Torsdag den 18. maj


Sund kantine kræver flere arbejdstimer
Mørkhøj Skoles ambition om at severe sundere og mere økologisk mad i skolens kantine er til glæde og gavn for de fleste.
Med undtagelse måske af skolens kantineassistent, der som følge af det nye initiativ har fået flere krævende opgaver. Og den tid den ellers effektive kantineassistent har til rådighed, dækker langt fra det reele behov.
 
På kun tre en halv time skal hun udlevere mælk, gøre grøntsager rent og skære dem ud, varme brød og frikadeller op, lave bagte kartofler, udskære og anrette pålæg, ekspedere skolens elever og lærere, vaske op, gøre rent i den nye salatbar, lave regnskab, bestille varer hjem over telefonen og handle varer ind i butikkerne.
En arbejdsdag, der kan gøre selv den mest travle husmor- eller far forpustet.
 
Idéen med at droppe salget af hotdogs og toast til fordel for salat og grøntsager, er ellers helt i tråd med de politiske udmeldinger, men på Mørkhøj Skole har de altså måttet erkende, at den nye ændring kræver flere arbejdstimer.
Det gennemsnitlige timetal til Gladsaxe-skolernes kantiner er fem en halv time pr. dag, men på Mørkhøj Skole har de to timer mindre til rådighed, på grund af tidligere besparelser. Og skolen foreslår derfor, at timetallet for kantinerne bliver mere ensartet, og at det sættes til minimun 6 timer pr. dag.
 
Forslaget er en del af dén budgetudtalelse Mørkhøj Skole, i lighed med kommunens andre skoler, netop har afleveret til Børne- & Kulturforvaltningen.

Arbejdsgruppe vurderer på ny fordelingen af driftsmidler til skolerne
Igennem flere år har driftsmidlerne til folkeskolen på de fleste, væsentlige områder været decentraliseret til skolerne, dvs. det er skolerne selv, der har ansvaret for fordelingen af kronerne.
Nu har Børne- & Undervisningsudvalget nedsat en arbejdsgruppe, der får til opgave at lave en grundig gennemgang af samtlige decentrale områder og de fordelingsmetoder der anvendes.
Gruppen skal finde ud af, om, og i så fald hvor, der er behov for at ændre det regelsæt, der i store træk har været gældende de seneste otte år.
 
Både de bygnings- og funktionsmæssige vilkår på skolerne er i dag vidt forskellige, og det er bl.a. de nye specialcentre på tre skoler og udvidelsen af Lundevang Skole der er årsag til en fornyet vurdering af driftsmidlerne mellem skolerne.
Den nye arbejdsgruppe skal, hvis de vurderer der er brug for ændringer, have udarbejdet forslag til nye fordelingskriterier inden udgangen af februar næste år.
 
Gruppen ledes af Børne- & Kulturforvaltningen, og i modsætning til dén arbejdsgruppe der blev nedsat i forbindelse med justeringer i 1992, tæller den nye gruppe bl.a. to forældrerepræsentanter.

Politiet undersøges
1000 borgere og 600 virksomheder i Gladsaxe politikreds skal nu fortælle, hvad de synes om politiet.
Borgerne har alle været i kontakt med politiet på den ene eller anden måde, en fartbøde, nyt pas eller anmeldelse af et ulovligt forhold, mens virksomhederne er udvalgt fra syv forskellige brancher, der alle normalt har en del kontakt med politiet.
 
Resultatet af undersøgelsen ventes til oktober og skal danne grundlag for, at politiet bedre opfylder borgernes krav og ønsker.

Høje Gladsaxe på Christiansborg
De færreste vil nok tro det, men Høje Gladsaxe-bebyggelsen kan faktisk godt rummes i Christiansborg slot.
I hvert fald når de tre højhuse er nede i en størrelsesorden, der passer sig for en gobelin.
En observant besøgende i slottets riddersal har nemlig fået øje på de karakteristiske bygninger i baggrunden på en af de 17 gobeliner, dronning Margrethe fik i anledning af hendes 60 års fødselsdag.
De skildrer Danmarks historie gennem 1000 år og Høje Gladsaxe er altså nu kommet i selskab med mange historiske konger, hærførere, biskopper, sporvogne, formand Mao, Stauning og The Beatles, der er blandt motiverne på gobelinerne.

Helligdagsradio
I morgen, St. Bededag, holder det meste af Danmark lukket, men Radio Gladsaxe sender.
Det bliver et specielt "helligdagsprogram" i den sædvanlige sendetid mellem 6.30 og 18.
Vi skal med Båndværkstedet på besøg i haveforeningen Voldby, høre om boligforeningers historie, med lokalhistoriker Arne Hermann til Vestvolden, og så vil der være en række musikprogrammer frem mod de to sidste programpunkter.
Det er kl. 17 Livet i Gladsaxe, der besøger en lama i Søborg og endelig Bibliotekshjørnet, der afslutter specialsendingen.
 
Det er første gang, Radio Gladsaxe sender på en helligdag, og vi håber på lidt held til afviklingen af dagens programmer – de kommer nemlig mestendels til at foregå via en computer.