur på Lundevang skole, som børne- og undervisningsudvalget netop har vedtaget.
Udvalgsformand, socialdemokraten Karin Søjberg Holst, er ganske tilfreds med de nye muligheder, der åbner for, at elever helt ned til børnehaveklasseniveau kan starte og ikke som hidtil vente til 2. klasse, førend en overflytning kunne komme på tale.
 
Den nyskabning vil spare mange af de helt små for to-tre års gentagne forsmædelige nederlag i den almindelige skole.
Til gengæld stopper skolegangen for de store elever i 8. klasse – derefter skal de gå på ungdomsskolen på særlige hold.

Udvidet nabohjælp i Gladsaxe
Som de første i landet, lancerer Gladsaxe Politi nu et helt nyt forsøg, som følge af de seneste måneders mange villaindbrud. Det handler om udvidet nabohjælp, og politiet er lige nu i gang med at kontakte samtlige grundejerforeninger i Gladsaxe, for at starte et samarbejde om en udvidet kontakt med politiet.
 
Hvis grundejerforeningerne vælger at gå ind i samarbejdet, forpligter de sig til at udpege en kontaktperson og et antal hjemmegående beboere som skal indgå i en telefonkæde, hvis foreningen udsættes for flere indbrud i løbet af kort tid.
Og dermed skærpes altså opmærksomheden, og nettet strammes om de i øjeblikket lidt for aktive indbrudstyve, fortæller vicekriminalinspektør Ole Andreasen til Nyhedsmagasinet.

Nyt forslag skal motivere ansatte til at lade bilen stå til og fra arbejde
Problemet med for mange biler på vejene er aktuelt som aldrig før - også i Gladsaxe. Derfor arbejdes der lige nu på et forslag, der skal få medarbejdere til at benytte cyklen, de offentlige transportmuligheder eller delebiler når de skal til og fra arbejdet.
"Transportplaner for virksomheder" er arbejdstitlen, og projektet skal inspirere virksomhederne, der så igen skal motivere sine ansatte til at benytte alternative transportformer i forbindelse med arbejdet.
 
Ingeniør i Vej- og Forsyningsafdelingen, Ivan Christensen, siger til Nyhedsmagasinet, at der er flere aspekter i det nye forslag. Udover det miljømæssige er også det sundhedsmæssige, nemlig motion, hvad enten det foregår på cykel eller på gå-ben til og fra bussen eller toget. Og hvad virksomhederne angår, vil der med tiden være penge at spare. Hvis projektet lykkedes vil der nemlig blive mindre behov for p-pladser, i takt med at medarbejderne lader bilen stå derhjemme.
 
Forslaget er stadig på idéplan, og det indgår som et forslag til Agenda 21´s arbejdsprojekt for år 2000. Og hvis det bliver vedtaget her, skal det behandles politisk i teknik- og miljøudvalget i løbet af foråret.

Dømt for bedrageri
En yngre, tidligere straffet mand modtog onsdag formiddag en betinget dom på 6 måneders fængsel og samfundstjeneste for bedrageri og dokumentfalsk, i retten i Gladsaxe.
Han erkendte sig skyldig i de fleste af anklagepunkterne, som bl.a. omhandlede Dankort-svindel og bedrageri overfor et firma, under påskud af at ville starte eget firma.
 
Ifølge forsvareren, har manden haft en problematisk opvækst, med en alkoholiseret far og skilsmisse. Anklageren derimod, påstod at manden var en typisk bedrager, mens forsvareren altså mere så den virkelighedsfjerne fantast.

Børneflytning for 2,5 mio.
Knap 2,5 mio. kroner – så meget koster omflytningen og nyindretningen af to børneinstitutioner i Værebro Park i Bagsværd.
Omflytningerne kommer som en konsekvens af Vadstrupgårdsagen, der lukkede børneinstitutionen af samme navn i mere end et halvt år.
 
Nu er Vadstrupgård imidlertid blevet shinet op for 300.000 kroner, og nabo-vuggestuen Bakken klar til at flytte ind omkring den 1. maj – formentlig stadig under navnet Bakken, men nu som en aldersintegreret institution.
Planen for den tidligere vuggestue er så at indrette den til endnu en aldersintegreret institution, og det kommer til at koste omkring 2 mio. kroner.
For de penge bliver det meste af institutionen nyindrettet, og loftet gennemgår en tiltrængt asbestsanering.
 
Børnene ventes at kunne indtage de nye lokaler sidst i juli i år.

Usundt vareudbud i skolekantiner
Mere end halvdelen af vareudbuddet på skolekantinerne i Gladsaxe består af brød, chips, toast, sodavand og slik.
Resten er såkaldte sund mad i form af mejerivarer, kolonialvarer, pålæg og frugt og grønt.
Der bliver solgt for ca. 2 mio. kroner om året fra de ni eksisterende kantiner.
Det viser en statusopgørelse, der ligger til grund for den politiske drøftelse, der snart skal finde sted om kantinedrift og vareudbud.
 
I Gladsaxe Kommunes officielle indkøbspolitik står at læse, at anvendelsen af økologiske varer skal fremmes.
Men undersøgelsen fortæller ikke, om der overhovedet bruges så meget som én eneste øko-gulerod.
Det er op til skolerne selv, hvad der skal serveres i kantinerne, men den fornyede politiske interesse kan måske ende med et par løftede grønne pegefingre.

Nyt idrætsarkiv?
Vis os dit idrætsarkiv!
Sådan lyder opfordringen fra Gladsaxe Byarkiv, der nu har inviteret de lokale idrætklubber til at aflevere deres gamle papirer og fotografier til arkivets lokalhistoriske afdeling, der så til gengæld lover at samle og opbevare materialet – i al evighed.
 
Idéen opstod, da repræsentanter fra byarkivet var på studierejse i Jylland. Her har flere byer allerede deres eget Idrætsarkiv, som i de fleste tilfælde varetages af tidligere idrætfolk. Men her i Gladsaxe findes som bekendt i forvejen et Byarkiv, som jævnligt modtager materiale fra idrætsforeninger – men lokalhistorisk afdeling vil gerne i endnu højere grad påtage sig at opbevare og samle klubbernes papirer og fotografier.
Og selvom man afleverer materiale til arkivet, betyder det ikke, at man må vinke farvel til de kære effekter for altid. Klubben selv, kan til enhver tid få lov til at låne med hjem, og kan også selv bestemme, om materialet skal være offentligt tilgængeligt.
 
Men altså, en oplagt mulighed for idrætsklubberne til at få ryddet op i de gamle papirer i skufferne og på loftet, og samtidig give et bidrag til lokalhistorien.