Onsdag den 17. maj


’99 travlt år for brandfolk
537 gange måtte brandfolkene fra Gladsaxe slippe fjernbetjeningen, bordtennisbattet, kaffekoppen, sengehalmen eller hvad de nu beskæftiger sig med, når de ikke lige er på vej til en brand.
De 537 udrykninger er en markant stigning på 130 i forhold til året før og skyldes primært en stadig stigning i de såkaldte blinde alarmer – altså dem, hvor et automatisk alarmeringsanlæg fejlagtigt går i gang. Dem var der alene 170 af.
Decemberorkanen affødte 38 udrykninger og så er antallet af skorstensbrande samt uheld med farlige stoffer ligeledes steget.
 
I forhold til gennemsnittet for storkøbenhavn, så rykkede brandvæsenet i Gladsaxe ud til næsten dobbelt så mange brande. Det skal dog bemærkes, at tallet fra det storkøbenhavnske er fra ’98, mens Gladsaxetallet er fra ’99.
 
Brandchef Ole Nedahl fra Gladsaxe Kommune siger til Nyhedsmagasinet, at der generelt er tale om stigninger over hele linien, men at især udrykninger til færdselsuheld og bilbrande er steget.

Tungmetaller fra tøjvask?
En nærundersøgelse af spildevandet fra Gladsaxe erhvervskvarter har båret delvis frugt.
Siden den specielle overvågning startede i 1996 er koncentrationerne af krom og zink nemlig gået nedad og ligger i dag under de vejledende grænseværdier for udledning fra industrivirksomheder.
 
Til gengæld er koncentrationen af cadmium og kobber steget, ved enkelte målinger endda over grænseværdierne for de to tungmetaller.
Men det behøver ikke være industrivirksomhedernes skyld, selvom miljøudvalgsformand i Gladsaxe, SFeren Tove Eckhardt, mest hælder til den mulighed.
Men både cadmium og kobber bruges i udenlandske firmaers farvning af tøj, så måske stammer de øgede mængder tungmetal fra almindelig tøjvask.

Dyrere fag på VUC
Qué hay en el bolso?
Sådan spørger man, hvad der er i tasken, hvis man er spanier eller ved at lære spansk med en HF-bog ved hånden.
Men nu bliver det dyrere, at lære at sige, hvad der er i tasken.
Københavns Amt har nemlig besluttet at kræve 400 kroner i deltagerbetaling for lidt eksotiske HF-fag som latin, italiensk, psykologi eller billedkunst.
 
Vil man derimod lære at sige, What is in the bag?, skal man ikke betale ekstra. Det nye betalingskrav gælder nemlig ikke for såkaldt centrale fag som engelsk, dansk og matematik.
På AVU-niveau, det vil sige Almen Voksen Uddannelse eller 9.-10. klasse, kommer det samme princip om betaling for såkaldt "ikke-centrale" fag også til at gælde. Her slipper man dog med 300 kroner og det gælder eksempelvis med for fag som retorik, spansk eller samarbejde og kommunikation.
 
Selv om det kan blive dyrt, hvis man eksempelvis tager tre-fire fag, siger viceforstander Bent Thomsen fra VUC Gladsaxe til Nyhedsmagasinet, at han tvivler på, at den nye betaling får nogen større betydning for skolen.
Kursister, der tager en hel HF-eksamen med fag, som er underlagt deltagerbetaling, får pengene tilbage.
 
Baggrunden for at amtet nu kræver flere penge ind, er en lovændring som Folketinget vedtog den 21. marts i år.

Anoreksi rammer én ud af hundrede
En ud af hundrede piger lider af spiseforstyrrelsen anoreksi, og spiser derfor alt for lidt.
Tre ud af hundrede piger er ramt af spiseforstyrrelsen bulimi, der går ud på at man først spiser og derefter kaster op – f.eks. ved at spise afføringsmiddel.
 
Forældre, der er nervøse for, at deres barn lider af en spiseforstyrrelse, kan kontakte sundhedsplejersken på den lokale skole. Jo hurtigere, der bliver grebet ind, jo bedre.

Dyrere kærlighedserklæringer fra sømandskoner
Hvor mange gange kan man nå at sige "Jeg elsker dig" for 40 kroner?
Ikke mange, hvis man også lige skal nå at fortælle om problemerne i børnenes skole og komfuret, der er gået i stykker. Men hvis man er sømand eller sømandskone, må man enten sætte fuld skrue på stemmebåndet eller åbne op for pengeposen.
Tele Danmarks kystradiostation, Radio Lyngby, der ligger i Gladsaxe Kommune, sætter nemlig prisen op på kortbølgesamtaler. De stiger fra 26,50 kr. i minuttet til 40 kr. i minuttet samtidig med at aftenrabatten aflyses.
"Det lyder helt urimeligt og bør være løgn. Det gør det svært at opretholde et normalt familiemønster med de priser", siger en vred formand for Sømandskoneforeningen til Berlingske Tidende. Hun hedder Hanne Vestrup og fortsætter:
"Man skal huske på, at det ikke er alle, der har e-mail til rådighed og dyrt satellitudstyr ombord".
 
Pressechef i Tele Danmark, Max Stougaard, forklarer, at prisstigningen skyldes et fald i samtaler over kortbølgeradioen.
"Vi har årligt 60.000 kortbølgesamtaler, og det er kun ti procent af, hvad der var i starten af 1980´erne. Det betyder, at priserne må op, for at vi kan få dækket omkostningerne og få en rimelig fortjeneste ud af det", siger han til Berlingske Tidende.
 
Sømandskoneforeningen kontakter nu Handelsflådens Velfærdsråd for at få sagen rejst over for Telestyrelsen eller Erhvervsministeriet.
Prisstigningen er sat til 1. juni.

Brødrene Olsen til Bagværd
Et vaskeægte scoop!
Sådan betegner formanden for Handelsforeningen Bagværd By, Jesper Ryby, det altoverskyggende hovednavn ved arrangementet "Go´Nat Bagværd".
Foreningen har nemlig hyret intet mindre end Danmarks nye folkehelte Brødrene Olsen til at spille på scenen fredag den 26 maj – og dermed bliver Gladsaxe-borgerne altså blandt de første, der får mulighed for at opleve og hylde brødrene, efter den store grand prix sejr i Stockholm i weekenden.
 
Kontrakten er underskrevet for godt to måneder siden – og arrangørerne har selvfølgelig taget højde for dén forstærkede interesse der forventes at blive i forbindelse med Brødrene Olsens optræden.
 
Det er tredje gang arrangementet finder sted, og udover musik, vil der være et væld af andre aktiviteter, ligesom der vil være rig mulighed for at gøre gode indkøb på dagen, da forretningerne tilbyder varer til særligt billige priser.
Og så slutter "Go´Nat Bagsværd" med et brag af et festfyrværkeri - næsten ligeså "smukt som et stjerneskud"!